ŽIVEO JE PREKO 100 GODINA, A SA NJOM JE PROVEO POSLEDNJIH 6: Glumac koji je PREVARIO SMRT bio je naše gore list

Malo ko je uspeo da ostavi tako dubok trag u Holivudu, kao što je to uradio Kirk Daglas, decenijama je bio inspiracja svima i uzivao veliko poštovanje

Vip priča
ŽIVEO JE PREKO 100 GODINA, A SA NJOM JE PROVEO POSLEDNJIH 6: Glumac koji je PREVARIO SMRT bio je naše gore list
Foto: Profimedia

Kirk Daglas, bio je veteran holivudskog glumišta, rođen pod drugim imenom, njegovi roditelji bili su ruski jevreji, ali glasine kruže kako je on zapravo vukao korene sa naših prostora. Naime priča se da je glumac bio potomak izvesnog Dušana, rođenog oko 1868. godine koji se poturčio pa napustio porodicu i ženu i otišao u Carigrad, gde se, u ruskoj crkvi, venčao s nekom Jermenkom i dobio sina Išura Daniloviča, koji se u Americi proslavio pod umjetničkim imenom Kirk Daglas.

Daglas je promenio ime kada je pristupio Američkoj mornarici, u kojoj je bio oficir za komunikacije zadužen za otkrivanje i uništavanje neprijateljskih podmornica. U vojsci je proveo samo 3 godine, pre nego što je zbog povrede časno otpušten. Nakon toga je na osnovu posebne stipendije, upisao je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku.

Kirk Daglas
foto: Profimedia

Legendarni glumac, pričao je kako slava ne menja čoveka, ali menja sve oko njega. Bio je poznat ne samo po svom izvanednom talentu, već i kao veliki zavodnik, pa su se tako sa njegovim imenom povezivala i mnoga poznata imena sa velikog platna kao što su Rita Hejvort, Marlen Ditrih i Džoan Kroford.

Međutim Kirkovo srce zauvek je zarobila En Bajdens sa kojom je u braku proveo duže od 6 decenija. I iako je pre nje već bio oženjen Dijanom Dil sa kojom je imao dvoje dece, Majkla i Džoela, kada je En ušla u njegov život to je bila sudbinska veza.

U vreme njihovog susreta, hiljade žena sanjalo je da ih Kirk Daglas pozove na ručak, ali En je poziv elegantno odbila. Zapravo, bila je prva žena koja ga je odbila, posle još nekoliko glumčevih odbijenih poziva, odlučio je da promeni "taktiku". Tek kada je prestao da izigrava romantičnog heroja i nije više pokušavao da je zadivi, te prestao da priča o sebi i počeo da sluša šta ona ima da kaže, počela je jedna prava ljubavna bajka.

Kirk Daglas, Ana Daglas
foto: Profimedia

Zajedno su dobili 2 sina Pitera i Erika, ali na žalost zajedno su preživeli i najstrašniju tragediju koja može da zadesi čoveka kada su izgubili jednog od njih. Ljubav Kirka i Ane preživela je mnoga iskušenja, ona je obolela od raka dojke i prošla kroz tešku borbu, dok je on upao u tešku depresiju i naposletku doživeo moždani udar, od kojeg se nikad nije u potpunosti oporavio. Ali, ništa nije uspelo da ih razdvoji.

Slavni oskarovac koji je u životu je preživeo pad helikoptera, operaciju kičme, moždani udar nakon kojeg je priznao da je hteo da se ubije, umro je u 104. godini 5. februara 2020. godine.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs