Suprotno od tradicije

Intimna ceremonija: Krštenje princa Džordža (FOTO)

Tromesečni sin princa Vilijama i princeze Kejt, i treći u redu za Engleski presto, danas će biti kršten na intimnoj ceremoniji u kraljevskoj kapeli palate Sent Džejms u Londonu
Vip priča
06:48h Autor:
Intimna ceremonija: Krštenje princa Džordža (FOTO)
Foto: Reuter

Princ Vilijam i princeza Kejt želeli su da promene tradiciju velikih kraljevskih krštenja i održe ceremoniju krštenja svog tromesečnog sina, princa Džordža, u najužem krugu.

Ceremoniji će prisustvovati samo glavni članovi njihovih porodica i nekoliko bliskih prijatelja. Bakingemska palata jutros je objavila spisak od 22 imena, među kojima i kraljica Elizabeta Druga.

Iako je sam čin krštenja zaštićen od pogleda javnosti, to neće sprečiti brojne snimatelje da čekaju ispred ulaza u palatu u nadi da će moći da snime zvanice kako dolaze.

Prema tradiciji, Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi poglavar Anglikanske crkve krstiće "kraljevsku bebu". Sveta voda dolazi iz reke Jordan, gde je prema Jevanđelju Jovan Krstitelj krstio Isusa.

Beba Džordž biće obučena u čipkanu i satensku belu haljinicu, kopiju one koju je 1841. na krštenju nosila starija ćerka kraljice Viktorije.

Uz 87-ogodišnju kraljicu Elizabetu događaju će prisustvovati tri generacije budućih monarha, njen stariji sin Čarls, njen unuk Vilijam i njen praunuk Džordž. Pored kraljice biće njen suprug princi Filip (92), Čarlsova supruga Kamila i princ Hari, Vilijamov mlađi brat. Takođe će biti roditelji od Kejt Majkl i Kerol Midlton, njen brat Džejms i njena sestra Pipa.
Danas je objavljeno i sedam imena kumova, oni su uglavnom dugogodišnji prijatelji Vilijema i Kejt. Njihova imena držana su u tajnosti do poslednjeg trenutka. Među njima je Vilijamov prijatelj iz detinjstva Vilijam van Kutsem, prijateljica od Kejt, Emilija Džardin-Paterson. Jedna od njih je i Zara Filips.
Događaj će snimati, po želji Vilijam i Kejt, britanski fotograf Džejson Bel, poznat po svojim portretima, kao na primer Pola Mekartnija i Skarlet Johanson. Spisak zvanica, izbor kumova i mesto ceremonije odražavaju želju Vilijam i Kejt da se malo oslobode tradicije.
U savremenoj istoriji kraljevske porodice više njenih članova - Elizabeta Druga, prinčevi Čarls i Vilijam - kršteni su u Bekingemskoj palati, londonskoj rezidenciji kraljice. Ali Džordžovi roditelji više su voleli intimnost kraljevske kapele u palati Sent Džejms, simbolično mesto za Vilijama jer je tu ležalo telo njegove majke Dajane noć uoči njene sahrane 1997. godine.
Za kraljevsku porodicu ovakvo krštenje je događaj od velikog značaja, jer označava trajnost dinastije, rekao je bivši šef kabineta princeze Dajane Patrik Džefson.
Princ Džordž nije bio viđen u javnosti od kada su ga roditelji predstavili dan posle rođenja, 22 jula. Posle toga su još objavljene slike koje je snimio njegov deda sa majkine strane Majkl Midlton.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs