Uplakani političar

Obama priznao da ga je ovaj film rasplakao

Predsednik Sjedinjenih američkih država priznao je da je plakao dok je gledao film Lija Danijelsa, Batler
Celebrities
07:32h Autor:
Obama priznao da ga je ovaj film rasplakao
Foto: AP

Film Batler (The Butler), u kome batlera igra Oskarovac Forest Vitaker, a njegovu suprugu voditeljka Opra Vinfri, rasplakao je Baraka Obamu (Barac Obama). Ovo ostaverenje reditelja Lija Danijelsa nalazi se na vrhu američkog boks ofisa već drugu nedelju za redom, a spekuliše se da će biti jedan od mogućih kandidata za Oskara.

"Plakao sam, ne zato što sam mislio na sve batlere koji prolaze kroz Belu kuću, već zato što su cele generacije Afro-amerikanaca zbog diskriminacije ostale na pozicijama posluge, a mogli su da napreduju", rekao je Obama, prvi afro-američki predsednik SAD-a, u intervjuu radio voditelju Tomu Džojneru. "I ipak, oni su sa dostojanstvenošću i upornošću ustajali i radili svaki dan".

Zakoni Džima Kroua, koji su legalizovani na lokalnom i saveznom nivou, propisivali su gde Afro-amerikanci mogu da jedu, idu u školu, sede u autobusu i za koga mogu da se venčaju, a bili su na snazi od 1870-tih do 1960-tih godina.

Film "The Butler" zasnovan je na životnoj priči Afro-amerikanca Judžina Alena, koji je radio kao batler u Beloj kući 34 godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs