Životna priča

Ljubavna priča Ejmi Vajnhaus: Žena koja je do smrti volela probleme! (FOTO)

Moja veza sa Blejkom je bila bolna i katarzična, priznala je pevačica jednom

Galerije
10:47h Autor:
1 / 5 Foto: Profimedia

Sa ogromnom, natapiranom kosom i Kleopatra šminkom, silikonom u grudima, delovala je zastrašujuće. Devojka kestenjastih očiju sa svojih 159 cm visine, u spotovima je bila seksi mačkica, gutačica muškaraca, crna udovica.

Njen specifičan stil učinio ju je muzom modnih dizajnera. Ono što je definitivno privlačilo pažnju jesu njene tetovaže. Među petnaestak crteža nastalih tokom godina, započetih slikom Beti Bup na leđima, tu su bile žena u toplesu, pero američkih urođenika, ključ života sa anđeoskim krilima, pa crtež zadnjeg džepa sa imenom njene životne ljubavi, Blejka.

Iako sve tetovaže imaju svoje značenje, one na rukama pričaju pravu priču: na levom ramenu potkovica i reči: "Tatina devojčica", potom ime njene bake Sintije, a iznad desnog zgloba - munja - za koju je rekla: "Volim je. Munja je prirodna katastrofa." A kako je tekla životna istorija Ejmi Vajnhaus koja vodi od tatine djevojčice do katastrofe?

Ta devojčica do svoje četrnaeste godine je iza sebe imala rep bend "Sweet ‘n Sour" i prve komponovane pesme. Sa petnaest je već bila izbačena iz muzičke škole. Iz muzičke je uskočila pravo u životnu. Demo snimak mlade pevačice izrasle pod uticajima Sare Von, Bisti Bojsa, Kerol Kinga i Majkla Džeksona, producentima je poslao tadašnji dečko iz benda - Tejlor Džejms.

To je bio početak njene muzičke karijere kada je potpisala prvi ugovor za Island Records sa samo sedamnaest godina. Ejmi je prvi put srela Tejlora u pozorišnoj školi kada je imala 13 godina. Tejlor i Ejmi su bili u ljubavnoj vezi 2000. godine i ostali su bliski prijatelji do njene smrti. U narednih par godina osvojila je i zapalila čitavu planetu, što svojim glasom, što trač-kolumnama, ljubavnim brodolomima, brojnim skandalima, hapšenjima i tučama. Svega je tu bilo.

Zla strana Kim Besindžer: Svi se slažu da je sa njom život pakao! (FOTO)

Kao 22-godišnja devojka upoznala je u baru u Camdenu 2005. godine, svog budućeg muža, verovatno jedinog čoveka kojega je zaista volela.

Dečko se zvao Blejk Filder Sivil. One kestenjaste oči pale su jednog dana na pet godina starijeg Blejka. Od očiju do srca, od danas do sutra, raskidi, pomirenja, brak na Floridi maja 2007. godine, svađe, tuče pa opet priželjkivanje pomirenja.

Pratio ju je na turnejama kao asistent za video produkciju. Tokom njihovog zabavljanja i braka postojala su srećna vremena, javna iskazivanja ljubavi, ali i borbe, razlazi, hapšenja, boravka u zatvoru, zloupotrebe droge i alkohola.

Pesme na njenom drugom albumu Back To Black (2006) govore o njenoj burnoj vezi sa Blejkom (posebno Some Unholy War). Ami je izjavila 2007. godine: "Sve pesme na albumu govore o stanju moje veze u to vreme s Blejkom. Nikad u životu nisam osećala ono što osećam prema njemu. Bilo je vrlo katarzično, jer sam se osećala užasno zbog načina na koji smo se odnosili jedno prema drugom. Mislila sam da se više nikada nećemo videti. Sada se on smeje kad pričam o tome. Volimo se. Uvek smo se voleli. Ali ne mislim da je tada bilo smešno. Htela sam da umrem."

Telo zategnuto, lice kao porcelan: Ima 81 godinu i još uvek traži srodnu dušu! (FOTO)

foto: Profimedia

Međutim, na kraju svega, pod pritiskom i njegovih i njenih roditelja razvod Ejmi i Blejka postao je izvestan jula 2009. i postao konačan avgusta 2009. godine. Čini se bez njene želje i pristanka. Zarobio joj je srce čovek s kojim je razmenjivala poljupce i udarce, s kojim je delila odbojnost prema životu, bol postojanja i iglu. On je zaslužan za mnoge njene pesme i patnje, kao i prvo ubrizgavanje heroina koji je prihvatila iako se borila sa anoreksijom, bulimijom i depresijom.

U toku jednog intervjua, komadićem razbijenog ogledala na stomaku je urezala ime svoje ljubavi i opsesije - Blake. Ni posle razvoda nisu prekidali kontakte iako su se vezali sa drugim partnerima.

Reg Trevis je upoznao Ejmi 2009. godine i sastajao se s njom do njene smrti 2011. Bio je sin londonskog publiciste, filmski reditelj nekoliko filmova.

Ejmi je rekla za Rega: "Imam veoma lepog dečka. On je veoma dobar prema meni."

Ejmin otac, Mič Vajnhaus je napisao u svojoj knjizi da su Reg i Ejmi planirali da se venčaju i imaju decu. Međutim, nekadašnja Trevisova devojka Ravenu je rekla da je Reg sa Ejmi hteo samo publicitet za svoj film.

10 najlepših Francuskinja svih vremena: Prirodnost i jednostavnost su večita dobitna kombinacija!

foto: Profimedia

"Ejmi treba da zna da je on koristi. Reg i ja smo bili ludo zaljubljeni ali je on sve odbacio da bi bio sa njom samo zato što je poznata", insistirala je Raven.

"On čak ne voli brinete - pogotovo sa lažnim sisama."

Po priči Trevis je raskinuo vezu sa Ejmi kada je uhvatio njene SMS poruke sa Blejkom.

Pored toliko izgubljenih bitaka u ljubavi, pored dijagnostifikovanog manično-depresivnog poremećaja, odbijanja uzimanja lekova, pored poremećaja u ishrani, uspesi na muzičkoj sceni padali su neviđenom brzinom. Prelaz od albuma Franc do albuma Back to Black je u stvari bio prelaz od trave do heroina i na kraju alkohola, prelaz koji je Ejmi opisala ovako: "Stanje kad si pod travom je stanje odbrane, kao: "Jebi se, ne poznaješ me", dok je svest pod uticajem alkohola baš onako "Eeej, to sam ja, volim te i ima da legnem na cestu za tebe. Briga me i ako me nikad ne pogledaš, ja ću ipak uvek da te volim."

A onda je pred našim očima počela da iščezava. Čak je postojao i sajt "Kada će Ejmi Vjnhaus umreti?", na kome su se posetioci takmičili za iPod. Neko je na dan njene smrti pobedio.

Govorili su da je profesionalna, ali ona samo nije imala srama: Golotinja joj nije bila strana! (GALERIJA)

foto: Profimedia

Zvanično poslednji koncert Ejmi Vajnhaus je održan u Beogradu 18. juna 2011. godine. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da otpeva bar jednu pesmu, njen prateći bend je ispoštovao beogradsku publiku i svirao do kraja, dok je pevačica to ispratila smejanjem i igrom. Bilo je sramno i tužno gledati kako se bori sa mikrofonom, baulja po bini, ne znajući ni u kom je gradu, ni šta kog đavola tu radi.

Posetioci koncerta bili su rezignirani, najpre ljudima koji su je doveli u takvom stanju da stane pred hiljade ljudi, umesto da se pobrinu oko njene rehabilitacije od višegodišnje zavisnosti od alkohola i droga.

"Najradije je uzimala od pića koktel rikstazi: mešavinu votke, likera od banane i čokoladnog likera Bejlis. Piće. Jedno, dva, ko zna koliko. A od pića do lekova i heroina. Pa rehabilitacija. Pa opet piće. Do onog poslednjeg, kobnog, uzetog dvadeset i trećeg jula 2011. godine."

Ejmi je preminula sa dvadeset sedam godina, kao i niz velikih muzičkih zvezdi pre nje. Iza sebe je ostavila roditelje i milione tužnih fanova. Osim par ljudi iz muzičkog biznisa i bivšeg muža, Ejmi kao da nije imala druge prijatelje. Pre nego što je preminula nagrađena je sa pet Gremi nagrada u jednoj večeri, pevala je na 90. rođendanu Nelsona Mendele, bila muza Karla Lagerfilda, pevala na pariskom Fashion Week-u, šetala raznim crvenim tepisima...

Legendarna Zlatna devojka napunila 97 godina: Njen život je bio i više nego neverovatan!

foto: Profimedia

Ko je bila Ejmi?

Londonska Jevrejka iz porodice srednje klase. Njen otac Mičel je bio vozač taksija, a majka Janis apotekarka. Imala je starijeg brata Aleksa. Od svoje 12. godine, pohađala je pozorišnu školu, ali je već u 13. godini izbačena zbog lošeg vladanja. Posle toga se upisala u Londonsku školu za izvođačke umetnosti i tehnologiju. Počela je da radi kao novinar estradne rubrike, istovremeno nastupajući u lokalnoj grupi Bolsha Band.

Njen tadašnji momak, soul pevač Tajler Džejms, poslao je Ejmin demo snimak lovcu na talente. Potpisala je ugovor 2002. godine. Debi album Ejmi Vajnhaus pod nazivom Frank, objavljen oktobra 2003, dostigao je platinasti tiraž i osvojio Veliku Britaniju. Na svim pesmana Ejmi se pojavljuje kao jedan od autora.

Ejmi Vajnhauz nađena je mrtva u svom stanu u Londonu, u subotu, 23. jula 2011. oko 4 popodne. Uzrok smrti bio je trovanje alkoholom. Njen život i karijeru obeležila je napeta borba sa sobom, depresijom, drogom i alkoholom.

oslednja osoba s kojom je sarađivala je njen omiljeni legendarni Toni Benet koji je par sati nakon njene smrti izjavio da je bila prvoklasan muzičar, ljupka, talentovana i inteligentna osoba. Ejmi Vajnhaus je bila devojka koja je prodala četiri miliona albuma do svog dvadeset i sedmog rođendana.

Autor: Facebook/ Sirom zatvorenih ociju

Žena feniks: Toliko se puta iznova rodila da smo zaboravili koliko godina ima! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs