Da li ste znali

Od glumaca do predsednika država: 5 najpoznatijih Roma na svetu! (FOTO)

O njima govorimo kao o večitim lutalicama, sakupljačima sekundarih sirovina i prosjacima, ali ne i kao o naučnicima i uspešnim ljudima
Vip priča
00:22h Autor:
Od glumaca do predsednika država: 5 najpoznatijih Roma na svetu! (FOTO)
Foto: AP/ Kurir Arhiva

Danas se obeležava Svetski dan Roma, ustanovljen sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma. Za njih često kažemo da vole život, pesmu i igru.

Reč je o narodu koji je poreklom iz Indije, a jedina knjiga koju su poneli iz svoje postojbine je jezik. Njihova zastava je plavo-zelena sa točkom u sredini, a himna Đelem-đelem.

Kada sam zaista počeo da volim sebe: Mudre reči Čarlija Čaplina koje je poklonio čovečanstvu!

1. Pablo Pikaso

Jedan je od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka, osnivač kubizma. Španac Pablo Pikaso ponosio se svojim romskim poreklom. Slikar koji je stvorio više od 6.000 slika, skulptura i crteža i čija dela vrede milione ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Imao je i četvoro dece, a poslednje - ćerku Palomu dobio je u 68. godini.

Mladina osveta: Udala se za gosta na venčanju!

2. Elvis Prisli

Daleki rođaci kralja roka Elvisa Prislija bili su Romi koji su živeli u Nemačkoj, a početkom 18. veka emigrirali u SAD.

3. Rita Hejvort

Iako su mnogi osporavali ovu činjenicu, američki seks simbol 40-ih Rita Hejvort rođena kao Margarita Karmen Kansino, bila je Romkinja.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

4. Čarli Čaplin

Svetom je protutnjala vest da je otkriven dokument koji potvrđuje da je jedan od najvećih filmskih zvezda svetske kinematografije Čarli Čaplin zapravo bio Rom i da je rođen u ciganskom karavanu. Pismo je pronađeno u fioci koju je nasledila Čaplinova ćerka Viktorija, a poslao ga je izvesni Džek Hil iz Tamvorda koji u njemu otkriva da je o poreklu slavnog glumca saznao od svoje tetke.

Tajna lepote i zdravlja žena iz Indije: Unutrašnja neravnoteža narušava izgled!

5. Žuselino Kubiček de Oliveira

Od 1956. do 1961. godine predsednik Brazila bio je Žuselino Kubiček de Oliveira. Majka mu je bila češki disident romskog porekla koje je on sa ponosom isticao, a jedan od najlepših mostova u Brazilu nazvan je po njemu.

Foto: Beta
Foto: Beta
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs