Čestitke stižu sa svih strana

Britanija: U iščekivanju prvog pojavljivanja kraljevske bebe (FOTO)

Svet sa nestrpljenjem čeka prvu sliku novog princa Britanije, a novinarske ekipe kampuju ispred bolnice Sent Meri u kojoj se Kejt Midlton porodila
Šuška se
10:56h Autor:
Britanija: U iščekivanju prvog pojavljivanja kraljevske bebe (FOTO)
Foto: AP

Tridesetjednogodišnja Kejt (Kate Middleton) juče je rodila trećeg naslednika britanskog prestola okončavši tako višenedeljno grozničavo iščekivanje prinove i iznenadivši mnoge koji su verovali da nosi devojčicu.

Boce sa šampanjcem su podeljene, a po objavi radosnih vesti čuli su se uzvici "Hip! Hip! Ura!" ispred Bakingemske palate gde su na stotine okupljenih pevali i igrali i pokušavali da uslikaju maleni list papira na kome je bio objavljeno rođenje princa.

Turističke atrakcije grada bile su osvetljene plavom, belom i crvenom - nacionalnim bojama. Očekuje se da će kraljevska artiljerija danas ispaliti plotune u čast rođenja deteta koje bi danas trebalo da izađe iz bolnice.

Ime deteta biće saopšteno kasnije ali su Džordž i Džejms - oba tradicionalna kraljevska imena - favoriti kladioničara za dete koje će jednog dana biti šef 16 država, uključujući Britaniju, Australiju i Kanadu, kao i šef Komonvelta, kojim su obuhvaćene 54 zemlje i vrhovni poglavar Anglikanske crkve.

Popularni vojvotski par zaobišao je tradiciju obznanivši rođenje deteta preko saopštenja za štampu, ali se očekuje da će se držati protokola i javnosti pokazati dete na izlazu uz bolnice Sent Meri u zapadnom Londonu.

"Najverovatnije ćemo videti samo vrh glavice, ali mislim da će se držati ove tradicije", kaže Džo Litl, urednik magazina Majesty. "Posle toga ih nećemo videti neko vreme. Rođenje deteta je privatan momenat, a oni su privatan par tako da ćemo dete ponovo videti preko zvanične fotografije, a do tada će proći nedelje".

Kensington palata obnarodovala je rođenje dečaka teškog 3,8 kilograma sinoć oko 20.30 sati, četiri sata pošto se Kejt porodila. Majka i dete su dobro i ostali su preko noći u bolnici u prisustvu oca, princa Viliama koji je bio prisutan i tokom porođaja.

S obzirom na to da je dečak rođen u znaku Raka, astrolzi su već požurili sa predviđanjima njegovih osobina i liderskih moći.

Čestitke pristižu iz celog sveta

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da je novi princ rođen u vreme "obećanja i prilika" između dve zemlje, a on i njegova supruga Mišel poželeli su mladim roditeljima "svu sreću i blagoslove koje roditeljstvo nosi".

Dečakov deda, princ Čarls rekao je da je oduševljen što je postao deka.

"To je specijalan momenat za Vilijama i KEtrin i oduševljen sam zbog njih. Biti deda je jedinstven momenat u svačijem životu i toliko sam srećan i ponosan što sam postao deda i jedva čekam da vidim bebu", rekao je Vilijamov otac, princ Čarls.

Kanadski premijer Stiven Harper saopštio je da je dolazak "budućeg suverena Kanade" željno iščekivan trenutak i u Kanadi.

Britanska štampa je jutros osvanula sa naslovima Dečak i Naslednik i rođenje deteta predstavlja kao podsticaj Britancima suočenim sa merama štednje.

Britanski tabloid The Sun preimenovao je privremeno sebe u The Son (Sin) u čast trećeg naslednika za presto, dok je levičarski Gardijan svojim čitaocima na sajtu ponudio opciju republikanac kako bi mogli da čitaju vesti koje nemaju veze sa malim princom.

Rođenje deteta je još više doprinelo popularnosti princa Vilijama i njegovog mlađeg brata Harija i generalno kraljevskoj porodici koja je podršku javnosti počela da gubi sa smrću princeze Dajane u saobraćajnoj nesreći 1997. godinu dana posle razvoda od princa Čarlsa. Javnosti se tada nije dopao staromodni način sa kojim se porodica borila sa smrću popularne princeze.

Gomile TV ekipa, fotografa i fanova ogrnutih britanskim zastavama i dalje kampuje ispred bolnice čekajući par da izađe sa princom od Kembridža.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs