životna priča

SA ARKANOM IMALA NEZABORAVNU VEZU, UTEHU U ŽIVOTU PRONAŠLA U CRKVI: Život fatalne Splićanke - DORIS DRAGOVIĆ! (FOTO)

Dorotea Dragović, poznatija kao Doris Dragović je hrvatska pevačica pop muzike, prepoznatljiva po pesmama „Željo moja“, „Malo mi za sriću triba“, „Ja noćas umirem“, „Marija Magdalena“ i drugima. Rođena je 16. aprila 1961. godine u Splitu, gde i danas živi i radi. Udata je za bivšeg vaterpolistu Marija Budimira, sa kojim ima sina Bornu.

Vip priča
10:51h Autor:
SA ARKANOM IMALA NEZABORAVNU VEZU, UTEHU U ŽIVOTU PRONAŠLA U CRKVI: Život fatalne Splićanke - DORIS DRAGOVIĆ! (FOTO)
Doris Dragović, Foto: Printscreen Youtube / Doris Dragovic

Doris Dragović je arijeru započela kao pevačica grupe „More“ sa kojom je snimila dva albuma, od kojih je „Tigrica“ prodat u zlatnom tiražu. Zrinko Tutić joj je napisao pesmu „Željo moja“ sa kojom je 1986. godine predstavljala bivšu Jugoslaviju na „Pesmi Evrovizije“ i osvojila jedanaesto mesto. Usledili su samostalni albumi „Tužna noć“, „Tvoja u duši“, „Pjevaj srce moje“, „Budi se dan“ koji su prodati u platinastim i dijamantskim tiražima, piše Biografija.org.

U periodu od 1992. do 1999. godine snimila je pet albuma, a potom je sa pesmom „Marija Magdalena“ nastupila na „Evroviziji“ koja je Hrvatskoj donela četvrto mesto na ovom prestižnom takmičenju. Učestvovala je na brojnim festivalima, gde je neretko osvajala prva mesta. Od 2000. do 2021. godine Doris je snimila pet albuma i nekoliko kompilacija, među kojima su i nastupi u dvorani „Vatroslav Lisinski“ i „Spaladium Areni“ u Splitu.

Detinjstvo i obrazovanje

Doris Dragović je rođena 16. aprila 1961. godine u Splitu. Njen otac Jakov Braco Dragović je bio poštanski službenik, a majka Alica je bila knjigovođa u trgovačkom preduzeću „Dalma“ u Splitu. Premda je maštala o tome da postane balerina ili učiteljica, muzika joj je bila u krvi. Talenat je nasledila od ujaka Edija Radosavljevića, jednog od osnivača „Splitskog festivala“. U jednom intervjuu je priznala da je bila vrlo sramežljiva, ali da je volela da peva pesme Tereze Kesovije, Gabi Novak i Arsena Dedića. Po završetku osnovne škole upisala je Gimnaziju „Natko Nodilo“. Bila je odličan učenik, te je upisala Sociologiju na Univerzitetu u Zagrebu. Ipak, zbog muzičke karijere nije završila fakultet.

Karijera

Pre nego što ju je upoznala cela bivša Jugoslavija, Doris Dragović je sa Tedijem Spalatom povremeno pevala u Splitu. Krajem 70-ih godina prošlog veka je upisala fakultet u Zagrebu, a potom je usledio Tedijev predlog da se prijavi na audiciju za novu pevačicu splitske grupe More. Godine 1982. je započela saradnju sa Slobodanom Kovačevićem, basistom i frontmenom grupe More, te i zvanično postala članica kultnog splitskog benda. Prvi zajednički album su objavili 1983. godine. Reč je o ploči „Hajde da se mazimo“, na kojoj su, pored naslovne, bile i numere „S tobom sam jača“, „Kad bi znao ti“, „Ne daj se“, „Pola-pola“ i druge. Dve godine kasnije Diskografska kuća „Jugoton“ je izdala njihovu ploču „Tigrica“ sa pesmama „Srce mi slomi“, „Ko je to sa nama“, „Ne propusti niti jedan dan“, „Dođi“ i drugima. Ovaj album je prodat u zlatnom tiražu, a Doris Dragović je postala jedna od najomiljenijih hrvatskih pevačica. Zrinko Tutić, muzičar i producent je za nju napisao pesmu „Željo moja“ sa kojom je 1986. godine nastupila na „Jugoviziji“, domaćem takmičenju za izbor „Pesme Evrovizije“.

Doris je pobedila, te je predstavljala Jugoslaviju na „Evroviziji“ u Bergenu. Uprkos tome što je osvojila tek 11. mesto, sama pesma, ali i njena izvođačica dosegle su neslućenu slavu širom Jugoslavije. Nakon četiri godine prekinula je saradnju sa grupom More i započela samostalnu karijeru. „Jugoton“ je iste, 1986. godine objavio njen album „Željo moja“ na kome je, pored naslovne pesme bilo još devet numera. Većinu kompozicija je napisao Tutić, dok je za nekoliko tekstova bila zaslužna Marina Tucaković.

Po izlasku ove pločeDoris Dragović je i zvanično postala jedna od najvećih muzičkih zvezda u Jugoslaviji. Već sledeće godine je objavila dva albuma – „Tužna je nož“ i „Tvoja u duši“ koji su prodati u platinastom tiražu.

U septembru 1988. godine Doris je snimila četvrti samostalni album koji je nosio naziv „Pjevaj srce moje“ i četvrti put zaredom doživela da joj se ploča proda u platinastom tiražu. Godinu dana kasnije „Jugoton“ je objavio njenu ploču „Budi se dan“. Pored naslovne, publika je odlično prihvatila i numere „Ja noćas umirem“, „Kap veselja“, „Opilo me vino“, „Ti si čovjek za mene“ i druge.

Doris je te godine snimila i nekoliko spotova u kojima je svojom nenametljivošću i gracioznošću osvojila srce publike širom bivše države.

Usledila je trogodišnja diskografska pauza, a Doris se na hrvatsku muzičku scenu vratila 1992. godine s albumom „Dajem ti srce“ na kome su bile numere „Mjesečina“, „Prava ljubav“, „Signorina“, „Srdele“, „Ti si moja ljubav stara“ i druge. Već sledeće godine „Croatia records“ je objavila njen sedmi studijski album pod naslovom „Ispuni mi želju“.

Sledeće godine je sa pesmom „Ovo je naša krv“ nastupila na festivalu „Melodije hrvatskog Jadrana“ i osvojila drugo mesto. Na ovaj festival se 1995. godine vratila sa numerom „Jedini“, te odnela pobedu.

Sa pesmom „Marija Magdalena“ nastupila na „Dori“, hrvatskom izboru za „Pesmu Evrovizije“. Muziku za pesmu je komponovao Tonči Huljić, dok je tekst napisala njegova supruga Vjekoslava. Doris je osvojila prvo mesto, te se ponovo našla na „Evroviziji“, ovog puta kao predstavnica Republike Hrvatske. „Evrosong“ je 1999. godine održan u Izraelu, a „Marija Magdalena“ je važila za jednog od glavnih favorita na tom izboru. Iako joj je pripalo četvrto mesto, pesma je bila vrlo slušana u celoj Evropi. Doris Dragović je u hrvatskim medijma predstavljana kao jedna od najvećih muzičkih diva.

Sa pesmom „Malo mi za sriću triba“ je nastupila na „Melodijama hrvatskog jadrana“, te osvojila treće mesto. Iste, 2002. godine otpevala je pesme „Nije mi vrime“ i „Krivi ljudi“. ponovo je osvojila prvo mesto na „Zadarfestu“, te se prvi put pojavila pred publikom „Hrvatskog radijskog festivala“. Bila je to ujedno njena poslednja „burna godina“, jer je poznata Splićanka odlučila da smanji intenzitet snimanja i nastupa.

Na „Splitskom festivalu“ 2003. godine je osvojila prvo mesto sa pesmom „Teret ljubavi“, a na istu manifestaciju se vratila pet godina kasnije sa numerom „Svit ne more znat“. Posle pet godina studijske pauze Diskografska kuća „Croatia records“ je izdala CD „Platinum collection“ sa najlepšim pesmama Doris Dragović. Godine 2009. ponovo se vratila u studio i snimila album „Ja vjerujem“ na kome su se našle numere „Dobra večer dobri judi“, „Ni riči“, „Obilanca Malinkonije“, „Zvir“ i druge. Tekst za pesmu „Sad znam“ je napisala Alka Vujica, a za pesme „Triba da se jubimo“ i „Ja vjerujem“ Doris Dragović. Iako od 2009. godine nije snimala nove albume, nego je nove pesme objavljivala u vidu singlova, Doris Dragović je neretko „punila“ velike koncertne dvorane širom Hrvatske.

Zbog veoma posećenih nastupa u Splitu zovu je „kraljica Torcide“.

Jednom prilikom je priznala da je za popularnost koju uživa tri decenije zaslužno to što se svakoj pesmi i interpretaciji posvećuje veliku pažnju. Po prirodi je perfekcionista, a to znači da ni publici ne želi da da ništa manje od onoga što misli da zaslužuje. Doris je jedna od pevačica koja se trudi da kroz svoj rad pomogne novim izvođačima, pa tako je njen bend sačinjen od mladih muzičara. S obzirom na iskustvo koje ima, rado sarađuje s onima koji su tek uplovili u muzičke vode, te neretko gostuje kolegama na njihovim koncertima.

Polovinom avgusta 2019. godine Diskografska kuća „Tonika“ je objavila njen singl „Brod za nabolje“, na kojoj je sarađivala s Ivanom Huljićem i Leom Škarom. Ova balada je dobila i svoj spot koji na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“) broji preko 800 hiljada pregleda.

Privatni život

Doris Dragović je rođena 1961. godine u Splitu. S obzirom na to da je bila jedinica, dobijala je mnogo ljubavi i pažnje, ne samo od roditelja, nego i od ostalih članova njene porodice. Mnogi tvrde da je gracioznost koju poseduje nasledila od bakine sestre, čuvene balerine Ane Roje. Premda kaže da je bila stidljiva devojčica nikad joj nije bio problem da peva. Međutim, nije se previše isticala niti razmetala talentom.

Štaviše, u jednom intervjuu je rekla da Dalmatinci generalno, dobro pevaju, ali da ne vole one koji se hvale svojim talentima. Zahvaljujući Tediju Spalatu muzička javnost je saznala za Doris Dragović, a mnoge generacije su dobile priliku da uživaju u njenim pesmama.

O svom privatnom životu Splićanka retko govori.

Vlada Perović, jedan od najpoznatijih estradnih menadžera ondašnje Jugoslavije i čovek koji je od "Duge" napravio jedno od najpopularnijih mesta za izlazak, ispričao je svojevremeno kako je zatekao hrvatsku pevačicu Doris Dragović i Željka Ražnatovića Arkana u separeu svog kluba.

"Doris Dragović sam ja prvi doveo u Beograd. Ona se sa mnom družila i živela je kod mene u Beogradu", rekao je Perović.

Kada su se poslovno razišli nisu se više viđali sve do jedne noći kada je nju i Arkana zatekao u svom klubu.

"Arkan i Doris su negde upoznali u gradu. Znam da ih ja nisam upoznao. Ona je tada došla sa njim kod mene u klub. Kada sam došao u lokal u jedan sat, oni su već bili tamo. Posle je ona to negirala u hrvatskim novinama. Bila je to velika afera. Objavljene su bile i slike kako ona sedi sa njim u separeu", rekao je on.

Podsetimo, Nebojša Tubić Žabac je u jednom intervjuu govorio o navodnoj vezi Arkana i Doris Dragović. On je tada naveo da je on prvo bio u vezi sa Doris, ali da je i Arkan potpuno "poludeo" za pevačicom.

"Kada je i Arkan konačno spavao s njom, rekao mi je da mu je to bio najbolji seks u životu! Bio je potpuno očaran tom ženom. Rekao mi je da to nije normalna ženska, već da da je vrh vrhova", rekao je on.

Od 1990. godine je u braku ss Mariom Budimirom, čuvenim bivšim vaterpolistom. Iste godine su dobili sina Bornu. Za supruga kaže da je njen savetnik, autoritet „vetar u leđa“, koji njenom životu daje „beskrajnu ljubav, prijateljstvo i snagu“. Poznato je da je Doris velika vernica i da redovno odlazi na mise u crkvu. Priznala je da joj je vera dala snagu da prebrodi teške trenutke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs