saznajte više

Ovako žive 3 najbogatije žene na svetu: Da, u pitanju su milijarde! (FOTO)

Ko su žene na vrhu prestižne liste?

Vip priča 23.09.2020. - 14:56h Autor: Stil / elle.hr
Skot Mekenzi, Foto: Profimedia

Ko su najbogatije žene na svetu, kako su postale članice te elitne grupe i na šta troše svoj novac- pitanja su na koja će ovaj članak pokušati da da odgovore.

Počećemo s lošim vestima- nažalost, nijedna od ovih žena nije se na ovoj listi  našla zahvaljujući svom radu, naime, sve su većinu svog bogatstva nasledile ili od predaka ili od bivših muževa. Dobra vest je da su svesne da s njihovom pozicijom dolazi i određena odgovornost pa deo svog vremena i bogatstva troše na humanitarne ciljeve.

Treba naglasiti da poredak bogatašica u nastavku možda nije sasvim tačan jer se njihova stvarna bogatstva teško mogu proceniti, zato su svote koje ćete videti prikazane u rasponima.

1. Mekenzi Skot

foto: Profimedia


Procenjeno bogatstvo: 63 do 67 milijardi američkih dolara

 

Mekenzi Skot obogatila se na najskupljoj brakorazvodnoj parnici u istoriji čovečanstva. Nakon što ju je najbogatiji čovek na svijetu, Džef Bezos (osnivač Amazona procenjen na preko 180 milijardi dolara), prevario nakon 25 godina braka, Mekenzi je u razvodu “zaradila” deonice Amazona u vrednosti od 38,3 milijarde. Budući da je zahvaljujući korona krizi vrednost deonica znatno porasla, njeno bogatstvo se sada procenjuje na između 63 i 67 milijardi. Prošle godine se pridružila “The Giving Pledge” inicijativi Bila i Melinde Gejts u kojoj se ultra bogataši obavezuju da doniraju pola svog bogatstva humanitarnim organizacijama- bilo kroz život ili kao testament. Za sad su njen filantropski fokus bila udruženja koja podržavaju LGBT zajednice, rodnu ravnopravnost i borbu protiv klimatskih promena.

 

2. Fransoaz Betenkort-Mejers

foto: Profimedia


Procenjeno bogatstvo: 65 do 65 milijardi američkih dolara

 

Dugogodišnja predvodnica liste najbogatijih žena, Fransoaz Betenkurt-Majers, prema proceni Blumbergovog indeksa početkom septembra je pala na drugo mesto ove prestižne liste. Njeno porodično bogatstvo počelo je da se akumulira početkom 20. veka kada je mladi hemičar Judžin Šuler razvio formulu za boju za kosu koju je nazvao Oréale. Ostalo je istorija, L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat s velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme pod sobom, a većinska vlasnica je Šulerova unuka- Fransoaz Betenkourt-Majers. Nakon stravičnog požara u kojem je stradala pariška katedrala Notr Dam donirala je pozamašnih 226 miliona dolara za njenu renovaciju.

 

3. Alis Volton

foto: Profimedia

Procenjeno bogatstvo: 61 do 67 milijardi američkih dolara

 

Nakon što je 1992. godine nasledila deonice Volmarta od svog oca Sema Voltona koji je 30 godina ranije osnovao popularni lanac supermarketa, Alis se približila samom vrhu listi najbogatijih žena na svetu. Živi u Teksasu okružena svojim konjima i vrednom kolekcijom umetnina, a veća humanitarna davanja nisu poznata javnosti.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...