Biografija

Denser mekog srca: Kako je Đole Đogani (60) uspeo da postigne svetsku slavu?

Za razliku od drugih članova svoje porodice, Đole Đogani se trudi da živi miran život, bez skandala

Vip priča 27.11.2020. - 10:07h Autor: Stil/ biografija.org
Foto: Printscreen/ youtube/djoganivesna

Hamit Đogaj, poznatiji kao Đole Đogani je srpski dens pevač, plesač, koreograf i muzički producent koji je popularnost stekao devedesetih godina kao frontmen grupe Đogani Fantastiko (Djogani Fantastico). Rođen je 1. jula 1960. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi. Iz braka sa pevačicom Slađanom Delibašić ima ćerke Silviju i Marinelu. Od 2001. godine je u braku sa Vesnom Trivić sa kojom ima sina Adriana i ćerku Lauru.

Ljubav prema dens muzici je otkrio kao tinejdžer, te, iako se bavio atletikom, odlučio je da karijeru gradi kao plesač i koreograf. Najpre je 1979. godine postao prvak Jugoslavije u plesu, te je predstavljao tadašnju zemlju na Svetskom prvenstvu 1980. godine u Londonu gde je osvojio prvo mesto. Dve godine kasnije je ponovo postao šampion Jugoslavije, te ponovo dobio priliku da zemlju predstavlja na svetskoj sceni. Evropski prvak je postao 1983. godine na takmičenju koje je održano u francuskom gradu Grenobl.


Nakon toga je nastupao sa italijanskim plesnim grupama, a 1987. osnovao vlastitu grupu sa Slađom Delibašić. Pojavili su se u filmovima „Hajde da se volimo“ i „Slatko od snova“, te u periodu od 1989. do 2000. godine snimili šest albuma. Njihova plesna škola je svake godine primala sve veći broj polaznika. Posle razvoda sa Slađom, promenio je naziv grupe u Đogani, a mesto pevačice pripalo je Vesni Trivić. Od tada do danas (septembar 2019. godine) su snimili šest albuma i na desetine singlova.

 

Detinjstvo

 

Detinjstvo i muzički počeci Đole Đogani je rođen 1960. godine u beogradskom naselju Mirjevo kao Hamit Đogaj. Njegov otac i majka su imali devetoro dece, a iako su živeli u trošnoj kućici svi su imali srećno detinjstvo. Đole kaže da je samo otac radio, ali da im ništa nije falilo. Svi su išli u školu i redovno odlazili na ekskurzije koje je finasirala tadašnja država. Po završetku osnovne škole je počeo da se bavi atletikom u Atletskom klubu Crvena zvezda. Tu je upoznao jednu plesačicu koja ga je nagovorila da se učlani u njenu plesnu grupu. On je pristao, ali se tu nije dugo zadržao.

Kao pratnja je sa prijateljem 1979. godine otišao u Zagreb na Jugoslovensko takmičenje u plesu. Organizatori su ga nagovorili da se i on prijavi, iako je oklevao, ušao je u finale i osvojio prvo mesto. Kao jugoslovenski prvak dobio je pravo učešća na Svetskom prvenstvu u Londonu 1980. godine. Sam se pripremao i bio je svestan da će mu trebati mnogo truda da nadmaši američke, italijanske i francuske plesače. Te godine je osvojio prvo mesto, a dve godine kasnije je ponovo učestvovao na toj svetskoj smotri.

 

Godine 1983. je u Grenoblu postao evropski prvak u plesu i od tada je krenula uspešna karijera duga više od 35 godina.

 

Godine 1989. ga je estradni menadžer Raka Đokić pozvao na snimanje filma „Hajde da se volimo 2“. Sa svojim plesačima je osmislio zahtevne koreografije, te su ga učili i domaći muzičari i reditelji. Saradnju sa Brenom je ponovio i sledeće godine na filmu „Hajde da se volimo 3“. Prvi studijski album grupa Đogani Fantastiko je objavila 1992. godine pod nazivom „Storm“. Na njemu je bilo ukupno devet pesama, uglavnom na engleskom jeziku. Pored naslovne, na tom CD-u su bile i numere „Music Takes Control“, „Take Your Money“, „You Can Go“, „Keep It Up“ i druge.Potom je usledila saradnja sa Draganom Mirković, prvo na nekoliko njenih pesama i spotova, a 1994. godine i na filmu „Slatko od snova“. Grupa Đogani Fantastiko je postala nezaobilazna kada su u pitanju spotovi brojnih domaćih muzičara. S obzirom na to da su na srpsku muzičku scenu uveli dens kao do tada nedovoljno promovisan žanr, trebalo je neko vreme da publika prepozna kvalitet. To se i desilo 1994. godine kada se u prodaji pojavio album „Idemo na mars“. Naslovna pesma je za vrlo kratko vreme postala veliki klupski i radijski hit, a mnogi je i danas, 25 godina kasnije rado slušaju. Pesme „Idi s Bogom“, „Gde si ti“, „Ritam ljubavi“, „U ovom gradu“ i druge, pored Đoleta Đoganija, pisali su, komponovali i aranžirali Aleksandar Kobac, Milan Tapir, Sanja Ćupurija, Dejan Ivanković, Nenad Knežević Knez i drugi. Čak 19 novih pesama se našlo na albumu „Pronađi sebe“ iz 1996. godine. Radijskim stanicama su ovladale pesme „Srušio si mi sve“, „Ti si moja potreba“, „Čovek od čelika“ i druge. Grupa Đogani je bila rado viđen gost u beogradskim diskotekama, ali i u klubovima u unutrašnjosti.

 

Pokazali su da, pored sjajnih plesnih pokreta i odlične koreografije itekako znaju da naprave kvalitetnu muziku.

Nakon što su se Slađa i Đole razveli veći deo njihovih instruktora iz plesne škole je prešao da radi kod Slađe. Kako je Đogani jednom prilikom ispričao, u njegovoj grupi su ostali samo Vlada i Vesna.

 

Dvoumio se da li da odustane od škole i muzičke karijere i da se posveti nekom drugom poslu. Ipak, imao je dovoljno materijala za snimanje pesama, ali nije imao pevačicu. Čuli su za Katarinu Kaju Ostojić, mladu pevačicu iz Novog Sada i krenuli da se nađu sa njom. U automobilu je Vesna pevušila pesmu „Ponekad“ i Đole je shvatio da bi ona trebala da nasledi Slađu.

 

Privatni život

 

Vezu sa Slađom Delibašić započeo je 1987. godine. Dve godine kasnije ona je ostala u drugom stanju pa su se venčali. Ubrzo je rođena njihova ćerka Silvija, a potom i Marinela. U braku su bili do 2001. godine kada su objavili da se razvode. S obzirom na to da su slovili za jedan od najskladnijh parova na srpskoj estradi, ova vest je privukla pažnju mnogih tabloida. Godinama se pisalo da je razvod posledica Đoletove prevare i nasilničkog ponašanja. On to nikada nije demantovao jer je, kako je kasnije priznao, želeo da zaštiti Slađu.

 

Mnogo godina kasnije Đogani je rekao da je razvod bio posledica njenog nezadovoljstva njihovim zajedničkim životom, te da je ona poželela vezu sa drugim muškarcem. Popularni denser je priznao da je išao kod psihijatra kako bi se što bolje snašao u toj situaciji, jer je Slađa odlučila da sa sobom odvede i ćerke.

 

Sa Vesnom se zbližio kada su počeli da rade zajedno na novom albumu i da nastupaju po klubovima u inostranstvu. Đole se sa Slađom razveo u novembru 2001. godine, a osam meseci kasnije započeo vezu sa Vesnom. U julu 2006. godine su dobili sina Andriana, koji je ime dobio po brazilskom fudbaleru Adrianu Leitu Ribeiru (Adriano Leite Ribeiro). Vesna se tada povukla sa javne scene kako bi se posvetila sinu. U januaru 2014. godine par je dobio ćerkicu Lauru. Đole je u međuvremenu postao i deda jer je njegova ćerka Silvija u novembru 2013. godine dobila ćerku Tiju. Zanimljivo je da je i Silvija Đogani krenula očevim i majčinim stopama. Do sada je snimila nekoliko pesama, uključujući i duet sa DJ Krmkom. Za razliku od ostalih članova porodice Đogani, Vesna i Đole nisu skloni skandalima. Trude se da, uprkos tome što su javne ličnosti, žive normalno i povučeno.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...