Prva dama Amerike

Greška koja je skupo koštala kuvaricu Džeki Kenedi: Otkrila njenu tajnu, pa videla s kim ima posla! (FOTO)

Marta 1968. godine, magazin Vejt Vočers objavio je članak koji otkriva nekoliko omiljenih recepata tadašnje prve dame, Džeki Kenedi.

Vip priča
Autor:
Greška koja je skupo koštala kuvaricu Džeki Kenedi: Otkrila njenu tajnu, pa videla s kim ima posla! (FOTO)
Džeki Kenedi, Foto: Profimedia

Enmari Hust, lična kuvarica prve dame, koja je bila prepoznatljiva po lepoj figuri, tom prilikom podelila je recepte za sledeća jela: piletinu sa limunom, dinju na španski način, pomorandže sa prelivom od malina, pečeni paradajz, i zelenu salatu sa peršunom, vlašcem, estragonom, i malo limunovog soka.

Urednik spomenutog magazina upoznao je mladu kuvaricu nemačkog porekla tokom ski vikenda i predložio joj da sa čitaocima podeli svoje recepte kontinentalne kuhinje, kao što su jastog ili Kiš Loren. Ova dama je pristala pod uslovom da se u tekstu ne spominje ime njene poslodavke Džeki Kenedi, što je stajalo kao odredba u ugovoru koji je potpisala 2 godine ranije. Mati Simons, urednica magazina kasnije je tvrdila da nije znala za ovaj bitan podatak, ali se pravdala i time da se u tekstu ne navodi ime prve dame gotovo nijednom, sem u naslovu i na prvoj strani. Kada je saznala za ovo, Džeki je bila veoma ljuta, jer je ovaj postupak doživela kao izdaju i otkrivanje poverljivog režima ishrane. Brzo je pozvala advokate u želji da spreči objavljivanje teksta, međutim, već je bilo kasno.

Suludi rituali: Stiv Džobs i Džeki Kenedi su čitav život živeli sa ovim bizarnim navikama!

foto: Profimedia

Hust je takođe potražila advokatsku pomoć, i to istaknutog gospodina Roja M. Kona, koji je zastupao senatora Džozefa Mekartija. Kasnije je, prisećajući se neprijatnih scena, otkrila da se osećala poniženo i besno, te da ju je zastupnik savetovao da se jednostavno izvini Džeki Kenedi. Pokušala je na taj način da izgladi problem, međutim prva dama joj je odgovorila da to nije smelo da se desi. Naposletku, odlučila je da je sudski ne goni, ali je priča dobila neočekivani epilog. Naime, nakon malo više od nedelju dana, Hust je šetajući ulicom ugledala članak u novinama Njujork Postu, u kome se navodi da je zahvaljujući njenim receptima prva dama smršala za čak 2 konfekcijska broja. U pitanju je bio izmišljeni tekst, koji je učinio da se oseća preplašeno, jer ni na koji način nije učestvovala u njegovom nastajanju. Pozvala je Nensi Takerman, sekretaricu Džeki Kenedi, koja joj je prenela njenu poruku da bi usled novonastalih okolnosti bilo bolje da se ne pojavljuje na poslu.

Hust nije bila dovoljno mudra i oprezna, već previše ambiciozna. Džeki Kenedi ju je kasnije kritikovala zbog gladi za novcem i moći, a ona je uzvratila kontrapitanjem – Zar nisu svi? Izdavači su joj ponudili da ispriča sve detalje, ali je odbila da to učini, i tom prilikom je uporedila svoj posao sa onim doktora ili advokata, kada je u pitanju poverljivost informacija. Međutim, pristala je da napiše svoj kuvar, koji je objavljen u jesen iste godine. U njemu je detaljno opisala pripremu jagnjećih kotleta začinjenih solju, biberom i limunovim sokom. Pored toga, otkrila je i da je radila u porodici koja ima dečaka, koji voli artičoke, pri čemu je jasno da je mislila na Džona Kenedija Mlađeg.

Redovi koje ste upravo pročitali deo su romana This is Big, objavljenog 2020. godine, autorke Marise Melcer.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs