SAZNAJTE VIŠE

DOŽIVLJAVALA JE BRODOLOME, OSVOJILA SRCA PUBLIKE: Zašto je Ema Tompson upoznala svog sina tek kada je napunio 16 godina?

Ema Tompson je definitivo jedna od najcenjenijih glumica u Holivudu, dobitnica Oskara i žena koja je jednim potezom promenila život jednom dečaku iz Ruande pre 20 godina.

Vip roditelji
09:30h Autor:
DOŽIVLJAVALA JE BRODOLOME, OSVOJILA SRCA PUBLIKE: Zašto je Ema Tompson upoznala svog sina tek kada je napunio 16 godina?
Ema Tompson, Foto: Chris DELMAS / Visual / Profimedia

Osim što se proslavila kao glumica, Ema Tompson je svoj talenat pokazala i kao scenaristkinja, pa je tako osvojila Oskara za adaptirani scenario za film iz 1995. godine koji je režirao Ang Li - "Razum i osećajnost, " na čijem snimanju je i upoznala svog sadašnjem supruga, Hrega Vajza.

Ema Tompson danas puni 64. godine, njen život je bio prepun uspona i padova, a njeno najvažnije delo je definitivno to što je pre dvadeset godina spasila jednog dečaka iz Ruande.

Ema Tompson
foto: Profimedia

Tinejdžer koji je bio prisiljen da postane vojnik pobegao je iz ratne zone kako bi se dočepao slobode. Čudnim okolnostima usvojio ga je slavni par koji mu daje krov nad glavom, obrazovanje, ali i mnogo ljubavi i koji kasnije u životu postaje čovek koji se bavi pomaganjem drugima, uglavnom izbeglicama s tragičnom prošlošću kakvu je i sam imao u detinjstvu.

Iako deluje kao scenario za priču kakva bi mogla da osvoji i Oskara ipak je reč o stvarnom životu njenog usvojenog sina - Tindiebve Agabija Vajza iz Ruande. On je dobio priliku za novi život zahvaljujući Emi Tompson i njenom suprugu Gregu Vajzu.

Ema Tompson
foto: Profimedia

Tindi je preživeo užase u rodnoj Ruandi. Njegov biološki otac umro je od AIDS-a kada mu je bilo samo devet godina. Kada je napunio 13 godina, vojnici su upali u njegovo selo i oteli ga. Tada je poslednji put video svoju biološku majku i tri sestre za koje se veruje da su bile silovane i ubijene.

U zarobljeničkom logoru ostao je tri godine. Bio je podvrgnut grotesknim situacijama, ispran mu je mozak ali je i pod prisilom obučen da bude dete-vojnik. Zahvaljujući pomoći dobrih ljudi iz humanitarne organizacije "Care International", on je 2003. godine uspeo da pobegne iz Ruande.

Sa svega 16 godina avionom se zaputio u London gde je zatražio azil. Prvih nekoliko noći spavao je na ulici sa beskućnicima, alkoholičarima i zavisnicima od droge.

Kada je nekoliko meseci kasnije na božićnom prijemu Veća za izbeglice upoznao Emu Tompson, ona mu ponudila pomoć, i njegov život se promenio iz korena. Nije znao ni reč engleskog jezika, niti je ikada imao prilike da pogleda neki njen film.. Za njega je ona bila jedna nepoznata žena koja je želela da mu pomogne. Prvo ga je pozvala na ručak u svoj dom u Londonu, a potom mu je bračni par Tompson-Vajz ponudio besplatni smeštaj.

Ema Tompson
foto: Profimedia

Tindi je razvio poverenje, pa kasnije i iskreno prijateljstvo sa Emom, Gregom i njihov ćerkom, pa se vremenom počeo osećati i kao deo te divne porodice.

"Ponekad nije dovoljno biti samo nečiji prijatelj. Potrebna vam je porodica. Ja sam njegova majka, a on je moj sin," rekla je Ema Tompson jednom prilikom. Ponosna sam na njega i zahvalna što je ušao u moj život, rekla je oslavna glumica u jednom obraćanju.

Život u domu poznate glumice ga nije promenio. Vredno je učio i diplomirao na dva fakulteta – završio je politologiju na univerzitetu Ekseter, a dobio i je i diplomu na odseku za ljudska prava u Školi za orijentalne i afričke studije pri Univerzitetu u Londonu.

Govori osam svetskih jezika, radio je za Ujedinjene nacije za ljudska prava pre nego što je osnovao dobrotvornu organizaciju koja pruža podršku izbeglicama u Kairu. Osim u Egiptu, radio je i u Burmi, Liberiji i Palestini. "On je doneo toliko radosti u moj život, pružio mi je uvid u njegovu empatiju i njegovo razumevanje sveta. Smejemo se – on mi pomaže da se smejem čudnovatostima sveta, neobičnostima života, njegovoj okrutnosti i apsurdnosti. To je takva uteha, rekla je Ema Tompson o svom sinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs