Modni dizajneri prešli granice estetike?

Naomi Kembel optužila Viktoriju Bekam za rasizam

Supruga Dejvida Bekama, Mark Džejkobs i ugledne modne kuće poput Šanela, Armanija i Gučija nazvani su rasistima zbog izbegavanja tamnoputih manekenki na svojim revijama
Celebrities
22:16h Autor:
Naomi Kembel optužila Viktoriju Bekam za rasizam
Foto: Reuters

Na nedavnoj reviji Viktorije Bekam (Victoria Beckham) učestvovala je samo jedna Afroamerikanka, što je bio povod da tamnopute manekenke na čelu sa Naomi Kembel (Naomi Campbell) optuženu modnu dizajnerku za rasizam. One smatraju da je nepravedno što imaju manje angažmana od svojih koleginica svetlijeg tena.

Manekenke kao što je Naomi Kempbel kažu da su imale mnogo više posla tokom osamdesetih, kada su počinjale, nego danas. One su izjavile da se Viktorija Bekam, Mark Džejkobs, i drugi dizajneri ponašaju kao rasisti i namerno biraju samo bele modele. Na njihovom spisku su i Šanel, Armani, Guči i druge ugledne modne kuće.

Naomi i njena koleginica Iman, supruga Dejvida Bouvija, udružile su se sa bivšom manekenkom Betan Hardison i osnovale organizaciju "Diversity Coalition" (koalicija za različitost), koja se bori protiv rasnih predrasuda u modnoj industriji.

"Sezonu za sezonom, dizajneri angažuju samo jednu ili nijednu tamnoputu manekenku za svoje revije. Taj čin je rasistički, bez obzira da li su imali takvu nameru ili ne. Odbijanje da prihvate nekog ko je druge boje, pokazuje da su kreatori prešli granice estetike. Zahtevamo da nas cenite prema talentu i lepoti, a ne prema boji kože", navodi se u otvorenom pismu, koje je organizacija uputila čelnicima modne industrije iz Njujorka, Pariza i Milana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs