VELIKA GLUMICA

Želela je od svega da odustane i sebi oduzme život, ali je sudbina imala drugačiji plan: Neverovatna priča Mire Banjac!

Od najranijeg detinjstva život joj je zadavao samo teške udarce. Uprskos svemu, nikad nije skinula osmeh sa lica...

 

 

Vip priča 04.01.2021. - 10:24h Autor: Stil/Story.rs
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Mira Banjac rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku, a njeno pravo ime je Mirjana T. Banjac. Čuvena glumica pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu, 1950. godine, a 1970. prelazi u Beograd i postaje član Ateljea 212.

 

Ostvarila je brojne uloge na filmu, televiziji i u pozorištu, i dobitnica je mnogih priznanja i nagrada. Iako je postigla zavidan uspeh u svetu glume, život je nije mazio. Od najranijeg detinjstva suočavala se sa teškim trenucima.

 

"Ja, u stvari, uopšte i nisam bila dete. Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam u toku strašnog rata i užasa. Drugo, živela sam kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovde kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lepa devojka", prisetila se ranije Mira Banjac.

 

Njeni roditelji su živeli zajedno svega 4 godine, a onda je njen otac otišao za Ameriku. Kada je odlazio obećao je da ća poslati papire za nju i njenu majku kako bi i one mogle da odu u Ameriku. Obećanje je ispunio, ali se desilo nešto što će dugo pamtiti.

 

"Moji ujaci nisu dali. I tako, mi ne odosmo. Onda je majka otišla u Beograd, gde se zaposlila. Primače se rat, zatvoriše se granice između Srbije i Hrvatske, ona osta u Beogradu, ja u Erdeviku, gde sam i rođena, kod babe i tetke po ocu, koja je takođe došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dve žene su se strahovito svađale, a ja sam živela u tome i u čežnji za majkom."

 

Zbog njih dve, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski – priznaje Mira.

 

Iza sebe ima 2 propala braka, 9 dece i skandal koji mu je uništio karijeru: Druga žena otkrila jezive stvari o glumcu!

Mira Banjac
foto: Kurir / Dragan Kadić

Prva velika ljubav 

 

Ubrzo nakon diplomiranja se udala za svoju prvu veliku ljubav, Andreju Jovanovića i u 24. godini rodila sina Branislava Branu. Kada je njihov sin imao 5 godina, Mira i Andreja su se razveli, ali su sve do njegove smrti bili u dobrim odnosima.

 

"Pošto sam rano ostala sama sa sinom, ponekad sam mislila da zbog čestih putovanja nisam bila tu kada sam mu bila potrebna. Privatni život uvek gubi. U životu je najvažnije pronaći ravnotežu, znati šta je važno, a šta nije i svoje vreme trošiti samo na bitne stvari. Treba se pravilno rasporediti, ali naravno to nije uvek moguće jer ne zavisi sve od vas. Ali, nažalost, to se nauči tek sa godinama", ekla je Mira u jednom intervjuu.

 

Na pitanje da li misli da je njen ljubavni život ispaštao zbog karijere, ona je rekla: "Ne, nikada nisam bila harizmatična i u životu imala velike ljubavi, samo one lepe. Moje ljubavi su prolazile mimo javnosti i mene su moji muškarci voleli. Pored sebe nisam imala pogrešne osobe, a to je možda i plod neke mudrosti. Možda baš zato sada nemam ljubavne rane."

 

On je bogat, zgodan i slavan. Ona je rođena s teškim deformitetom: Ovo je najlepša ljubavna priča na svetu!

Najteži životni period 

 

Glumica je imala puno teških momenata u životu, a u jednom momentu je razmišljala i da sebi oduzme život. 


"Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Morala sam da pozajmljujem novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel "Metropol", naručila kafu, sela da napišem pismo i htela da se bacim dole – ispričala je Mira svojevremeno.

 

Međutim, sudbina je htela da da bude drugačije.

 

"U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Kaže hoće da radim veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena Marija, iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski. Potpišem i vratim sve dugove. To je bio moj mrak, ali i pročišćenje. Pola dinara više u životu nisam pozajmila! Da umirem – ne bih", rekla je tada Mira.

 

Iako je zakoračila u desetu deceniju, Mira je zadržala svoj specifičan smisao za humor po kome je prepoznatljiva, a smrti se ne boji.

 

"Spremam se za odlazak. Ne plašim se smrti. Tome su, verovatno, doprinele moje godine. Svesna sam da sam blizu kraja putovanja, da su mi ostale još jedna-dve stanice", rekla je Mira Banjac za “Gloriju”, i dodala:

 

"Samo molim Boga da sačuvam mentalnu higijenu do kraja. Znate, život u kojem niste svesni šta se događa oko vas nije život. Ne bih volela da mi se to dogodi. Mnogo čitam i šetam. Čitanje mi pomaže da očuvam mentalnu, a šetanje fizičku kondiciju. Radim po kući, kao svaka druga žena. Kuvam, idem na pijacu, spremam stan", rekla je živa legenda jugoslovenskog filma.

 

Život Olivere Marković obeležila je velika tragedija: Nakon tog dana više ništa nije bilo isto! (FOTO)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...