Rivalstvo koje je više od igre

Đoković i Nadal: Zašto su ušli u legendu i čime su osvojili planetu? (FOTO)

Njihovi dueli su spektakl globalnih razmera, a harizma koju poseduju i genijalnost na terenu učinili su da mečevi koje igraju postanu istorijski, koliko zbog sportskih rezultata, toliko i zbog njihovog odnosa van terena
Celebrities
04:30h
Đoković i Nadal: Zašto su ušli u legendu i čime su osvojili planetu? (FOTO)

Novak Đoković večeras igra četvrto uzastopno finale US opena, a Rafael Nadal treće. Boriće se za titulu u svom 37. međusobnom duelu, koji je prešao bele okvire teniskih terena i odavno prerastao u globalni spektakl. A, taj šou sportskih genija iz godine u godinu tera Holivud da se preseli na tribine, sportiste iz svih krajeva sveta da netremice gledaju dva šampiona, uz čije ime neizostavno ide epitet kraljevski.

Kada se teniski svet deli na dva diva sa reketima u rukama, kada ljubitelji ovog sporta najviše pamte "vamos" i "ajde", to je znak da su Nole i Rafa ušli u legendu. Sportski okršaji momka iz Beograda i evropskog latinosa iz Majorke najlepša su stvar koja je pogodila tenis, smatraju brojni stručnjaci i prognoziraju da će rivalstvo ova dva teniska titana biti najveće u istoriji belog sporta. Njihova harizma i dominacija, kako na terenu, tako i van njega, učinila je da danas uživamo u zlatnoj teniskoj eri.

Koliko poštovanje vlada između dvojice najboljih svetskih tenisera govori i činjenica da je Novak, još na početku blistavog uspeha i probijanja na listu top 5 igrača, na pitanje ko je najveća faca među teniserima bez razmišljanja odgovorio - Nadal! Đoković je na turnirima više puta izjavljivao da je Rafael, po njegovom mišljenju, najbolji teniser u istoriji, čime je otvoreno pokazao da hladni Švajcarac, Rodžer Federer, u njegovim očima ne može da parira temperamentom Špancu.

Rafael je, sa druge strane, otvoreno pokazao šta misli o tome ko je ljudska i teniska veličina broj jedan, kada je za egzibicioni meč u svom omiljenom Madridu, poziv uputio upravo Đokoviću. Kasnije je priznao da ga je Federer razočarao zato što nije javno stao u odbranu svojih kolega, među kojima su bili Rafa i Nole, koji su se žalili na prenatrpan teniski kalendar.

"Za njega je dobro da ne kaže ništa. Sve je pozitivno, sve je dobro za njega, bitno je da on izgleda kao džentlmen, a ostali mogu da izgore", ljutito je izjavljivao Nadal. Sa druge strane, najpoznatiji stanovnik Majorke bio je pun pohvala na račun najboljeg srpskog tenisera svih vremena: "Ono što Novak radi je neverovatno, to nikada nikom nije pošlo za rukom, da toliko dugo ostane nedodirljiv, nepobediv. Moram mnogo da radim kako bih uspeo da ga pobedim, on je apsolutno najbolji teniser na planeti", jedna je od mnogobrojnih izjava koje je Nadal dao o Đokoviću, a koje je od Federera bilo nemoguće čuti o bilo kom rivalu. Upravo taj sportski fer plej i džentlmenski stav, uz dozu neodoljivog i prepoznatljivog šmeka skinuo je ovom spektakularnom dvojcu epitet gospodara šljake i betone i krunisao ih u kraljeve svih vrhova. Markantne pojave koje su osigurale besmrtan status sportskih ikona.

Međutim, ma koliko Novak i Rafael bili sličnijeg senzibiliteta u odnosu na rezervisanog Rodžera, glasine o njihovoj netrpeljivosti, koja posebno dolazi sa Rafine strane, morale su da se zahuktaju. Obojica zavređuju veliku medijsku pažnju i svaki korak i treptaj im je na skeneru. Kružile su informacije da je Nadal postao "hladniji" prema srpskom teniskom šampionu od kada je Novak došao do pozicije neprikosnovenog teniskog lidera. Naime, Rafa nije mogao da podnese činjenicu da Đokovića dugo nije mogao da savlada, što ga je frustriralo i nateralo njegovu sujetu da proradi.

Ipak, bura se ubrzo stišala, kada su obojica ponovo krenuli da pričaju jedan o drugom sa velikim poštovanjem. Novak je prestao sa imiticajima, koje su ga, pored perfektnog baratanja lopticom, izdvojile kao jedinstvenog u teniskom svetu, ali i razbuktale Rafin bes. Sa druge strane, Rafael je vremenom uspeo da sanira rane koje je zadobio porazima od Srbina, natera sebe da sazri i hladne glave ponovo gleda na rivalstvo, koje je postalo planetarni sportski doživljaj.

"Nadal je trenutno najbolji teniser sveta", nedvosmisleno je rekao Novak. Da li će Rafa to potvrditi i večeras ili će Nole pokazati zašto je još uvek kolovođa među teniskim asovima, manje je bitno od činjenice da će isti takvi dueli i u budućnosti obeležavati sferu sporta. Milan-Inter, Real-Barselona, Mančester-Čelzi i u istoj ravni sa možda malo kraćim rivalskim stažom, ali istog žara, težine i sportske magije stajaće Đoković- Nadal.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs