legenda italije

Od supruge dobijam ljubav i razumevanje, od ljubavnica strast: Životna priča Marčela Mastrojanija! (FOTO)

Neverovatan život najvećeg italijanskog glumca.

Vip priča 01.02.2021. - 12:50h Autor: Stil / ekspres.net
Marčelo Mastrojani i Ketrin Danev, Foto: Profimedia

Mrzeo je romantične scene u filmovima – Prvo vam kažu, ne gledajte u njene oči, jer ih to čini previše belim. Pogledaj joj u uho. Onda vam kažu da se okrenete kako bi kamera mogla da vas usnimi. Do kraja dana u krevetu, vaša leđa su ukočena i bolna. Obično je glumica s kojom vodite ljubav ljubavnica producenta, a on stoji pored kamere kako bi bio siguran da ništa ne izvlačite. U međuvremenu, glumica je zainteresovana da vidi da li ste uzbuđeni zbog njene bliskosti. Ali znam da je zainteresovana, i što se više stiska uz mene, postajem manje uzbuđen. U međuvremenu, moram da se setim svog dijaloga.

Marčelo Mastrojani
foto: Profimedia

Jedan od najvećih italijanskih glumaca Marčelo Mastrojani radije je glumio dramske scene svakog dana. Bio je omiljeni glumac Federika Feliniji, doživotni filmski partner Sofije Loren, veliki zavodnik, ikona stila… Pričao je da je njegova najneugodnija ljubavna scena iz Felinijevog filma “La Dolce Vita”, gde je morao da stoji na kolenima u fontani hladne vode zimi, u zoru, sa Anitom Ekberg – Šveđankom čija je koža bila tako bela da su, kada sam joj dotaknuo obraz, moji prsti obojeni nikotinom izgledali tako mračni da su morali na njih da stave šminku. Felini je pogledao u moje smeđe prste i rekao mi da treba da naučim pravi način da obrišem svoju zadnjicu.

 

Mastrojani je rođen 28. septembra 1924. u Fontana Liriju, a tokom Drugog svetskog rata tokom, bio je smešten u jedan nemački logor iz koga beži i sakriva se u Veneciju.

Počinje da radi za filmske kompanije 1945. počinje da radi za filmske kompanije i da uzima časove glume. Od 1948. je nastupao na pozorišnim scenama u ulogama mladih junaka i ljubavnika u delima Vilijama Šekspira, Goldonija, Čehova, Tenesi Vilijamsa. Na filmu je isprva glumio dobrodušne mladiće i malograđane zbunjene dinamikom savremenog života, a zatim u delima vrhunskih italijanskih reditelja, njegovi likovi se usložnjavaju.

Marčelo Mastrojani
foto: Profimedia

Prvi veliki uspeh ostvario je u filmu “Tramvaj zvani želja” iz 1947. godine. Igrao je u više od 300 filmova, a samo sa Sofijom Loren u čak 12 filmskih ostvarenja. S Federikom Felinijem sarađivao je na osam filmova, od Slatkoga života 1960. do Intervjua 1987. godine.

 

Vrlo brzo postaje internacionalna zvezda glumeći u “Big Deal on Madonna Street” i “La Dolce vita” u kojem igra ulogu samoprezirnog tabloidnog kolumnistu koji provodi dane i noći istržujući visoko društvo Rima. Njegovi najznačajniji filmovi su i “8½”, “La Notte”, “Divorce”, “Italian Style”, “Yesterday”, “Today and Tomorrow”, “Marriage Italian-Style”, “A Special Day”, “I Ready to Wear”, u kojem mu je partnerka Sofija Loren.

Marčelo Mastrojani
foto: Profimedia

Mastrojani, Din Stokvel i Džek Lemon su jedini glumci koji su dva puta nagrađeni za najbolje glumce na festivalu u Кanu. Mastrojani je osvojio nagradu za filmove “Dramma della gelosia – tutti i particolari in cronaca” iz 1970. i “Dark Eyes” iz 1987.

 

Važio je za velikog šarmera, muškarca od stila, sa italijanskim manirima i prodornim očima. Oženio se 1050. godine italijanskom glumicom Florom Кarabeli sa kojom se rastao 1960. Ipak, njih dvoje ostaju u legalnom braku do njegove smrti. Imali su jedno dete ćerku Barbaru. Nakon rastanka započinje vezu sa glumicom Fej Danavej, koja traje dve godine. Iako je Danavej želela da se venčaju i imaju decu, Mastrojani je kao katolik odbio da se razvede od Кarabele. Posle tri godine čekanja da se Mastrojani predomisli, Danavej ga je ostavila. Decenijama kasnije, izjavila je: “I dan danas želim da je naša veza bila uspešna.”

Marčelo Mastrojani
foto: Profimedia

Mastrojani ima ćerku Кjaru Mastrojani sa dugogodišnjom partnerkom Кatrin Denev. Oboje su bili u braku kada su se upoznali, Denev sa fotografom Dejvidom Bejlijem, a Marčelo sa glumicom Florom Karabelom. Međutim, njihova veza je trajala od 1971. do 1975. Njihova ćerka, glumica i pevačica Kjara Mastrojani, rođena je 1972. i kako ona kaže, svoje roditelje videla je zajedno samo na ekranu. Denev je na pitanje o Mastrojaniju jednom izjavila:

 

- Ko jednom upozna Marčela, ne može ga zaboraviti.

 

1 / 4 Foto: Profimedia

Mastrojani je, međutim, imao nešto drugačije viđenje ljubavnih veza.

Nikad niti jednoj ženi nisam ništa obećavao, pa me niti jedna nije mogla optužiti da sam joj ulivao lažne nade. Od supruge dobijam ljubav i razumevanje, a od ljubavnica strast. Žene su kao kišobran: nekoliko pravih poteza, i sve je napeto.”, rekao je Mastrojani svojevremeno.

 

Poslednjih 21 godinu života, proveo je s rediteljkom Anom Marijom Tatu. Umro je 1996. u 72. godini od raka pankreasa. Obe njegove ćerke kao i Denev i Tatu su bile pored njega kada je preminuo. Fontana Trevi u Rimu, simbol filma “La dolce vita”, u njegovu čast je isključena i umotana u crno u danu kada je preminuo.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs