Pročitajte

Majka imala sreću da umre pre sina, da ne gleda sahranu: Tragičan kraj najmlađeg Kenedija!

Mladi Kenedi nastradao je kao mlad, lep i uspešan muškarac
Celebrities
23:54h
Majka imala sreću da umre pre sina, da ne gleda sahranu: Tragičan kraj najmlađeg Kenedija!
Foto: Profimedia

Imao je sve - i lepotu, i pare, i slavu neprikosnovenog „princa Amerike“, ali je nosio u svojoj krvi i u svojoj sudbini onaj zlokobni gen tragičnog usuda Kenedijevih, čija je najmarkantnija karakterna crta bila da ne prezaju pred izazovima života, da izazivaju sudbinu.

Ni Džon Kenedi Mlađi, koga su iz milošte zvali Džon-Džon, sin u atentatu ubijenog američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, nije imao sreće da dočeka starost, da nastavi lozu čuvene porodice.

„Usuđivali smo se da poverujemo da će bar ovaj Džon Kenedi doživeti sede vlasi. Ali, eto, Svevišnji mu je, kao i njegovom ocu, dao sve sem dugovečnosti...“ Ove reči je izgovorio na poslednjem oproštaju njegov stric, poslednji patrijarh klana Kenedijevih, Edvard Kenedi. Bila je to jedna od najtužnijih sahrana i jedna od najapsurdnijih smrti u Americi, mada u takvim apsurdima ta zemlja nikada nije oskudevala.

Džon-Džon je jedno od dvoje dece koja su nadživela svoga oca, predsednika Kenedija, ubijenog 22. novembra 1963. godine, i majku Žaklinu, koja je umrla 1994. godine u Njujorku.

Tajna prljavih telefonskih razgovora: Ovu ženu je Džeki Kenedi mrzela iz dna duše! (FOTO)

Kad je ubijen njegov otac bile su mu tri godine. Pamti se i danas fotografija sa sahrane predsednika Kenedija, na kojoj mali Džon stoji ispred majke i sestre, pored mrtvačkog sanduka, i vojnički salutira, u znak poslednjeg pozdrava ocu. Porodica ubijenog Kenedija ubrzo se, posle atentata u Dalasu, preselila u Njujork. Udovica Žaklina Kenedi nastojala je i uspevala da decu odvoji od prestonice i glamura i da ih vaspita kao normalne ljude. To, međutim, nije bilo lako. Njih troje su bili i ostali članovi klana Kenedijevih, uvek u žiži interesovanja američke i svetske javnosti.Mlada i lepa udovica, uz to slavna i bogata, nije uspevala da se sasvim skloni od reflektora javnosti.

Njen dever Robert, koji je u vreme atentata bio ministar pravosuđa, nastavio je, posle kraćeg šoka, političku karijeru. Žaklina je bila jako bliska sa njim, toliko bliska da je u američkoj javnosti bilo napisa i insinuacija da su njih dvoje bili intimniji nego što bi to proizilazilo iz odnosa devera i snahe. Ta „veza“ je naglo i tragično prekinuta. Roberta Kenedija takođe su ubili u atentatu, u Los Anđelesu, 5. juna 1968. godine. Ozlojeđena i bolom skrhana Žaklina izjavila je tada da bi ona najradije pobegla sa decom iz te „proklete zemlje“.

Posrnuli predsednik, crna sudbina: Životna priča Džona Kenedija! (FOTO)

Nije nikud otišla, ali se posle udala za grčkog brodovlasnika Onazisa, što niko u svetu nije razumeo drugačije nego kao „brak iz interesa“, odnosno kao trgovinu na najvišem nivou. Njena deca, Karolina i Džon, su nastavili da žive u Njujorku i da uče škole. Karolina je bila pravi genetski naslednik Kenedijevih, dok je Džon nasledio lepotu svoje majke, mada su Kenedijevi verovali da i u njegovim žilama struji neukrotiva krv klana. Karolina je bila bolji đak, ali su oboje završili pravne fakultete. Džon je jedno vreme radio kao pomoćnik javnog tužioca grada Njujorka, mada je pravosudni ispit položio iz trećeg pokušaja. Bio je slavan i najpoželjniji mladoženja u Americi.Nije se previše interesovao za politiku, već za žene, sport i život diskretnog plejboja.

Žaklina se pribojavala tog raspusnog i izazovnog života svog sina. Bdela je nad njim, što nije bio slučaj sa ćerkom Karolinom, koja je znala da se čuva i sama probija kroz život. Kad je Džon jednom rekao majci da ima nameru da ide na časove pilotiranja, ona ga je presekla. „Preklinjem te da to ne radiš. I tražim od tebe da mi obećaš da nikada nećeš ići na te časove, da nikada nećeš pilotirati“.Džon je obećao, ali je krišom nastavio da ide na časove pilotiranja. U toj izazivačkoj upornosti, ipak je bilo genetike Kenedijevih.

Prvi put iz ljubavi, drugi zbog para, treći zbog prijateljstva: Svi muškarci Džeki Kenedi!

A onda je Žaklina umrla. Jedino što je uspela, bilo je to da spreči Džona da se oženi glumicom Hanom Deril, sa kojom je dugo bio u vezi. A bio je i sa mnogim drugima - sa Madonom, Džesikom Parker, Džulijom Roberts... Kao i svi Kenedijevi.U međuvremenu, Džon je pokrenuo politički časopis „Džordž“, kome je dao ime po prvom američkom predsedniku Džordžu Vašingtonu, oženio se lepom modelsicom Karolajn Beset, koja je radila kao model kod Kevina Klajna. I vozio je svoj avion!

Na poslednje pilotiranje svojim avionom krenuo je iz Njujorka 16. jula 1999. godine. Seo je u „pajper 32 saratoga“, zajedno sa suprugom Karolajn i svastikom Loren. Taj let, koji je trebalo da traje 90 minuta, prekinut je 20 minuta pre planiranog sletanja. Vreme udesa je označeno oko 21 čas. Bilo je vedro i mirno vreme, ali, avion je odjednom nestao sa radara. Kasnije je ustanovljeno da je pao u okean, na 12 kilometara od obale i da se raspao u paramparčad. Pet dana kasnije pronađene su olupine aviona i tela poginulih. Nikada nije utvrđeno šta se zaista desilo. Najverovatnije je neiskusni Džon napravio grešku, a možda se i nešto pokvarilo na letilici, možda se svađao sa ženom sa kojom je bio pred rastavom?

Njegovi posmrtni ostaci, u vidu pepela rasuti su po pučini na mestu udesa.

Smrtno zaljubljena u pogrešnog: Ovako je Onazis uništio život Mariji Kalas!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs