Životna priča

Najpoznatiji glumci bili joj ljubavnici: Nikad nisam verovala muškarcima!

Žalim za tim što pre nisam imala stav kakav imam sada kada sebi kažem: "O je*** ga, samo idi i uradi to!"
Vip priča
12:58h
Najpoznatiji glumci bili joj ljubavnici: Nikad nisam verovala muškarcima!
Foto: Profimedia

Jedna od najtrofejnijih holivudksih glumica svakako je Dajana Kiton koja već nepunih pedeset godina vlada filmskom scenom. Nema ljubitelja filmova koji nije čuo za ovu Oskarovku ili odgledao neki njen film.

Dajana Kiton rođena je kao Dajana Hol, na današnji dan, 5. januara 1946. godine u Los Anđelesu. Otac joj je bio Džek Hol po zanimanju inženjer, a majka Doroti Kiton po zanimanju fotograf amater.

Njeni roditelji su bili različite vere, otac joj je pripadao katoličkoj veri, a majka metodističkoj. Ipak pod majčinim uticajem, Dajana je odgajana i vaspitana kao metodist. Od malena je želela da bude glumica, a jedna od inspiracija za taj poziv bila joj je i Ketrin Hepbern. Nakon završene osnove upisuje srednju školu “Monica” u Kaliforniji, gde je učestvovala u brojnim pevačkim i glumačkim sekcijama. Nakon maturiranja upisuje koledž “Santa Ana”, a kasnije i “Orange Coast” od kojeg odustaje kako bi započela glumačku karijeru.

Ona se priključuje jednoj glumačkoj organizaciji pod nazivom “Actor’s Equity” ali videvši da je tamo upisana već jedna glumica pod istim imenom i prezimenom ona uzima majčino devojačko prezime Kiton. Nakon toga upisuje glumu u Njujorku kako bi što bolje savladala ovo zanimanje, a uskoro se i pojavljuje u produkciji brodvejskog mjuzikla “Kosa”. Međutim nakon pojavljivanja u ovom mjuziklu nju je počeo da bije loš glas jer nije želela da glumi naga zajedno sa ostatkom glumačke postave (Naime u predstavi ima scena gde se svi glumci svuku nagi, glumci koji su to uradili dobijali su dodatnih 50 dolara).

Omiljena kraljičina snaja: Kako je Sofi, grofica od Veseksa, zamenila Kejt Midlton! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sjajan početak glumačke karijere praćen “Oskarom”

Prvi film u kojem se pojavila bio je film “Zasviraj ponovo” režisera Vudi Alena, a interesantno je da je mali falilo da glumicu odbiju jer je bila pet centimetara viša od Alena. Ovaj film doneo joj je nominaciju za “Toni” nagradu, a nakon njega pojavljuje se u filmu “Ljubavnici i drugi stranci”. Polako počela je da dobija angažovanja u serijama gde je ulgavnom imala epizodne uloge. Uporedo sa time ona je snimala i reklame. Prvi veće proboj na javnoj sceni imala je glumeći u kultnom filmu “Kum”, gde je tumačila lik Kejt Adams, devojke od Majkla Korleonea.

Kada je “Kum” 1972-ge godine osvojio “Oskara” u kategoriji “najbolji film” poraslo je interesovanje režisera za glumce iz istog, uključujući i Kitovu. Dve godine kasnije ona je nastupila u nastavku filma iako je sama izjavila da ne voli da reprizira uloge. Ali scenario joj se dopao i shvatila je da će stečenu slavu i poziciju zvezde samo učvrstiti ovom ulogom. Tokom sedamdesetih godina najviše je sarađivala sa režiserom Vudijem Alenom sa kojim je bila u vezi.

Pa čak i nakon raskida njih dvoje su ostajali profesionalci i majstorski odglumeli scene u filmovima. Likovi koje je dobijala sedamdesetih bili su uglavnom likovi ekcentrčnih žena, a najviše se istče njen performans u drami “Ljubav i smrt” i romantičnoj komediji “Eni Hol” u kojoj je glumila zajedno sa Vudi Alenom. Film je postigao veliki uspeh, a Dajana je dobijala veliku pažnju jer u to vreme pisano je da je on lik glavne junakinje temeljio na liku same Dajane Kiton, a da je u filmu opisana njihova ljubav. Ovaj film je pored ogromnog uspeh dobio i “Oskara” za najbolji film, a njen sjajni glumački performans Dajani je doneo prvog “Oskara” u kategoriji najbolja glavna glumica. Krajem sedamdesetih snimila je par dobrih filmova, ali nijedan nije ponovio uspeh koji je doživela sa filmom “Eni Hol”.

Nikada nije preboleo smrt supruge: Porodična tragedija slavnog glumca! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vrhunac glumačke karijere

Početkom osamdesetih igra u filmu “Crveni” gde tumači lik novinarke koja napušta muža i odlazi kako bi radila sa radikalnijim novinarem. Ponovo njena gluma je visoko ocenjena, a magazin “Njujork tajms” za Kitonovu je napisao: “ništa manje nego veličanstvena kao Luiz Brajant. Ovo je najbolje njeno delo koje je ostvarila do sada.” A sjajan performans doneo joj je i drugu nominaciju za “Oskara”. Nakon ove uloge njena karijera je krenula vrtoglavim rastom dobijajući najrazličitije uloge. Da ne može svaki film kritički dobro biti ocenjen ona je doživela 1984-te godine kada je doživela velki neuspeh sa filmom “Mala bubnjarka”. Film je doživeo i kritikčki ali i komercijalni neuspeh, a kritičari su posebno istakli da Kitonovoj nikako ne pristaje žanr akcionih trilera. Krajem osamdesetih nastupila je u humorističkoj drami “Zločin srca”, i u Alenovom filmu “Dani radija”.

1987-e godine ona je režirala svoj prvi film pod nazivom “Raj”. Reč je o dokumentarcu koji je solidno prošao kod kritičara. Videći da joj režija ide od ruke ona kreće da režira mužičke spotove. Tokom devedesetih godina ona je birala dosta ozbiljnije uloge uglavnom zrele žene. Ona se pojavljuje i u drugom nastavku kultnog filma “Kum” nakon kojeg zajendo sa Stivom Martinom snima komediju “Nevestin otac”.

Nakon par lošijih godina ova porodična komedija doživljava veliki uspeh i postaje pravi bioskopski hit. 1993-e godine ponovo sarađuje sa Vudi Alenom na filmu “Tajnovita ubistva na Menhetnu”, a dve godine kasnije režira svoj prvi dugometražni film “Neznani junaci”. Film se veoma dopao kritičarima mada nije doživeo veliki komercijalni uspeh. Jedan od filmova koji su obeležili njenu karijeru bio je film “Klub prvih supruga” u kome je glumila zajendo sa Goldi Han i Beti Midler 1996-te godine. Film je doživeo ogroman uspeh zaradivši preko 105 miliona dolara i postao kultan film među ženskom publikom. Krajem devedesetih posebno se izdvaja uloga koju je imala u filmu “Marvinova soba”, koja joj je donela nominaciju za “Oskara”.

Lice joj se raspada od botoksa, a ona tvrdi da je zadovoljna: Smeje joj se celi Holivud! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pad karijere i saradnja sa Džekom Nikolsonom

2001-ve godine snima film “Ljubav i drugi poroci” koji doživljava veliki neuspeh na svim poljima. Film je toliko podbacio da je kritičar Piter Travis napisao “film ne zaslužuje kritiku nego umrlicu”. Početkom dvehiljaditih glumila uglavnom u niskobudžetnim i filmovima loše produkcije. Izgledalo je kao da glumica posustaje. Kritičari su odjednom počeli sve više da napadaju Dajanu, govoreći da sada samo “bledi odraz od nekadašnje velike glumice”. Ipak glumeći zajedno sa maestralnim Džekom Nikolsonom u filmu “Samo ne ti” ona doživljava ponovni procvat karijere. Jako je zanimljivo da je u pitanju bila romantična komedija, a poznato je da Nikolson uglavnom tumači ozbiljnije uloge u trilerima ili pak hororima.

Film je izazvao pravu pometnju jer američki studio “20th Century Fox” je odbio da ga distribuira pod navodima da je glavni glumački duo prestar (Kitonova je imala tada 57, a Džek 66 godina). Uprkos lošim prognozama film je ostvario veliki uspeh i zarado preko 125 miliona dolara samo u SAD-u, a poznati kritičar Rodžer Ibert napisao je “Kiton i Nikolson u ovaj film uneli su toliko znanja, iskustva, veštine i humora da film funcioniše na način na koji se uopšte nije računalo u scenariju”. Za ovu ulogu Kitonova je dobila svoju četvrtu nominaciju za “Oskara”.

Zanimljivosti o Dajani Kiton

Najpoznatija i javnosti najzanimljivija njena romantična veza svkako je bila ona sa rediteljem Vudi Alenom. Njih dvoje su tokom dugogodišnje veze čak kratak vremenski period i živeli zajedno da bi raskinuli 1979-te godine, nakon čega Kitonova otpočinje vezu sa Vorenom Bitijem.

Upravo ova veza doprinela je njenom konstantnom eksplotacijom po novinama i tabloidima uglavnom u negativnom kontekstu. Mnogi kažu da je upravo to razlog što je poznati par ubrzo raskinuo.

Bila je i u vezi sa legendarnim glumcem Al Paćinom. Usvojila je dvoje dece, devojčicu Dekster 1996-te godine i dečaka Djuka 2001-ve godine.

Visoka je 169 cm. Najčešće se može videti u beloj odevnoj kombinaciji, a često i nosi rukavice. Boluje od jednog oblika astme. Nikada se nije udavala.

Njen bivši dečko i jedan od najpoznatijih reditelja jednom prilikom za Dajanu je izjavio: “U stvarnom životu Dajana veruje u Boga. Isto tako ona veruje da radio funkioniše zahvaljujući malim ljudima koji se nalaze unutar njega.”

Trebala je da bude producent filma “Beli anđeo”, koji predstavlja rimejk istoimenog filma iz 1930-te godine. Pevačica Madona je bila izabrana da tumači glavnu ulogu međutim projekat je otkazan.

Zajedno sa Vudi Alenom snimila je osam filmova. Omiljeni film joj je “Samo ne ti” koji je snimila zajedno sa Niklosonom.

2011-e godine dijagnostikovan joj je rak kože kojeg je uspešno pobedila.

Kako je patrijarhalna devojka iz Jugoslavije osvojila Donalda Trampa: Život kao iz bajke! (FOTO)

"Izgradila sam zid oko sebe. Ja sam osoba koju je veoma teško zaista upoznati. Kakav god tretman da dobijete od mene, biće još gori kako me budete upoznavali."

"Mislim da ljudi koji su popularni imaju tendeciju da poseduju nerazvijene ljudske veštine."

"Mislim o umiranju svaki dan. Izgubila sam mnogo prijatelja, većina njih je umrla na neke od najbizarnijih načina. To je kao: “To ne može biti istina! Kako se to moglo dogodit!”, a sve što mogu u tom trenutku da pomislim jeste: “Da, to sam mogla biti ja."

"Imala sam karijeri i kasno sam poželela da se ostvarim kao majka. Kasno sam osetila potrebu za materinstvom, nikada se nisam udavala jer jednostavno nikada nisam zaista verovala muškarcima niti vezama koje sam gradila sa njima – a poverenje je stvarna moć iz koje ljubav zaista dolazi."

"Kada sam bila mlađa bila sam veoma sujetna pogotovo kada se setim šta sam sve očekivala od sebe. Dragao mi je da imam udoban i fascinantan život, a sada vidim da sam trebala biti mnogo hrabrija i spontanija u nekim situacijama, zato kažem sebi: – O je*** ga, samo idi i uradi to!"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs