OBAVEZNO Pročitajte

20.000 ŽENA je potpisalo peticiju protiv uručenja Zlatne palme Alenu Delonu: Evo šta je razlog!

"Šta da vam kažem. Neki me vole, a neki ne. Ali moja karijera ne može da se ospori", rekao je Delon (83) za pariski list Figaro.

Vip priča
Autor:
20.000 ŽENA je potpisalo peticiju protiv uručenja Zlatne palme Alenu Delonu: Evo šta je razlog!
Foto: Profimedia

Velikan francuske kinematografije Alen Delon reagovao je na američku peticiju u kojoj se traži da mu ne bude dodeljena počasna Zlatna palma na filmskom festivalu u Kanu, rekavši da ga neki vole, a neki ne, ali da njegova karijera ne može da se dovede u pitanje.

"Šta da vam kažem. Neki me vole, a neki ne. Ali moja karijera ne može da se ospori", rekao je Delon (83) za pariski list Figaro.

Američko udruženje "Žene i Holivud" (Women and Hollywood) pokrenulo je onlajn peticiju koja je dobila 21.000 potpisa, protiv uručenja nagrade Delonu zbog njegovih ranijih verbalnih ispada na račun žena, migranata i homoseksualaca.

Delon je rekao da ne razume peticiju i da ima utisak da autorka peticije, potpisana kao Margaret B. želi da sebe stavi u prvi plan. "Ko je ona? I šta želi, i zašto sada?", zapitao se glumac.

Organizatori 72. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu saopštili su da neće menjati odluku i da će Delon, kako je ranije najavljeno, 19. maja primiti Zlatnu palmu za životno delo.

"Alen Delon ima pravo da misli ono što misli. Teško je suditi u sadašnjem vremenu šta je neko rekao pre nekoliko godina i u kakvom je to kontekstu bilo", rekli su organizatori.

Delon, koji je sa organizatorima festivala imao godinama turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre. Glumac je poslednji put na festivalu bio 2013. godine kako bi predstavio restauriranu verziju filma "Na žarkom suncu" (Plein soleil) Renea Klemana.

Tokom šest decenija karijere, Delon, rođen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinak filmova, među kojima su "Roko i njegova braća" i "Gepard" Lukina Viskontija, "Samuraj" i "Pandur" Žan-Pjera Melvila, "Gospodin Klajn" Džozefa Lozija i "Eklipsa" Mikelanđela Antonionija.

Iako je Delonu popularnost poslednjih godina opala zbog ranijih ispada, arogancije i egocentričnosti, većina Francuza, i pored toga što ga smatraju megalomanom, priznaje da je on je jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.

Opako lep i opasan: Bandit s ulice koji više uživa u društvu kriminalaca nego snobova versajskog kova! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs