Ikona filma navršila 8. deceniju života

Brižit Bardo danas slavi 80. rođendan: Filmska diva je i dalje inspiracija mladim umetnicima!

Poznata i po nadimku BB, nekadašnja najseksepilnija glumica još od 1974. godine odbija ponude za posao u svetu filma i mode i aktivna je u borbi za zaštitu i prava životinja, a ponosno kaže da ne želi da se podvrgne plastičnoj hirurgiji
Vip priča
14:42h Autor:
Brižit Bardo danas slavi 80. rođendan: Filmska diva je i dalje inspiracija mladim umetnicima!
Foto: Reuters

Prva glumica koja se pojavila na filmskom platnu u bikiniju pedesetih godina 20. veka i izazvala skandal, žena koja se posle povlačenja iz javnog života posvetila brizi o životinjama, čuvena Brižit Bardo danas slavi svoj 80. rođendan.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Krajem pedesetih i šezdesetih poznata BB je bila oličenje seksepila, ženske senzualnosti, šarma i neodoljive privlačnosti.

U detinjstvu je bila poznata pod nadimkom Bebe, a pod imenom Brižit Bardo je na filmskom platnu debitovala 1952. godine u filmu "Ludi od ljubavi". Pravo ime joj je, inače, Kamil Žava.

I Sofija Loren je proslavila 80. rođendan! Detalje pročitajte OVDE.

Iako su njeni filmovi po svom kvalitetu bili daleko od najboljih ostvarenja tadašnje francuske kinematografije, na neki način su odgovorni za prodor evropskog filma. Uprkos diskutabilnom glumačkom talentu, njen se seksepil sa pravom može smatrati zaslužnim za porast interesa svetske javnosti za evropski film.

Prvu glavnu ulogu odigrala je u filmu "La Lumiere d"en Face" 1956. godine, a angažman u filmu "En Effeuillant la Marguerite" sledeće godine osigurao joj je status seks simbola.

Karijera mlade Brižit Bardo krenula je uzlaznom putanjom dok joj je angažman u filmu "I Bog stvori ženu" doneo svetsku slavu i milionsku zaradu. Film je snimio njen tadašnji muž Rože Vadim, a to ostvarenje je donelo promene u poimanju seksa na filmu, jer u njemu u jednoj sceni ona bosonoga igra na stolu.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Od Vadima se razvela 1957. godine, a dve godine kasnije ponovo je stala na ludi kamen udavši se za glumca Žaka Šariera, sa kojim je 1960. godine dobila sina Nikolasa Žaka Šariera. Njeni muževi su bili i nemački milioner i plejboj Ginter Saks kao i Bernard Dormel.

Posle učestvovanja u preko 50 filmova, 1974. godine se povukla iz sveta filma nakon čega se posvetila borbi za zaštitu prava životinja i još uvek je supruga francuskog ekstremnog desničarskog političara Bernara D'Ormalea.

Koja je još glumica zaštitnik prava životinja, saznajte OVDE.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

BB je i danas inspiracija mnogim umetnicima, ali i dalje izbegava svet mode i fillma i ponosno odbija da pribegne plastičnoj hirurgiji.

"Mit? To je reč u koju sam se zaglavila, ali koja ništa ne znači", rekla je Bardo za magazin Marie-Claire 2010. godine. Dve godine kasnije ona je na pitanje koja glumica bi mogla nju da tumači u biografskom filmu rekla:

"Niko to ne može da uradi. Šta im nedostaje? Moja ličnost".

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs