Dar prirode

MLADO SEME KOPRIVE JE MOĆAN NARODNI LEK: Veruje se da pomaže kod čak 9 stanja!

Često se koristi kod lečenja anemije

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Kopriva je poznata po svojoj lekovitosti, a u tome se posebno ističe seme koprive. Što je biljka mlađa, njena medicinska korist je sve veća.

U narodnoj medicini se seme koprive koristi kod anemija, ali i kod mnogih drugih zdravstvenih problema.

Kopriva je našla široku primenu u narodnoj medicini. Koristi se cela biljka i njeni pojedinačni delovi – stabljika, lišće, seme i koren.

Kopriva sadrži pantotensku, kofeinsku, ferulinsku i p-kumarinsku kiselinu, histamin, acetilholin, karoten i druge karotenoide, vitamine C, K i B kompleksa, fitocinide, hlorofil, tanine i proteine, skrob, gvožđe, kalcijum, cink.

Seme koprive pomaže kod:

– jačanja imuniteta – lečenja anemije – urinarnih infekcija – regulisanja nivoa holesterola – jačanja zuba i kostiju – čišćenja jetre i krvi – reumatskih tegoba i artritisa – pospešivanja rada nadbubrežne žlezde i endokrinog sistema – podizanja libida

Kako se koristi?

Seme koprive ćete najlakše konzumirati ako ga pomešate sa medom. Toj smesi možete da dodate i ceđeni limun i iseckano koštunjavo voće. Osim što je preukusan, ovaj vitaminski miks će vam podići imunitet i nivo energije. Dovoljno je da uzimate jednu, do dve, kašičice na dan.

Seme možete umešati i u jogurt ili smuti, ukoliko niste ljubitelj meda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...