Porodični praznik

Evo kako Kinezi proslavljaju Novu godinu: Stigla je godina Pacova koja donosi ljubav i blagostanje! (FOTO)

Nova godina kao razlog da se okupi porodica na jednom mestu

Galerije
Autor:
1 / 6 Foto: Profimedia

Kineskom novom godinom proslavlja se kraj zime i početak novog proleća. To je najvažniji i najstariji praznik kojim se podstiče zajedništvo u porodici, ceremonije se posvećuju Nebu i Zemlji, bogovima domaćinstva i predaka.

Prema tradicionalnom kineskom kalendaru, vreme se meri na osnovu kretanja Sunca i Meseca, pa se praznovanje ne ponavlja uvek istog datuma, raspon se kreće od 20. januara do 20. februara.

Slatkim crvenim pacovčićima, koji su obeležje ove lunarne godine, možete i vi da okitite svoj stan - doneće vam ljubav, mir i blagostanje, a onim ambicioznijima veliki uspeh.

Kineski horoskop ima 12 životinjskih znakova, a astrolozi smatraju da osobine ličnosti zavise od toga u kojoj godini i pod čijom zaštitom ste rođeni. Činjenica da se pacov nalazi na prvom mestu sve govori: najbolji su, najspretniji, uz njih za vas nema zime!

Praznik Juan dan ili San juan obeležavao se još u drevnoj Kini. Legenda kaže da je čudovište s dna mora na svaku Novu godinu izlazilo iz skrovišta i plašilo ljude sve dok ga jedan prosjak nije oterao. Neman je pobegla kada je videla da je odeću prekrio crvenom bojom, oko sebe okačio crvene lampione i uz glasan smeh počeo da baca petarde. Kasnije je i vatromet počeo da prašti... Baš kao i u Srbiji!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs