Tragedija šmekera jugoslovenskog filma

Pakao Žarka Lauševića: Žalim prošlost, nadam se budućnosti! (VIDEO)

Posle tragičnog događaja u jednom podgoričkom lokalu 1993. godine i dvadeset godina “ćutanja” nakon toga, napisao je knjigu
Vip priča
19:58h Autor: , ,
Foto: Kurir Arhiva

Žarko Laušević je rođen na Cetinju u Crnoj Gori 1960. godine. Diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu „Progon“Vrlo brzo dobio je jednu od glavnih uloga u TV seriji „Sivi dom“ (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

 

Silvana Armenulić: Tragedija nikad prežaljene boginje narodne muzike! (FOTO, VIDEO)

 

Obećavajuću karijeru talentovanog glumca 1993. godine prekinuo je tragični događaj. Žarko Laušević i njegov brat Branimir napadnuti su od grupe huligana u blizini jednog podgoričkog lokala. Tom prilikom Žarko je iz svog pištolja usmrtio napadače, a teško ranio jednog mladića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Na suđenju je osuđen na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

 

Foto: Kurir arhiva
Foto: Kurir arhiva

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998.godine izrečena mu je kazna 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4-5 godina, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga napustio je zemlju i nastanio se u SAD-u.

 

Ako ti jave, umro sam: Svi životni brodolomi Mike Antića! (FOTO)

 

Krajem 2011. godine objavio je knjigu "Godina prođe dan nikad". Slede iskrene, srceparajuće i nadasve najteže reči koje su se mogle čuti u ispovesti čoveka u poslednjih 20 godina:

 


 

Te večeri odlučili smo da, pre nego što odemo na spavanje u sestrin stan, nešto pojedemo i popijemo po pivo. Svratili smo u kafić gde sam, kada smo naručili jelo, pitao konobaricu - Kakva je ovo galama? Čula se neka buka. Mladić koji je sedeo na zidiću kafića upitao je - Šta je bilo,momak? Kazao sam - Ništa, sve je u redu.

 

Detalji iz života Josipa Broza Tita: Posao državnika, postelja nezasitog ljubavnika!

 

Ovakav dijalog je ponovljen drugi, pa treći put. Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran…Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj - otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha.

 


 

Vidim zatim da moj brat leži na dva metra od mene i iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja”.

 

Ovo je bio odgovor na optužnicu kada je u jesen 1993.godine, u Višem sudu u Podgorici, počelo suđenje tada najvećem glumcu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Žarku Lauševiću i njegovom bratu Branimiru. Za njega je ovaj događaj postao najteža životna uloga. Ona koja će ga pratiti celog života.

 

Tragična životna priča Kijanu Rivsa: Nikada nije preboleo smrt ćerke i verenice

 

Žarko Laušević odigrao je tragičnu ulogu u sopstvenoj drami. Žarko Laušević je, u to vreme, bio miljenik publike. Popularni šmeker palio je srca mladih žena iako je bio srećno oženjen. Kažu da je bio miran i staložen čovek, neopterećen slavom i popularnošću.

 

Iako je pomilovan, mnogima je i dalje nejasno šta se dogodilo te kobne noći. Sa ovom tragedijom moraće da živi do kraja života. "Žalim prošlost, nadam se budućnosti, nezadovoljan sam sadašnošću - to je moj život", jednom prilikom izjavio je Laušević.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...