samo je ona bila važna

Ludo ju je voleo i čekao do iznemoglosti: Ljubavna priča Arsena Dedića i Gabi Novak! (FOTO)

Malo je ljubavnih priča koje su stvarne, a sve nas plene svojom veličinom, uzvišenošću i čudesnim mirom.

Vip priča
Autor:
Ludo ju je voleo i čekao do iznemoglosti: Ljubavna priča Arsena Dedića i Gabi Novak! (FOTO)
Arsen Dedić i Gabi Novak, Foto: Printscreen Youtube / vinyldaewo

“Ne, nije bilo “groma”, sve je išlo polako, prošli smo put prijateljstva, bili smo jedno drugom brat i sestra i jednog dana oboje shvatili kako smo jedno drugom “namrijeti”– govorio je Arsen.

Nisu mogli zamisliti život jedan bez drugoga. Vreme je pokazalo da su savršen par, primer jedne bajkovite ljubavne sreće.

Ponekad, kad bih ih videla zajedno, posmislila bih da su zaista brat i sestra koji se neizmerno vole, počeli su ličiti jedno na drugo, kretnje su im bile usklađene. Jer, teško je poverovati da je moguća takva harmonija tela i duha između dva bića.

Lepo i iskreno peva Arsen o Gabi: da li si stvarna ili sjena… a stvarnost kreće da dominira sa dodirom usana. Sena se pretočila u stvarnost. Znamo koliko su žene – sene velikih pesnika zahtevne, bogate lepotom i duhom… Što pesnik u senu stavi, retko je java ispunila. Ipak, i to je moguće. Dva darovita bića uspela su da sebi pruže život poput sna. Nije reč o nedostatku nedaća, već o zajedništvu i podršci, razumevanju, toleranciji, sigurnosti i radosti koju jedno drugom svojim prisustvom donose. Njihova odbrambena kula bila je ljubav.

Arsen i Gabi su se sreli prvi put 1958.godine u Zagrebu ispred tv studija koji danas vise ne postoji. U to vreme Gabi je bila u svom drugom braku sa kompozitorom Stipicom Kalođerom .

Arsen je bio u braku sa Vesnom, nećakom A.G.Matoša. Iz tog braka je imao kćer Sandru. Arsen je sa Sandrom bio svega tri godine u braku, oženio je dok je jos bila studentkinja. Kaže da je od te tri godine pola vremena proveo u vojsci. Bio je to brak bez perspektive. Gabin brak trajao je do 1970-e, a Arsenov do 1965. godine.

Od prvog susreta pa na dalje, Arsen i Gabi se druže, postaju dobri i nerazdvojni prijatelji, sarađuju i na muzičkom planu. Prvi put će se pojaviti zajedno na sceni 1964.godine.

Sećam se da sam od starijih slušala priče kako je Arsen ludo voleo Gabi, kako je do iznemoglosti čekao… Tada niko nije govorio o obostranoj ljubavi. Izgleda da je Arsenova naklonost bila primetljivija, a Gabina povučenija.

Nakon Gabinog razvoda 1970.godine odlučili su da počnu zajedno da žive. Sklad zajedničkog života činio ih je srećnim. Prvo dete su izgubili, ali su taj bol zajednički prebrodili i nastavili dalje. Zvanično će se venačati nesto pre rođenja sina Matije – 1973.godine. U troje, sreća je bila jos veća. Umetnički dom bio je prepun radosti jer je na svet došao plod njihove ljubavi.

Zajednički život, na koji se niko od njih nije požalio uprkos mnogobrojnih nedaća kroz koje su prošli, trajao je 42 godine, sve do Arsenove smrti. Arsen je isticao da im je uvek bilo svejedno da li su na dnu ili negde drugde, važno je da su u svemu bili zajedno. Najlepši period života proveo je sa Gabi. Nakon njegove smrti u javnosti smo čuli iste reci od Gabi.

– Gabi mi je obećala da ce ostati uz mene do kraja – rekao je Arsen.

– Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god je bio fakin. On je dobro znao da ce naći u meni ženu koja će ga podržavati do poslednjeg časa, koja će ga negovati, čuvati, biti na njegovoj strani i nikada izgovoriti nesto ružno- rekla je Gabi nakon Arsenove smrti.

Koju god izjavu o njihovoj ljubavi su dali pronaćićemo saglasje, kao da jedno biće govori iz njih dvoje. Arsen je Gabi ponovio pred smrt koliko mu je bila značajna kao i da ima nakon njegove smrti za koga živeti: tu je Matija, i sa njim mora ići dalje. Gabi ga je kao i uvek do sada poslušala, pridigla se iz bola koji poredi sa bolom koju je osetila nakon gubitka majke, nastavila je da peva zajedno sa sinom. I pevaće sve dok bude mogla. Arsenovo delo je njena inspiracija, sve što je ostalo u skicama, prikupiće i objaviti u knjizi. A tu je i pesma koju joj je Arsen posvetio… o tome je Arsen i obavestio u samrtničkoj postelji. Možemo samo zamisliti mešavinu bola što vise nije pored nje i sreće što je i nakon smrti daruje pesmom koju ćemo i mi jednog dana čuti.

Arsen je svojim najvećim uspehom u životu smatrao sto je pronašao i uspeo da živi sa Gabi. Mi koji se beskrajno divimo njegovom umetničkom opusu, možemo samo naslutiti beskraj njegove ljubavi prema Gabi. Gabina ljubav nije manja, samo nam je u drugačijoj formi dostupna predstava o njoj. Dovoljno je pogledati njihove zajedničke fotografije iz mlađih dana i poznijeg doba. Bliskost je uvek ista… godine nisu ništa menjale…

Priča o velikoj ljubavi Arsena i Gabi obavijena je pesmom i muzikom… nešto lepo uvek moramo čuti…

Svako od nas ima svoj izbor, ali i svaki trenutak našeg zivota pevaće svoj izbor kad pomislimo na Arsena i Gabi:

…Daj mi usta da ih ljubim, ovij rukama moj vrat, ne zna ljubav za gubitak, niti poraz, niti sram… Daj mi grudi da ih ljubim, prst nek opise ti pas, ne zna ljubav za gubitak nema poraza za nas…

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs