Spoj tradicionalnog i modernog

Zašto se mali princ zove baš Džordž Aleksandar Luis?

Princ VIlijam i njegova supruga Kejt odlučili su da svom sinu daju ime koje je pre njega nosilo šest kraljeva
Šuška se 25.07.2013. - 10:42h Autor: Tanjug
Foto: Reuters

U očekivanju rođenja deteta princa Vilijama i njegove supruge Kejt u kladionicama u Velikoj Britaniji vodila se velika polemika oko imene kraljevske bebe. Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža završili su posao u kratkom roku i otkrili naciji, ali i čitavom svetu da im se sada u kraljesvkoj lozi pridružuje princ Džordž Aleksandar Lui (Prince George).
Džordž (George) je bio favorit kladioničara jer odaje počast ocu kraljice Elizabete druge, kralju Džordžu VI koji je vladao od 1936. do svoje smrti 1952.

 

Dečak koji je treći u redu za presto zvanično će biti poznat kao princ Džordž od Kembridža, budući da su njegovi roditelji vojvoda i vojvotkinja od Kembridža.

 

Beba neće automatski postati kralj Džordž VII kada dođe na presto jer se spekuliše da bi Vilijamov otac, princ Čarls možda mogao da preuzme tu titulu i ime kada nasledi kraljicu.

 

Luis je jedno od Vilijamovih srednjih imena i takođe prvo ime lorda Luisa Mauntbatena, vicekralja Indije i mentora princa Čarlsa. Mauntbaten je ubijen 1979. godine kada je Irska republikanska armija digla u vazduh njegov čamac u blizini obale Irske.

 

Ime Aleksandar zbunjuje mnoge i pored činjenice da je srednje ime kraljice Aleksandra. Pošto Aleksandar nije kraljevsko ime, mnogi veruju da će ga roditelji upravo tako i zvati ili možda čak i Aleks.

 

Džordž je međutim bilo 12. najpopularnije ime za dečake u Engleskoj i Velsu 2011. i potiče, kako piše AFP, iz starogrške reči za farmera. Ime je prilično staromodno, ali je u Britaniji od skora postalo moderno nadevanje starih imena deci.

 

Prema tradiciji, većina članova kraljevskih porodica ne koristi prezime iako je 1917. kralj Džordž V usvojio prezime Vindzor za svoju porodicu. Princ Vilijam, koji je pilot spasilačkog helikoptera, koristi prezime Vels jer je sin princa od Velsa.

 

Tradicionalno, kraljevići imaju tri do četiri imena, a ponekad čak i sedam ili osam.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...