Svojom duhovitošću i inventivnošću obeležio jedno vreme

Životna priča Milovana Ilića Minimaksa: Neprevaziđeni kralj srpskog humora! (FOTO, VIDEO)

Slavni voditeljs bio je čovek koji je uveseljavao naciju i pomogao mnogim estradnim umetnicima da postanu slavni
Vip priča 25.11.2015. - 12:11h Autor: secanja.com
Foto: Printscreen Youtube/CrniGruja

Milovan Ilić Minimaks bio je novinar, aforističar, radio i TV voditelj, koji je svojom duhovitošću i inventivnošću obeležio jedno vreme, čovek koji je uveseljavao naciju i pomogao mnogim estradnim umetnicima da postanu slavni. Beskrajno šarmantan, oštrouman, brze i britke misli, pored tolikih radio i TV emisija, stigao je i da objavi sedam knjiga aforizama i dve knjige poezije.

 

Rođen je 1938. godine u Lipnici, kod Kragujevca. Došao je u Beograd 1957. godine, na studije prava, a objavljivao humoreske u "Politici". Ubrzo je počeo da radi u satiričnom listu "Jež", a 1960. godine prelazi na Radio Beograd, u redakciju Drugog programa. Svoju radio emisiju “Minimaks” (minimum govora, maksimum muzike) pokrenuo je 1967. godine. Po toj emisiji je dobio svoj čuveni nadimak. Za samo mesec dana to je postala najpopularnija emisija, a on najpopularniji voditelj.

 

Obožavana kraljica komedije: Najsmešnije scene Seke Sablić! (VIDEO)

 

Na početku emisije uvek je govorio: "Dragi moji i drage moje", a na kraju: "Ćao, nema više". Sa sagovornicima je bio na "ti", što je bilo veoma drsko u ono vreme. Puštao je atraktivnu i komercijalnu muziku. I pored ogromne popularnosti, emisija je ukinuta posle pet godina, sa obrazloženjem da je šund i kič! Milovan je odmah pokrenuo novu emisiju, koja se emitovala nedeljom u podne. Bio je to legendarni "Tup-tup", koji je potrajao pune 22 godine! I on je nasilno ukinut, bez objašnjenja.

 

 

Minimaks je u međuvremenu vodio i druge veoma slušane radio emisije, na radiju 202 – "Sutra je petak" i "Zvrk". Radio je i na RTB, najpre je vodio šou program "Od glave do pete", sa Minjom Subotom, a potom na TV Politika "Minimaksoviziju", kasnije "Maksoviziju" i "Nedeljom kod Minimaksa". U njegovim emisijama gostovali su zajedno političari, umetnici, estradne ličnosti, što je bila novina za ono vreme. Minimaks je otkrivao i medijski promovisao mnoge pevače: Lepu Brenu, Daru Bubamaru, Jami, Vendi, "Rokere s Moravu", Đorđa Balaševića, Ramba Amadeusa… Mnogima je Minimaks smislio umetničko ime.

 

Družio sa mnogim estradnim kolegama, a kada se razboleo, Kemal Monteno i Arsen Dedić su se pobrinuli da mu obezbede mesto u bolnici u Padovi, ali Minimaksu nije bilo spasa. Umro je u Padovi 9. februara 2005. godine.

 

12 godina bez Miodraga Petrovića Čkalje: 5 legendarnih uloga koje su ga nadživele! (VIDEO)

 

Za Minimaksom su ostali brojni poznati aforizmi, a među najpoznatijima su:

 

1.Priroda je dala čoveku moć govora, a iskustvo – moć ćutanja.

 

2. Više volim da me bije loš glas nego dobar siledžija.

 

3. Velike uspehe postigli smo iz ljubavi prema otadžbini… a još veće iz inata.

 

4. Ako nam lepo naredite, sve ćemo vam oprostiti.

 

5. Od genija do ludaka samo jedan korak. Od genija do genija samo jedan kafanski sto.

 

6. Ne samo da nam se smeška lepša budućnost: svi nam se smeju.

 

7. U nepismenim zemljama dugo traju ratovi: nema ko da potpiše mirovni sporazum.

 

8. Tačno je da nas je malo, ali smo zato međusobno posvađani

 

9. Svaki nam je vođa legendaran, a retko koji normalan.

 

10. Bog je na našoj strani: i on voli da gleda cirkus.

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...