Verovali ili ne

Evo zbog čega se Velika Britanija razlikuje od ostatka sveta: Čudni su ti Englezi!

Kraljica Elizabeta II je u krvnom srodstvu sa grofom Vladom Drakulom

Galerije
Autor:
1 / 5 Foto: Profimedia

1. Bakingemska palata je sagrađena na mestu kuće koja je bila bordel. Sada palata ima više od 700 soba: 19 državnih soba, 52 kraljevskih soba, 188 spavaćih soba, 92 kancelarije i 78 kupatila.

2. Kraljica Elizabeta II je dalji rođak Drakule. Nedavno je otkriveno da su kraljevska porodica i Vlad Drakula, plemić iz 15. veka, u krvnom srodstvu.

3. Ropstvo je bilo zabranjeno i ilegalno još od 19 veka, ali pre aprila 2010. nije bilo zakona u Velikoj Britaniji koji bi prinudni rad učinio ilegalnim.

4. Kralj Henri III imao je belog medveda kao ljubimca kojeg je dobio na poklon od kralja Norveške. Životinja je živela u Londonskom tornju, a bilo joj je dozvoljeno da se kupa u Temzi kako bi lovila ribu.

foto: Profimedia

5. London je prvi grad koji je imao metro. Ideja je bila da tuneli pod zemljom budu delimično ispunjeni vodom kako bi mali brodovi njima plovili i prevozili putnike. Kasnije je odlučeno da se ipak naprave podzemne železnice.

6. Big Ben je počeo sa radom davne 1858. godine. Odolevao je napadima i ratovima, ali je 1949. godine jato ptica sletelo na kazaljku Big Bena, poremetio njegov rad, pa je sat kasnio 5 minuta.

7. Prema još važećem zakonu u Severnoj Irskoj je kažnjivo posetiti bioskop u nedelju. Možete dobiti kaznu u iznosu od 50 funti, ako je lokalna policija loše volje.

foto: Shutterstock

8. Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch je najduže ime grada/sela na svetu. To je selo u Velsu. Ime je napravljeno tako da bi privuklo turiste. Može se prevesti kao "Crkva Svete Marije od bazena belih lešnika u blizini brzog hidromasažnog bazena i crkve Svetog Tisilija iz crkvene pećine."

9. U Londonu ima više indijskih restorana nego u najvećim gradovima Indije. Neka od popularnih jela koje Englezi obožavaju stvorena je upravo ovde i uopšte se ne prave u Indiji.

10. Vojska Velike Britanije pesme Britni Spirs koristi kao oružje. Naime brodovi Velike Britanije koriste pesme Britni Spirs kako bi odbili somalijske gusare.

11. Najmanja skluptura u Londonu nalazi se na prednjem delu zgrade na Filpot Lejnu. Prikazuje 2 miša koja se bore za komad sira. Priča iza ove sićušne sklupture je zapravo tragična. U vreme kada se zgrada gradila, dva građevinska radnika su se posvađala, a kasnije i potuka oko toga ko je kome pojeo sendvič. Kada se usred tuče skela slomila, oni su pali i poginuli. Kasnije je ustanovljeno da ni jedan od njih nije pojeo sendvič, jer ga je miš pojeo.

12. Samo u Engleskoj možete da iznajmite "prijatelje" za 45 funti na sat, koji će plakati za pokojnikom na sahrani, i to veoma emotivno.

13. Englezi peru suđe deterdžentom i ne ispiraju ga!!! Samo izvade suđe iz deterdženta i ostave ga da se osuši. Kažu da su to radili godinama i generacijama i da nikome ništa ne fali?!?!

14. U kupatilu i kuhinji imaju dve slavine: jednu za toplu, drugu za hladnu vodu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs