Savršen spoj klasične i moderne muzike

Italijansko blago - Andrea Bočeli

Još kao dečak iz Toskane, maštao je da zavlada muzičkom scenom. Iako su šanse bile male, upornost, volja i vera u sebe, doveli su ga mnogo dalje od njegovih snova. Danas je Bočeli ime koje sa strahopoštovanjem izgovaraju i uticajna imena van muzičkog sveta, a nedavno je posetio i srpsku prestonicu tokom svetske turneje koja će trajati duže od godinu dana.
Vip priča 17.04.2013. - 22:01h

Andrea Bočeli (Andrea Bocelli) je danas najprodavaniji solista klasične muzike. Ovaj italijanski tenor vanserijskog talenta i glasa koji može da probudi najskrivenije emocije svakog slušaoca, stekao je svetsku slavu tek u kasnim tridesetim godinam. Čitav život se borio da suzbije svoju potrebu za muzikom, bavieći se pravom, koje je i studirao. Bočeli je, poput Pavarotija, uspeo da osvoji svet spajajući klasičnu muziku i operu sa pop muzikom, pružajući mlađim generacijama uvid u svet za koji su mislili da ne postoji. Bočeli nam je bio u gostima 10. maja, te smo imali prilike da uživo čujemo jednog od najmoćnijih vokala današnjice i čoveka koga smatraju najuvaženijim Italijanom.

 

http://www.youtube.com/watch?v=EYBHNLdwzbs

Andrea Bočeli je rođen sa oštećenim vidom, a u svojoj dvanaestoj godini je postao potpuno slep. Od ranih dana je pokazivao sklonost prema muzici, što je njegova porodica prepoznala. U mladosti se bavio pevanjem po klubovima, kako bi platio školovanje na pravnom fakultetu u Pizi. Istovremeno je uzimao časove solo pevanja i bavio se uzgajanjem konja, na taj način negujući porodičnu tradiciju. Činilo se da će Bočelijev glas ostati u senci života pravnika, ali sudbina je umešala svoje prste, pa se, nakon što je snimio demo za pesmu Miserere, Bočelijev život okrenuo za 180 stepeni.

 

Demo snimak pesme Miserere, dospeo je u ruke neprikosnovenog Pavarotija, koji je u Bočeliju prepoznao boljeg pevača od samog sebe. Godine 1995. na Sanremo festivalu, Bočeli se predstavio pesmom Con te partirò. Nakon uspeha na pomenutom festivalu, pesma dobija novo izvođenje u kojem se Bočeliju pridružila Sara Brajtmen (Sarah Brightman). Preko noći su osvojili radio stanice širom sveta. Međutim, Bočeli nije nameravao tu da se zaustavi. Svet opere je bio njegov dečački san, koji je ubrzo i ostvario, uporedo radeći sa Hose Karerasom (Jose Carreras), Selin Dion (Celine Dion), pa čak i džingl sa Mapetovcima. Sa Pavarotijem se družio sve do njegove smrti, a osim muzike delili su strast i prema konjima. Bočeli je pevao i na njegovom venčanju, i na njegovoj sahrani.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Dpylr2H7h7E

Bočeli se prvi put oženio 1992. godine. Iz tog braka ima dvoje dece. Sa ženom se rastao deset godina nakon venčanja, dok je sa verenicom prošle godine ponovo postao tata. Njegovi mnogobrojni uspesi ga, kako tvrde najbliži prijatelji, nisu nimalo promenili, ali su njemu dali šansu da promeni svet. Njegova fondacija se sa MIT-jem (Masashustes Institute of Techology) bavi prikupljanjem sredstava, koja će dati slepim ljudima šansu da pnovo progledaju.

 

Bočelijeva muzička dostignuća su bezbrojna. Ukoliko niste upoznati sa njegovim delom, počnite sa albumima: Romanza (1997), Sueno (1999), Tosca (2003), Cieli di Toscana (2001), Amore (2006) i Incanto (2008). Obratite pažnju na količinu energije koja prosto kipi iz svakog otpevanog takta, na način na koji upravlja svojim glasom, kao najbolje podmazanom mašinom, i biće vam jasno zašto je Selin Dion rekla: “Ako Bog ima ljudski glas, on mora da zvuči kao Bočeli”.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs