Kruševački Čaplin

12 godina bez Miodraga Petrovića Čkalje: 5 legendarnih uloga koje su ga nadživele! (VIDEO)

Legendarni glumac napustio nas je na današnji dan, 20. oktobra 2003. godine, ali su za njim ostale nezaboravne uloge koje nas uvek nasmeju
Vip priča
17:56h Autor:
12 godina bez Miodraga Petrovića Čkalje: 5 legendarnih uloga koje su ga nadživele! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/The Darkest Phantom

Jedan od najvećih srpskih komičara, Miodrag Petrović Čkalja, preminuo je na današnji dan, 20. oktobra 2003. godine. Mada legendarni glumac više nije sa nama, njegove uloge su ga nadživele i i danas ga rado gledamo na malim ekranima.

Miodrag Petrović Čkalja je 1989. zapisao: "Neko mi je jednom rekao: "Čkalju je izmislila sirotinja". U pravu je, svi smo mi sirotinja, a sirotinja nije sramota. To je jedna lepa, pomalo tužna, narodna reč koju nerado i teško izgovaramo".

Čkaljin sudbinski datum: Legenda srpske komedije rođena na Svetski dan šale! (VIDEO)

Kruševačkog Čaplina su voleli svi – publika više, kritičari manje. Ali zato je uvek bio tu za sve koji su bili željni smeha i zabave, bilo da su bogati ili sirotinja. Čkalja je u karijeri ostvario brojne uloge u pozorišnim predstavama, snimio više od 80 televizijskih serija i filmova, mnoge je upravo on proslavio, a ovo su neke od legendarnih uloga po kojima ga pamtimo.

1. Kuvar Jordan ("Servisna stanica")

Prva jugoslovenska humoristička serija "Servisna stanica" snimana je 1959. godine i emitovana uživo, a proslavila je Miju Aleksića i Miodraga Petrovića Čkalju. Ova serija pokrenula je "trend" praznih ulica nedeljom uveče – jer su svi u večernjim satima oduševljeno gledali Televiziju Beograd. Zbog velike popularnosti kao nastavak serije snimljena su i tri filma: "Sreća u torbi", "Nema malih bogova" i "Servisna stanica". Nažalost, ova serija nije sačuvana.

Tragično detinjstvo Mije Aleksića: Životna priča legende koja ne umire! (VIDEO)

2. Stric Gvozden ("Ljubav na seoski način")

Kultna serija iz 1970. godine u kojoj stric Gvozden i deda Paun pokušavaju da na silu ožene unuka Milorada. Ovde je Čkalja pokazao talenat za komediju. I ova serija je dostigla ogromnu popularnost, pa je po motivima serije snimljen je i televizijski film "Milorade, kam bek".

3. Jare ("Kamiondžije")

Komični duet bez premca: Pavle Vuisić i Miodrag Petrović nastao je 1973. i trajao je punih 10 godina, prerastavši u film "Paja i Jare" i kasnije u nastavak "Kamiondžije opet voze" 1983. Uloga Jareta jedna je od najpopularnijih koje je Čkalja ostvario, a prisetite se jedne od urnebesnih scena.

Mrgud velikog srca: Životna priča Pavla Vuisića, večitog boema koji je mrzeo glumu!

4. Ujka Firga ("Vruć vetar")

Priča o nesrećnom Šurdi, iako ispunjena poznatim glumačkim imenima, ne bi dobila humoristički pečat bez ujka Firge, koga je glumio Čkalja. Serija je snimljena 1980. godine, imala je 10 epizoda, a dve su bile distribuirane u bioskopima kao film "Avanture Borivoja Šurdilovića".

5. Čkalja ("Sve od sebe")

Godine 1971. Čkalja je u kvizu "Sve od sebe" izvodio skečeve u kojima je telefonirao političarima. Gledaoci su bili oduševljeni skečevima, ali interesantno je da su slovenačka i hrvatska televizija kviz emitovale bez Čkaljinog nastupa.

Životna priča Ružice Sokić: Krhka duša srpske glumačke dive! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs