volite sebe!

Evo kako vas mačka može izlečiti: Pravi je melem za dušu!

One jasno vide kada se ne osećate dobro

Lepi & Zdravi
19:13h Autor:
Evo kako vas mačka može izlečiti: Pravi je melem za dušu!
Foto: Profimedia

Čini se da su mačke jako senzibilne kada se radi o našem zdravstvenom stanju. One jasno vide kada se ne osećamo dobro ili kada smo bolesni. Zbog njihovog pozitivnog učinka na ljude, mačke se sada takođe koriste u lečenju životinja.

Gotovo da nema boljeg zvuka za opuštanje od predenja mačke. Vlasnici mačaka su potvrdili da je zajednički život sa šapicama dobar za njih. Zapravo, ova tvrdnja se može naučno potvrditi.

U nastavku pročitajte zašto su mačke dobre za naše zdravlje.

1. Mačke smanjuju nivo stresa

Američki istraživači su istraživanjima dokazali da mačke smanjuju nivo stresa svojih vlasnika. Tokom maženja mačke povećano se luče hormoni sreće, dok se istovremeno smanjuje nastajanje hormona stresa. Predenje mačke pojačava efekat opuštanja kod ljudi.

Istraživački tim je za jedno istraživanje tražilo skupinu ljudi određene strukture, koja je svakodnevno izložena stresu i odlučili su se za samostalne brokere.

I zaista su mogli da dokažu da je prisutnost mačaka pozitivno uticala na ispitanike. Posmatrali su tipične simptome stresa poput povišenog krvnog pritiska, povećanih otkucaja srca i znojenje. Ispitanici s mačkama su u stresnim situacijama reagovali puno opuštenije.

2. Mačke su dobre za srce

Kada smo pod stresom, naš krvni pritisak raste. Oni koji hronično pate od visokog krvnog pritiska imaju povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Budući da mačke imaju pozitivan učinak na stres, u skladu s tim se smanjuje i rizik od bolesti.

Zapravo, istraživanja su pokazala da domaćinstvima s mačkama ima 30% manje srčanih udara.

3. Mačke leče kosti

Predenje mačke ima opuštajući učinak, ali ono može doprineti i puno više. Istraživanja pokazuju, da ujednačeni zvuk brujanja mačke ima lekovit učinak na kosti. Tako se prelomi kostiju kod mačaka leče znatno brže nego kod ostalih sisavaca. Istraživači su otkrili da je za to odgovorna frekvencija predenja od oko 25 herca.

Iz tog razloga je predenje delotvorno i kod ljudi. Uz pomoć uređaja za vibraciju, istraživači su mogli oponašati frekvenciju i pokazati lekoviti učinak na ljudske kosti.

4. Mačke smanjuju rizik od alergija kod dece

Novopečeni roditelji se često brinu o tome da bi njihova mačka mogla negativno uticati na zdravlje novorođenčeta. Ali, zapravo je istina upravo suprotna.

Istraživanja pokazuju da deca koja odrastaju uz mačku imaju manji rizik od razvoja alergija. Međutim, važno je napomenuti da ovo važi samo ako u porodici ne postoji genetska predispozicija za alergije.

Dobro je znati

Deca koja odrastaju s mačkom imaju i druge prednosti. To potvrđuje nekoliko istraživanja. Tako mačke, recimo, pozitivno utiču na razvoj ličnosti kod deteta.

Brzo se nauče da preuzimaju odgovornost i razviju bolje socijalne veštine.

5. Mačke su osetljive

Čini se da su mačke jako senzitivne kada se radi o našem zdravstvenom stanju. One jasno vide, kada se ne osećamo dobro ili kada smo bolesni. Postoje priče, koje nam pokazuju koliko su zapravo mačke osetljive. Na primer, priča o mačku Oskaru. Živeo je u američkoj zdravstvenoj ustanovi. Tamo je svakodnevno šetao po hodnicima i posećivao pacijente.

Posebna osobina: čini se kako bi on primetio da će neki pacijent ubrzo umreti. Njegovo predviđanje je bilo toliko precizno, da bi medicinske sestre obavestile porodicu, kada bi mačak duže vremena ležao pored pacijenta. To je bio loš znak.

6. Mačke mogu biti terapeuti

Zbog njihovog pozitivnog učinka na ljude, mačke se sada takođe koriste u lečenju životinja. Terapija mačkama može pomoći starijim ljudima s demencijom i deci s ADHD-om. One pružaju pacijentu osećaj sreće i deluju protiv osećaja usamljenosti.

Osim toga, one mogu da smanje udaljenost između terapeuta i pacijenta.

Dobro je znati

Terapijske mačke nisu posebno obučene. To međutim ima smisla, jer su mačke povezane s ljudima i otvorene prema strancima. Stoga je svaka mačka prikladna za to.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs