EVROPSKI GRAD KOJEM SE SRBI UVEK RADO VRAĆAJU: Ako hoćete da doživite nešto lepo OBIĐITE OVAJ GRAD

Zadivljujuća arhitektura i bogata kulturna ponuda nekada carskog grada Beča čine ga jednom od omiljenih turističkih destinacija u svetu. Velika četvorka - Hajdn, Mocart, Betoven i Šubert čini ga gradom muzike.

Galerije
09:51h Autor:
1 / 20 Foto: Shutterstock

On nije samo grad valcera, prelepih dvoraca i bogatih muzejskih kolekcija već i mesto u kome se možete opustiti uz zaher tortu, uživati u pogledu sa velikog panoramskog točka ili posetiti po mnogima najbolji zoološki vrt u Evropi.

Beč se ubraja među najlepše evropske gradove, bogate istorije, prelepih građevina i raznovrsnih mesta za zabavu.

Ovaj grad je odličan izbor i za posetioce sa decom, s obzirom na vrlo zanimljiv zoološki vrt, lavirint dvorca Šenbrun i Prater zabavni park.

Istorija - Zahvaljujući svom položaju od kamenog doba područje grada Beča bilo je konstantno naseljeno tako da predstavlja jednu od najstarijih ljudskih naseobina. Kasnije Beč postaje carski grad sa vodećom ulogu u kreiranju Evrope. Grad palata i dvoraca.

Novogodišnji vašar, Beč, Austrija
foto: Shutterstock

Muzeji - Beč je poznat kao grad sa izuzetnim muzejima - od onih sa vrhunskim umetničkim delima do muzeja leptira (Schmetterlinghaus)

Zabava - Jedna od glavnih gradskih atrakcija je zabavni park Prater sa velikim točkom sa koga se pruža panoramski pogled na grad Beč

Beč
foto: Shutterstock

Šoping - Grad sa odličnom ponudom prodavnica popularnih robnih marki kao i onih sa luksuznom robom. U blizini grada se nalaze outleti koji nude veliki asortiman kvalitetne robe po povoljnim cenama

Hrana - Osim čuvene bečke šnicle, kobasica i rebaraca grad je poznat i po slatkišima - zaher torta, štrudla od jabuka, Mocart kugle. Tu je i nezaobilazno pivo i kvalitetna vina, prenosi Stavideti.com

Beč, bečka šnicla
foto: Shutterstock

Glavne atrakcije

  1. Dvorac Šenbrun
  2. Dvorac Belvedere
  3. Hofburg
  4. Katedrala Svetog Stefana
  5. Ulica Ringštrase
  6. Muzej istorije umetnosti
  7. Prirodnjački muzej
  8. Leopold muzej
  9. Muzej Albertina
  10. Bečka državna opera
  11. Park Prater
  12. Bečki zoološki vrt Šenbrun
  13. Hundertvaserova kuća
  14. Dunavski toranj

Ukoliko se odlučite da posetite Beč možete i lepo da šopingujete u poznatoj ulici Mariahilferstrasse u centru grada gde se nalazi puno poznatih brendova poput H&M, Benetton, Esprit, Mango, Zara, C&A, New Yorker, SportsDirect, Deichmann. Tokom rasprodaja popusti su od 10% do 70% tako da možete jako dobro proći u kupovini.

Osim popularnih brendova sa dobrim cenama u Beču možete naći luksuznu robu čije su radnje uglavnom u samom centru pored Katedrale Svetog Stefana. Neki od brendova koje možete pronaći su: Dolce & Gabbana, Michael Kors, Tiffany & Co, Dior, Louis Vuitton, Burberry, Giorgio Armani, Chanel, Cartier.

Druga opcija za kupovinu su outleti u blizini Beča koji su bolji izbor kada nema sezonskih popusta. Naročito je popularan Designer Outlet Parndorf koji se nalazi 40 kilometara od Beča iz pravca Budimpešte.

Beč
foto: Shutterstock

Radno vreme

  • Prodavnice - Radno vreme prodavnica od ponedeljka do petka je od 9h do 18:30h a subotom do 17 ili 18h. Šoping centri rade do 20 ili 21h. Nedeljom prodavnice ne rade. Supermarketi tokom nedelje rade od 7 ili 8h do 19 ili 20h a subotom do 18h.
  • Muzeji - Radno vreme muzeja dosta varira ali većina je otvorena u periodu između 10 i 17h. Muzeji ne rade obično jedan dan u nedelji a to je obično ili ponedeljak ili utorak. Neki veći muzeji imaju produženo radno vreme jedan dan u nedelji i rade do 20 ili 21h.
  • Banke - Banke su radnim danima otvorene dvokratno u periodima 8-12:30h i 13:30-15:00. Četvrtkom rade do 17:30h. U centru grada banke često nemaju pauzu od 12:30 do 13:30h.

(Stil/Stavideti)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs