Mnoga pitanja se otvaraju pred kraljevsko venčanje

Noćna mora mnogih Britanaca - razvedene Amerikanke: Po čemu je Megan Markl drugačija od Volis Simpson?! (FOTO)

Iako su obe bile razvedene, vremena su se toliko promenila da se Markl smatra osobom koja može da revitalizuje monarhiju u 21. veku, dok se za Simpsonovu smatralo da može da je dokrajči

Vip priča
20:12h Autor:
Noćna mora mnogih Britanaca - razvedene Amerikanke: Po čemu je Megan Markl drugačija od Volis Simpson?! (FOTO)
Foto: Profimedia

Kralj Edvard VIII bio je primoran da abdicira 1936, samo nekoliko meseci nakon stupanja na tron, kako bi mogao da se oženi Simpsonovom. Taj događaj uzdrmao je državnu stabilnost Velike Britanije u periodu pred Drugi svetski rat.

Svadbena ceremonija princa Harija i Megan Markl održaće se u kapeli svetog Đorđa u dvorcu Vindzor, zapadno od Londona. U istoj crkvi je 1986. održana sahrana Volis Simpson.

Vojvotkinja od Vindzora, koja je tu titulu stekla udajom za Edvarda, sahranjena je pored svog supruga, 10 minuta pešice od kraljevskog groblja, gde će se ovog meseca održati venčanje.

Danima je ručno rađena: Evo kako će izgledati raskošna venčanica Megan Markl za koju su dali preko 114.000 evra! (FOTO)

foto: Profimedia

Kralj Edvard je zbog ženidbe s razvedenom Amerikankom morao da abdicira, a danas je u istim okolnostima takva osoba dočekana otvorenih ruku. Porodica Volis Simpson bila je vlasnik robova, dok su preci majke Megan Markl i sami bili robovi. Edvard i Volis bili bi iznenađeni transformacijom britanske monarhije u poslednjih 80 godina – izjavio je za AFP novinar Endru Morton koji je ove godine pisao biografije i o Volis i Markl, uporedivši pripadnicu elite iz Baltimora s televizijskom glumicom mešanog porekla iz Los Anđelesa.

Uticaj Volis na Edvarda zabrinjavala je kraljevsku porodicu. Ona je smatrana politički, verski, društveno i moralno neprihvatljivom osobom za potencijalnu kraljicu. Da se Edvard oženio ne odričući se svoje titule, usprkos savetu britanskog premijera Stivena Boldvina koji je smatrao da i narod treba da odlučuje o budućoj kraljici, britanska vlada morala bi da da ostavku i time bi došlo do krize.

Ali Edvard je abdicirao, a par se venčao u francuskom dvorcu 1937. godine. Te godine su posetili Adolfa Hitlera, što je prouzrokovalo uzbunu i pokrenulo tvrdnje da par simpatiše naciste. Život su proveli u predgrađu Pariza, okruženi bogatim prijateljima.

Volis Simpson, najveća muza modnog sveta: U kraljevsku palatu ušetala u crnoj seksi haljini! (FOTO)

foto: Profimedia

Edvardova abdikacija viđena je kao sebičan i neodgovoran čin, odnosno odbacivanje kraljevske dužnosti. Njegov nasljednik i brat, kralj Džordž VI, pokušao je od monarhije da stvori suštu suprotnost - instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a njegovim stopama je nastavila i njegova ćerka, sadašnja kraljica Elizabeta II.

Markl će se dobro uklopiti u takav svet. Bila je zastupnik Ujedinjenih naroda za osnaživanje žena i globalni veleposlanik za humanitarnu agenciju World Vision Canada.

– Ona je mogla da bude diplomata, političar, advokat. Megan je svakako spremna za kraljevsku porodicu. Dokazala se – smatra Morton.

Britansko društvo danas je multirasno, manje vezano za anglikanski verski moral, a četiri od deset brakova danas se završe razvodom. Na prelazu vekova razvelo se troje kraljičinih najstarijih sinova.

Harijev otac princ Čarls, naslednik trona, venčao se 2005. godine sa svojom drugom suprugom Kamilom, koja se ranije razvela. Njihov građanski brak takođe je počeo u kapelici svetog Đorđa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs