rEBEKA JE IMALA SVE, A ONDA JE OSTALA BEZ ŽIVOTA

Ova devojka je platila najstrašniju cenu slave: Njena smrt promenila je zakon! (VIDEO)

Da li ste čuli za "stokere"? Jeziva reč, za neuravnoteženu osobu

Vip priča
Autor:
Ova devojka je platila najstrašniju cenu slave: Njena smrt promenila je zakon! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ youtube/ ABC News

"Stokeri" - obožavaoci, često neuravnotežene osobe koje opsedaju poznate ličnosti, jedna su od najgorih noćnih mora poznatih. Rebeka Šefer, glumica i manekenka, znala je to veoma dobro, ali je na kraju cenu slave platila preskupo.

Nju je, pre 31 godine, kada je imala svega 21 godinu, ubio psihički poremećeni obožavalac Robert Bardo ispred njenog stana u Los Anđelesu, 18. jula 1989. godine.

Tri godine pakla

Bardo je prethodno mladoj glumici slao mnogobrojna pisma, uhodio ju je u studiju u kome je radila i proganjao više od tri godine.

Rebeka, zvezda popularnog sitkoma CBS “Moja sestra Sem”, bila je glumica u usponu, mlada i veoma lepa. Predviđali su joj blistavu karijeru.

Bardo je pokušao da je upozna na setu, doputovao je u Los Anđeles samo zbog toga, ali ga je studio Vorner Bros odbio. Smatra se da je to bio okidač za ludog obožavaoca.

Do njene kućne adrese došao je posredstvom privatne detektivske agencije. Kobnog dana, Rebeka je otvorila vrata Bardou misleći da je kurir koji je trebalo da joj donese scenario za film.

Hladnokrvno ju je upucao na kućnom pragu. Imao je samo 19 godina.

Robert Bardo je osuđen na doživotnu robiju bez prava na pomilovanje i danas je u zatvoru.

Zakon koji je zaštitio slavne

Smrt Šeferove je označila prekretnicu, jer je dovela do donošenja zakona o uhođenju, najpre u Kaliforniji 1990. godine, a nakon toga i u drugim državama u sastavu SAD, ali i u Kanadi, Australiji, Holandiji, Belgiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Nemačkoj koje su sve uskladile svoja zakonodavstva radi kažnjavanja ovakvog ponašanja.

Ovim zakonom proganjanje je proglašeno krivičnim delom, a uvedene su i mere kojima se ograničava pristup informacijama lične prirode (poput adrese, telefonskog broja...) Formirana je i specijalna policijska jedinica koja sarađuje s tužilaštvom, advokatima i ljudima iz obezbeđenja zvezda kako bi se “nezgodni” obožavaoci držali na bezbednom odstojanju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs