Životni triler legendarnog sportiste

Majk Tajson: Umirem, molim za opoštaj sve kojima sam uradio nešto loše!

Bivši bokserksi šampion se kaje što je seksualno zlostavljao jedanaestogodišnju rođaku svog nekadašnjeg trenera i priznao da je istovremeno šmrkao kokain, uzimao morfijum, vijagru, konjak i marihuanu zbog čega je došao do ivice smrti
Vip priča
02:06h Autor:
Majk Tajson: Umirem, molim za opoštaj sve kojima sam uradio nešto loše!
Foto: Beta

Gvozdeni Majk je najmlađi profesionalni prvak boksa u istoriji teške kategorije, ali i čovek kome zbog svoje buntovničke prošlosti, prema sopstvenog priznanju, život bukvalno visi o koncu. Majk Tajson (Mike Tyson) je priznao da je lagao kako se odvikao zavisnosti od alkohola i drog, kaže da je u veoma teškom stanju i moli ljude da mu oproste.

Blistava karijera duga dve decenije, gde je proslavljeni bokser ostvario neverovatne rezultate sa čak pedeset pobeda i svega šest poraza, ukaljana je njegovim sramnim ispadima i životom na ivici ponora. Čuveni gvozdeni Majk (47) postao je nasilnik, zavisnik, zatvorenik, skandal-majstor, gubitnik…

Emotivnu ispovest o nemogućnosti da se izvuče iz pakla droge izazvalo je novinarsko pitanje u kakvim je odnosima sa bivšim trenerom Tedijem Atlasom, čiju je jedanaestogodišnju rođaku 1983. godine navodno seksualno uznemiravao. Zbog ovog zločina Tajson je završio u popravnom domu, a danas se stidi svog postupka i vapi za oproštajem.

"Znao sam da postoji mogućnost da se sretnemo, ali nisam pozitivno mislio o tome jer sam negativan i mračan i želim da radim loše stvari. To što je u mojoj glavi hoće da ubije sve, i mene samog. Zbog toga sam nekada jako loš čovek. Ali on mora da zna kako je ovo iskreno, da sam pogrešio i da mi je žao zbog svega. Hoću da promenim život i budem trezan. Ne želim da umrem, a sada sam na ivici smrti jer sam opasan alkoholičar. Lagao sam sve oko sebe da sam čist i trezan, ali nisam. Šest dana nisam pio niti konzumirao droge, a to je za mene čudo", priznao je Majk na konferenciji održanoj u Njujorku, u okviru promocije emisije Friday Night Fights na kanalu ESPN.

O svojoj zavisnosti od narkotika iz čista mira govorio je i prošle godine pošto ga je voditelj pitao da li je vegan, a on priznao kako je dotakao dno života 2009. godine, kada je u hotelskoj sobi maltretirao prostitutke.

"Istovremeno sam šmrkao kokain, intravenozno uzimao morfijum, pio vijagru i konjak i pušio marihuanu. Gledao sam tih sedam prostitutki i postao paranoičan. U mene kao da je tada ušao đavo. Umislio sam kako hoće da me opljačkaju i da mi uzmu dušu. Nasrnuo sam na njih, izudarao ih, izvređao i isterao iz hotela", prisetio se Tajson koji je tada tvrdio da je čist tri godine.

Inače, nekadašnji sportista imao je veoma problematično detinjstvo u Bruklinu. Njegov otac napustio je porodicu kada je imao dve godine, a do dvanaeste, kada je poslat u popravni dom, jer je uhvaćen u oružanoj pljački. Tajson je čak 38 puta hapšen kao član uličnih bandi. Sa četrnaest se vratio u školu, gde je profesor fizičkog primetio njegov talenat za boks i preporučio ga čuvenom treneru Kusu Damatu, koji je postao i njegov staratelj nakon majčine smrti.

Od 1985. krenuo je njegov munjevit uspon kada je rušio sve protivnike. Novac i ogromna popularnost širom sveta bili su logična posledica, ali nije se najbolje snašao u tome. Prvi brak sa glumicom Robin Givens trajao je svega godinu dana, a on je tek krajem prošle godine priznao kako je u to vreme bio ozbiljno navučen na kokain kao i da ju je uhvatio u krevetu, ni manje ni više, nego sa Bredom Pitom! Ipak, Robin je 1989. njega tužila za nasilje rekavši da on ima maničnu depresiju i da je život sa njim bio pravi pakao. Pored razvoda, dobio je uslovnu i novčanu kaznu, a ubrzo je i njegova karijera krenula nizbrdo…

Sledeći veliki pad doživeo je 1991. kada je osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja osamnaestogodišnje misice Dezir Vošington. Posle tri godine izašao je iz zatvora kao preobraćenik u islam i sa novim imenom Malik Abdul Aziz. Poput feniksa, vratio se u ring sa željom da ponovo bude pobednik, što mu je i pošlo za rukom, jer je za tri pobede u prvih godinu dana po isteku kazne osvojio čak 65 miliona dolara.

Izgledalo je da ga više ništa neće omesti, a onda je doživeo poraz od Ivandera Holifilda 1997. Njihov revanš meč ostaće upamćen u istoriji boksa po neverovatnom potezu, jer je Tajson u besu odgrizao Holifildu deo uha. Osim što je izgubio meč i dobio ogromnu novčanu kaznu, javnost je bila šokirana jer se poneo kao krvoločna zver, a ostaće upamćena i njegova kasnija izjava upućena bokseru Lenoksu Luisu:

"Želim tvoje srce, želim da jedem tvoju decu".

Ipak, i od njega je izgubio 2002, a iste godine druga supruga Monika Tarner, sa kojom je dobio ćerku Rejnu (17) i sina Amira (16), zatražila je razvod optužujući ga za preljubu. Ni to nije bio kraj njegovim mukama, jer je posle godinu dana objavio kako je bankrotirao, a zbog novčanih problema u nekoliko navrata vraćao se u ring i nakon zvaničnog povlačenja 2006. godine.

Tajson je otkrio i da je imao suicidne misli neposredno pre nego što se njegova četvorogodišnja ćerka Egzodus u maju 2009. ugušila kada joj se u kućnoj teretani oko vrata obmotala omča.

Uprkos svemu, Majk se jedanaest dana posle ćerkine smrti oženio treći put sa Lakihom Spajser, sa kojom je dobio ćerku Milan (4) i sina Moroka (2), a iz vanbračnih veza ima i sinove Mikija (13), D'Amata (13) i Migela (11).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs