Poznati glumac otkriva kako provodi praznike

Rade Šerbedžija: Slavim i katoličke i pravoslavne praznike

Obeležavam oba Božića i krsnu slavu Đurđevdan. Uz to, još slavim 29. novembar i 1. maj, objasnio je glumac koji porodicu rasutu po svetu okuplja u Hrvatskoj u Barbarigi
Vip priča
21:08h
Rade Šerbedžija: Slavim i katoličke i pravoslavne praznike
Foto: Fonet

Glumac Rade Šerbedžija (67) otac je petoro dece, koje je dobio iz dva braka. Njegova deca su rasejana svuda po svetu, pošto najstariji Danilo i Lucija žive u Zagrebu, gde se bave filmskom režijom, odnosno glumom.

Sa sadašnjom suprugom Lenkom dobio je najpre Ninu, koja studira u Filadelfiji, dok Vanja odlazi u Beč da studira američki koledž, a najmlađa Milica ide u treći razred gimnazije i poput starijih sestara, planira da i ona ode u svet.

Ovako razdvojena porodica okuplja se za katolički Božić, kaže Šerbedžija, kada se svi nađu kod glumca u Barbarigi.

- Nisam katolik, ali običaj proslave Božića po gregorijanskom kalendaru preuzeo sam od prve žene koja je bila katolkinja. Zadržao sam to i zbog svoje najstarije dece Danila i Lucije - izjavio je poznati glumac, i dodao:

- Nikada ranije nisam slavio srpske praznike jer su mi roditelji partizani i vaspitan sam kao ateista, ali sada sam počeo da slavim i njih. Obeležavam, dakle, oba Božića i krsnu slavu Đurđevdan. Uz to, još slavim 29. novembar i 1. maj.

Slavljenje praznika bivše republike i dan danas ne treba da čudi, jer je Rade jugonostalgičar:

- Ali ne u smislu zagovaranja stvaranja neke nove Jugoslavije. I ne treba da se stvara kad se ovako krvavo raspala. Zašto da opet ginu jadni nevini ljudi? Nostalgičar sam, međutim, prema mirnom životu kakav sam tada živeo - zaključio je Šerbedžija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs