Tuga menja oblik, ali nikada ne prestaje

Tragična životna priča Kijanu Rivsa: Nikada nije preboleo smrt ćerke i verenice

Kijanu je preživeo tragedije za koje nikada ne biste pomislili da mogu da se dese zvezdama koje gledamo u punom sjaju na crvenim tepisima širom sveta
Vip priča
11:08h Autor:
Tragična životna priča Kijanu Rivsa: Nikada nije preboleo smrt ćerke i verenice
Foto: Reuters

Vrhunac slave Kijanu Rivsa desio se 1999. godine kada je glumio u naučnofantastičnom filmu "Matriks". Ostvarenje je zaradilo impresivnih 463,5 miliona dolara u bioskopima i dobilo je 4 Oskara. Zbog svega toga, "Matriks" predstavlja jedan uspešan projekat, za razliku od privatnog života glavnog glumca.

Naime, Kijanu Rivs preživeo je tragedije za koje nikada ne biste pomislili da mogu da se dese zvezdama koje gledamo u punom sjaju na crvenim tepisima širom sveta. Ali, uprkos svemu što ga je zadesilo, Kijanu je uspeo da se izbori sa svime i da postane, kako mnogi koji ga znaju kažu, divna osoba kako na velikom platnu, tako i privatno.

Niko ga nije prepoznao: Kijanu Rivs strpljivo čekao 20 minuta na kiši da uđe na sopstvenu žurku!

Foto: AP/Lee Jinman
Foto: AP/Lee Jinman

Kada je imao samo 3 godine, otac ga je napustio. Komunicirali su nekoliko narednih godina, ali nakon razvoda roditelja i stalne selidbe iz jednog grada u drugi, izgubili su kontakt. Kijanu je promenio 4 srednje škole, u roku od samo nekoliko godina i patio je od disleksije, što mu je još više otežavalo školovanje. Na kraju je napustio školu, iako je, uprkos njegovom stanju, danas pasionirani čitalac i obožava književnost.

Kada je imao 23 godine, njegov najbolji prijatelj, uspešni glumac mlađe generacije River Finiks se predozirao. "Bio je divna osoba i odličan glumac. Sjajno smo se slagali i veoma mi nedostaje. Često mislim na njega", izjavio je u jednom intervjuu Kijanu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

1998. godine Kijanu je upoznao Dženifer Sajm. Odmah su se zaljubili, a 1999. godine Dženifer je ostala u drugom stanju i čekala je devojčicu. Nažalost, u 8. mesecu trudnoće na svet je donela mrtvorođenu bebu. To je užasno pogodilo ovaj par i na kraju su i raskinuli. Godinu i po dana nakon porođaja, Sajm je poginula u saobraćajnoj nesreći.

"Tuga menja oblik, ali nikada ne prestaje", rekao je Kijanu 2006. za Parade Magazine. Uprkos svim tim tragedijama, Rivs je uvek nastavljao dalje. Glumio je u blokbasterima i stekao poprilično bogatstvo, ali gubici dragih ljudi promenili su njegov pogled na novac.

Životna priča Merilin Monro: Tragična sudbina koja ne prestaje da interesuje ceo svet!

Foto: Profimedia / Warner Bros/Courtesy Everett Collection
Foto: Profimedia / Warner Bros/Courtesy Everett Collection

Postao je jedan od najhumanijih glumaca u Holivudu. Nakon uspeha "Matriksa", Rivs je od svoje zarade koja je iznosila 114 miliona dolara poklonio neverovatnih 80 miliona filmskim radnicima koji su bili zaduženi za specijalne efekte i šminku. Takođe se odrekao dela svog honorara u filmovima "Zamene" (The Replacementse) i "Đavolji advokat" (The Devil's Advocates), da bi zvezde kao što su Džin Hekman i Al Paćino pristali da glume, jer su finansijska sredstva kojima je produkcija raspolagala bila ograničena.

O Rivsovoj velikodušnosti svedoči i ovaj čovek: "Moj porodični prijatelj je radio na snimanju Matriksa, pravio je scenografiju. Međutim nije se bavio dizajnom, nego teškim fizičkim poslom, a pritom je užasno siromašan. Kijanu je slučajno čuo njegovu tešku životnu i porodičnu priču i poklonio mu 20.000 dolara kao božićni bonus, da bi mu pomogao! Takođe, Kijanu je bio jedan od malobrojnih koje je zanimalo ko sve radi na filmu, želeo je sve da ih upozna lično, javljao im se svima i to srdačno. Razgovarao je sa ljudima kao da se znaju celog života. Nikada nisam čuo da je neko za Kijanua rekao da je kreten, već deluje kao najprijatnija osoba u Holivudu".

To se zove široka ruka: Poznati dobrotvori koji su činili velika dela u tajnosti (FOTO)

Tokom jednog razgovora sa fanovima, Rivs im je rekao da voli da živi jednostavno.

"Novac je poslednja stvar na koju mislim. Sa ovim što sam zaradio do sada, mogao bih da živim narednih nekoliko vekova", rekao je skromno Kijanu 2003. za Hello! Magazine.

Iako je njegovo bogatstvo procenjeno na oko 100 miliona dolara, Kijanu se i dalje vozi metroom. I uvek je prijatan prema svima.

U šestoj deceniji pariraju mnogo mlađima: Poznati koji ne stare! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs