Bajkovita ljubavna priča

Ona je najskromnija kraljica na svetu: Kralj čekao punih 14 godina da bi je oženio! (FOTO)

Kada je Džetsun imala samo 7 godina, kralj je kleknuo pred njom i rekao da bi voleo da mu ona jednog dana bude žena
Vip priča 24.09.2016. - 18:08h Autor: B92
Foto: Profimedia
1 / 5 Foto: Profimedia

Kraljica Butana Džetsun Pema (25), najmlađa kraljica na svetu koju mediji nazivaju “Kejt Midlton Himalaja”, očarala je stanovnike ove male države svojom lepotom i skromnošću.

 

Džetsun živi u skromnoj kolibi i s mužem, kraljem Džigmeom Kesarom Namgielom Vangčukom, nije otišla na medeni mesec, nego je pešačila Butanom i upoznavala podanike.

 

Mlada kraljica, koja je nedavno rodila prvo dete, rođena je u porodici koja je imala veze s kraljevskom porodicom, ali je bila bez titule.

 

Njen otac Dondup Gjaltšen, pilot Druk-era, je polubrat bivše kraljice. Takođe, njena majka Sonam Čuki potiče iz stare aristokratske porodice i kumče je butanskog princa. I njena sestra Jetso Lamo udata je za kraljevog brata, princa Dordžija Vangčuka.

 

Džetsun se školovala u Indiji, gde je uživala u košarci i slikanju, a redovno je osvajala nagrade na takmičenjima u debati i govorništvu. Tečno govori hindu, engleski i džongka, zvanični jezik Butana.

 

Ipak, ona je s obe noge na zemlji.

 

"Ona ne fantazira. Mislim da nikada nije ni sanjala da će postati kraljica", rekao je jedan njen bivši profesor.

 

Studije međunarodnih odnosa i psihologije završila je u Velikoj Britaniji. Verila se s kraljem kada je imala 21 godinu i time izazvala mnogo polemika, budući da je mladi par prekršio protokol i rešio da se odupre tradiciji ugovorenih brakova. Prekršili su još jednu normu – živeli su zajedno i pre nego što su se venčali.

 

Ovo je jedina država na svetu kojoj je više stalo do sreće nego do politike: Upoznajte Butan! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njihova ljubavna priča zaista podseća na bajke. Par se upoznao na porodičnom pikniku kada je Džetsun imala sedam, a tada budući kralj 17. On je tada kleknuo pred njom i rekao joj da bi želeo da ona jednom bude njegova žena.

 

"Kralj zmaj", kako ga narod zove, postao je monarh 2006. kada je njegov otac abdicirao. Odlučio je da kruni oduzme apsolutnu moć i utre put demokratiji i ustavnoj monarhiji. Venčao se sa Džetsun iste godine kad i Vilijam i Kejt, ali je njihova ceremonija bila potpuno drugačija.

 

Bila je to petočasovna budistička ceremonija u tvrđavi iz 17. veka, a mlada je nosila tradicionalnu nošnju. 
Zanimljivo je da je u Butanu dozvoljena poligamija, a njegov otac je to i iskoristio oženivši čak četiri žene. Međutim, mladi kralj je odlučio da Džetsun bude njegova jedina žena. Ona mu je nedavno rodila i naslednika...

 

Najsrećnije kraljevstvo na planeti postalo još srećnije: Cela zemlja slavi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...