Zagovara ravnopravnost

Bijonse: Jednakost među polovima nije realnost

Popularna pevačica napisala je esej o feminizmu u kojem je istraživala finansijsku nesigurnost među Amerikankama, objasnivši da treba da prestanemo da verujemo u mit o jednakosti polova
Šuška se
18:52h Autor:
Bijonse: Jednakost među polovima nije realnost
Foto: Fonet

Muzička zvezda Bijonse je ponovo uzdrmala javnost, objavivši kratak esej o feminizmu na sajtu “The Shriver Report”, koji je osnovala novinarka i bivša supruga Arnolda Švarcenegera, Marija Šriver.

U svom tekstu, slavna pevačica istražila je finansijsku nesigurnost među Amerikankama i uticaj toga na američku ekonomiju.

- Treba da prestanemo da verujemo u mit o jednakosti polova. To još uvek nije realnost - napisala je Bijonse i objasnila:

- Danas žene čine polovinu radne snage u SAD, ali u proseku žena zarađuje samo 77 odsto prosečne plate muškarca. Ali, osim ako i žene i muškarci ovo proglase neprihvatljivim, stvari se neće promeniti. Muškarci treba da zahtevaju da njihove supruge, kćerke, majke i sestre zarađuju više, u skladu sa njihovim kvalifikacijama, a ne na osnovu njihovog pola. Jednakost će se postići samo kada žene i muškarci budu dobijali jednaku platu i jednake zarade.

Ovaj tekst izazvao je različite reakcije javnosti: dok je većina javnosti podržala Bijonse i njene stavove, pevačica je dobila i brojne kritike onih koji smatraju da su ove reči licemerne kada dolaze od žene koja se u svojim spotovima često pokazuje u izazovnim izdanjima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs