NA VRHUNCU SLAVE NAĐEN GO I MRTAV U SPAVAĆOJ SOBI: Kada su pročitali poslednje reči u NJEGOVOM DNEVNIKU, šokirali su se

Hit Ledžer imao je karijeru, veliku slavu i još veći talenat, a onda je sve to nestalo kada je jednog dana nađen mrtav

Vip priča
Autor:
NA VRHUNCU SLAVE NAĐEN GO I MRTAV U SPAVAĆOJ SOBI: Kada su pročitali poslednje reči u NJEGOVOM DNEVNIKU, šokirali su se
Foto: IPA / IPA / Profimedia

Teško je zamisliti da je prošlo punih 16 godina od smrti slavnog glumca Hita Ledžera koji je posthumno dobio Oskara za sporednu mušku ulogu u filmu "Mračni vitez".

Imao je samo 29 godina kada je pronađen mrtav u svojoj sobi, dok je ležao go, a pored njega su bile pilule i alkohol.

U sobi ga je pronašla njegova sobarica i maserka koje su pokušale da ga ožive, ali bezuspešno. Mnogi smatraju da ga je ubila uloga kojoj se toliko revnosno posvetio.

"Zatvorio sam se u hotelsku sobu i tamo proveo nedelje. Bio je opsednut Džokerom," rekao je njegov otac kasnije.

I sam Ledžer je ispričao na koji način se spremao za ovu poslednju ulogu:

"Sedeo sam u hotelskoj sobi u Londonu mesec dana, zaključao sam se i pisao dnevnik dok sam eksperimentisao sa glasovima – bilo mi je važno da nađem originalan glas i način na koji se smejem. Zavirio sam u realnost psihopate, nekoga ko ima vrlo malu ili nikakvu svest o svojim delima. On je apsolutni sociopata, klovn koji je hladnokrvni masovni ubica, a reditelj mi je dao svu slobodu. To je zabavno, jer nema granica za to šta Džoker može da uradi ili kaže. Ničega se ne plaši i sve je velika šala", izjavio je samo nekoliko meseci pred smrt.

Hit Ledžer
foto: Stephen Vaughan / Everett / Profimedia

Upravo je njegov otac nakon njegove smrti našao taj dnevnik u kojem su bile beleške, crteži i fotografije iz stripa. Na samom kraju dnevnika se nalazi slika Hita Ledžera u kostimu Džokera, dok je precrtana markerom a ispod nje piše ZBOGOM.

Da li je to bio njegov način da izađe iz lika kojeg je tako pažljivo i dugo gradio, ostaće nepoznato svima.

Ko je bio Hit Ledžer?

Hit Ledžer rođen je 4. aprila 1979. u Pertu u Australiji i kao većina njegovih kolega, karijeru je počeo u televizijskim serijama. Odmalena ga je interesovala gluma i još u najranijem dobu bio je siguran da želi time da se bavi.

Po završetku srednje škole, krajem devedesetih preselio se u Holivud. Prvu ulogu ostvario je u tinejdžerskoj komediji "Deset stvari koje mrzim kod tebe", a njegova karijera krenula je uzlaznom linijom u holivudskom spektaklu Mela Gibsona "Patriota". Ozbiljniji dramski izazov na koji je uspešno odgovorio upućen mu je ulogom čuvara zatvora u filmu "Bal monstruma". U romantičnoj komediji "Kazanova" igrao je legendarnog italijanskog zavodnika, a sarađivao je sa čuvenim Angom Lijem u nagrađivanoj drami "Planina Broukbek" o ljubavi dvojice kauboja. Tumačio je i lik Boba Dilana u filmu "Nisam tu" Toda Hejnsa, gde je igrao rame uz rame s Kejt Blančet i Ričardom Girom, a posle toga počeo je da ga bije glas kao izuzetno perspektivnog glumca čije vreme tek dolazi.

Jedan od njegovih biografa objavio je da Ledžer nije jedan od najboljih australijskih glumaca, ali da bi uz pažljiv odabir uloga sigurno to mogao da postane. Često se spominjalo da niko ne zna šta će Ledžeru doneti budućnost, ali niko nije ni slutio da će to biti iznenadna smrt. Džoker u filmu Mračni vitez bio je njegova najuspešnija rola, za koju je posthumno dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu. On je drugi glumac koji je ikada dobio ovo prestižno priznanje nakon smrti.

Hit Ledžer
foto: Focus Films Collection / Everett / Profimedia

Ljubavni život

Na snimanju filma Ned Keli, Hit se zaljubio u stariju koleginicu, svoju zemljakinju, Naomi Vots s kojom započinje vezu koja je okončana posle dve godine.

- Imali smo predivnu vezu. Trajala je samo dve godine, ali on me činio srećnom. Stvarno je bio posebna duša i veliki glumac. Znam da je imao još toliko toga da pruži. Njegova smrt velika je tragedija za njegovu kćerku koja uopšte neće poznavati oca – rekla je glumica u jednom intervjuu 2011. godine i dodala da je uverena kako više nikada neće imati vezu kao što je bila ona s Ledžerom.

Nekoliko godina kasnije Hit Ledžer otpočeo je romansu s koleginicom Mišel Vilijams. Njihova ljubav bila je puna uspona i padova, raskidali su i mirili se nekoliko puta, a neko vreme bili su i vereni. Dobili su 2005. godine ćerku Matildu Rouz koja je u potpunosti promenila život ovog glumca. Hitov prijatelj i partner iz filma "Planina Broukbek" Džejk Gilenhal postaje i kršteni kum Ledžerove ćerke. Iako su postali roditelji, veza između Hita i Mišel pukla je 2007. godine, a on je postajao sve depresivniji i nervozniji.

Mišel Vilijams, Hit Ledžer
foto: Profimedia

Spekulisalo se da se okrenuo alkoholu, a ni korišćenje opijata nije mu bilo strano. Pored toga, paparaci su ga neprestano pratili, dok su mediji izveštavali o svakom njegovom koraku, što mu je dodatno povećavalo tenziju. Nakon raskida s Mišel spekulisalo se da je o bio u vezi s bivšim modelom Helenom Kristensen, a sumnjalo se i da ga je glumica Meri Kejt Olsen, s kojom je neposredno pred kraj života postao blizak, gurnula u smrt time što ga je navukla na smrtonosne lekove. O romansi između glumice Lindzi Lohan i Hita Ledžera dugo se pričalo, ali zapravo nikad nije potvrđeno da su bili zajedno.

Kako je njen dnevnik pre nekoliko godina procurio u medije, postalo je očigledno da je Lindzi zaista volela Hita i patila za njim dugo posle njegove smrti.

- Danas je Hit umro. Bio je ljubav mog života. Naučio me svemu što znam, bio je sve što želim i više. Volela bih da me zagrli i da čujem njegov smeh – napisala je Lindzi na dan njegove smrti u svom dnevniku.

Lindzi Lohan
foto: Profimedia

Tragičan kraj

Hit Ledžer pronađen je mrtav 22. januara 2008. u krevetu u svom stanu u Njujorku, ležao je nag a pored njega nalazili su se lekovi. Pronašle su ga njegova kućepaziteljka i maserka. One su pokušale da ga reanimiraju, ali glumac je već bio mrtav. Prema nalazima Njujorškog medicinskog instituta, glumac je umro od prekomerne doze pilula protiv bolova, za spavanje i smirenje.

- Hit Ledžer umro je od posledica akutne intoksikacije kombinovanim efektima oksikodona, hidrokodona, dijazepama, temazepama, alprazolama i doksilamina – izjavila je tada Elen Borakov, predstavnica za štampu instituta.

Tokom uviđaja, na podu pored Ledžerovog kreveta nađena je smotana novčanica od 20 dolara, ali laboratorijski testovi nisu otkrili tragove narkotika. Policija je tada navela da u stanu nisu zatečene ilegalne supstance, a da su među lekovima pronađene pilule protiv nesanice i anksioznosti. Iako je zvanični uzrok njegove smrti slučajna prekomerna doza, mnogi veruju da je australijski glumac prolazio kroz veliku psihičku borbu pošto je sazdao lik zlikovca u filmu o Betmenu.

Hit Ledžer
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Mišel Vilijams priznala je da je smrt njenog verenika ostavila velike i trajne posledice na sve sfere njenog života, na karijeru, kao i na njeno ponašanje prema detetu i prijateljima. Ona je otkrila da je jedan od njenih načina da se izbori sa smrću oca njene ćerke Matilde bio da se drži ljudi koje je imala oko sebe.

- Hitova smrt promenila je način na koji doživljavam svet i kako se ponašam. Promenila me je kao roditelja, prijatelja, čak i posao koji zaista želim da radim. Postala je sočivo kroz koje gledam život, pokazala mi je da je sve prolazno – izjavila je Mišel za magazin Vog u septembru 2011. godine.

Oni koji u svemu vole da vide tajni znak i danas veruju da je njegova smrt povezana sa istraživanjem tamne strane ljudskog bića u filmu "Mračni vitez", a sam Ledžer naglašavao je nekoliko puta da se teško prilagođava Džokerovoj patologiji i da je uloga isuviše iscrpljujuća.

1 / 9 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs