Neverovatno

U OVOM SELU ŽIVE ŽENE SA NAJDUŽOM KOSOM NA SVETU: 2 metra duge vlasi bez ijedne sede dlake održavaju na OVAJ način!

Pre su svoje duge kose pokrivale i čuvale kao najveću intimu, ali danas su se vremena promenila

Galerije
Autor:
1 / 4 Foto: Profimedia

Duga, negovana kosa simbol je ženstvenosti i lepote. Za stanovnice Huangluoa, sela u kineskoj provinciji Guangxi koje danas nastanjuje oko 400 duša, kosa je mnogo više – ono najvrednije što poseduju.

Prosečna dužina njihove kose iznosi neverovatnih 170 centimetara, a mnogima se dvometarske vlasi vuku po prašnjavim seoskim puteljcima. To im je omogućilo plasman u Ginisovoj knjizi rekorda, kao mjestu u kojem žive žene s najdužom kosom na svetu.

Ova tradicija starija je od hiljadu godina, a počiva na verovanju da duga kosa donosi sreću, blagostanje i dugovečnost. Seoske Matovilke, pripadnice etničke skupine Yao, šišaju se samo jednom u životu: kad navrše osamnaestu odnosno postanu spremne za udaju.

Umesto da se baci, isečena kosa se plete u ukrasnu formu i čuva poput relikvije. Mladoženji se predaje na dan venčanja, kao deo miraza. Frizure udatih dama vrlo su kompleksne izrade i zapravo se sastoje od tri vrste dlaka – onih koje se nalaze na glavi, isečenog ukrasa te od onih koje svakodnevno odpadaju, samo da bi se skupile pa onda opet montirale nazad na glavu. Može se reći da su ove žene prve počele koristiti neku vrstu ekstenzija za kosu!

Sve do 1982. godine, bilo je najstrože zabranjeno da iko osim muža vidi ženu gologlavu. Čak i tokom najveće vrućine, žene su hodale naokolo sa debelim maramama na glavi, krijući erotične vlasi za pogled bračnog druga. Danas važe druga pravila. Kad je u selu, nekad najsiromašnijem u provinciji, došlo do procvata turizma, lokaci su zaključili da je zarada važnija od čednosti pa su stanovnice počele paradirati pred došljacima sa slapovima poput uglja crne kose koja im se spuštala do gležnjeva.

Zanimljivo je da način češljanja ukazuje na ženin položaj u društvu. Ako je njena kosa vezana u krug oko glave, znači da je udata ali da nema decu. Punđu na temenu nose udate majke, dok udavače kriju kosu ispod marama. Sve stanovnice Huangluoa imaju bujne, sjajne i negovane kose bez sedih. Tajna je, kažu, u načinu na koji je peru. Ne koriste šampone, regeneratore niti boje za kosu, već svoje grive svaka dva-tri dana ispiru u fermentiranoj rižinoj vodici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs