Mračna strana čuvenog kuvara Nusreta: Ono što radi svom osoblju ravno je paklu - psovao ih, krao im napojnice i otpuštao

Mračna strana čuvenog kuvara Nusreta Gokčea isplivala je nakon što su se njegovi radnici pobunili.

Celebrities
Mračna strana čuvenog kuvara Nusreta: Ono što radi svom osoblju ravno je paklu - psovao ih, krao im napojnice i otpuštao
Foto: Profimedia

Čuveni turski kuvar Nusret Gokče, poznatiji kao Solt Be postao je svetska zvezda zahvaljujući načinu na koji je posluživao svoje specijalitete. Njegovi restorani postali su najposećeniji, a cene obroka basnosnovne.

Međutim, nakon posete njegovom restoranu, mnogi su ostali razočarani misleći da će za veliku sumu novca koju su izdvojili, doživeti nezaboravno iskustvo.

Nusret Gokče
foto: Profimedia

Trenutno se bori sa sedam tužbi u Londonu i Njujorku u kojima ga bivši radnici optužuju za uzimanje napojnica konobarima, polnu i rasnu diskriminaciju, otpuštanja osoblja iz hira i kršenje zakona o zapošljavanju. Sud u Turskoj kaznio ga je čak i zbog pretnji ubistvom konobaru.

"Mali tiranin", kako ga danas javno nazivaju, stvorio je carstvo blistavih mesara širom sveta i otvorio je "Nusret", lanac luksuznih restorana, stek hausa. U njima se dobro jelo, ali u kulturi straha i "živog užasa", kako navode zaposleni. Solt Be bio je neverovatno željan slave, postao je zvezda interneta, što ga je navelo da radi šta hoće. Bogatstvo mu se procenjuje na 40 miliona funti, ali sada mora pred sudije, da se nagađa, pogađa i plaća odštete zbog nečuvenog maltretiranja osoblja koje je radilo za njega.

Nusret Gokče
foto: Profimedia

Čuveni kuvar u međuvremenu se sprijateljio sa mnogim poznatim ličnostima, koji su bili počasni gosti u njegovom restoranu.

Nusret Gokče
foto: Profimedia

Hit kuvar, poznat po specifičnom načinu soljenja mesa, živeo je za društvene mreže i poziranje sa slavnim osobama. S njima je bio manji od makovog zrna, a svoje radnike je tiranisao na hiljadu načina. Za njega su bili "živo meso", slično onome koje je servirao.

Personal nikada nije znao da li će dobiti otkaz pre kraja smene, radili su u stalnom strahu. Jedna radnica je otpuštena jer je pred njim slučajno razbila čašu, a drugi zaposleni jer se, zamislite, Soltu nije svidela njegova košulja. Uvek sakriven iza tamnih naočara, unosio je neprijatnu atmosferu u prostor čim se pojavi.

Nusret Gokče
foto: Profimedia

Ako mu se nešto ne bi svidelo, nije bilo otkaznog roka ni isplate zarađenog novca, ljudi bi se automatski našli na ulici. Kad restoran ne bi bio pun, stvarao je veštačku gužvu, terajući osoblje da glumi mušterije koji napolju čekaju da uđu, kako bi se stvorio utisak popularnosti objekta. Terao ih je i da ga masiraju, psovao ih je i krivio za sopstvene greške. U restoran na Menhetnu doveo je petoricu kuvara iz Turske da kuvaju, a onda ih umesto toga naterao da čiste toalete, bez plaćanja prekovremenog rada.

Meksikanska barmenka Elizabet Kruz podigla je tužbu zbog zahteva menadžera da se prvog dana na poslu presvuče u kratku suknju, visoke potpetice i naređeno joj je da otkrije grudi. U tužbi latino konobara Anhela Mahera navodi se da ga je Be nazvao "španskim ku**em", a svi zaposleni koji nisu bili turskog porekla bili su neverovatno diskriminisani i zastrašivani. Gostima muslimanske vere Anhel je morao da laže kako je meso halal, dopušteno, iako to nije bio slučaj.

Bonus video: Vrhunski kuvar Raša Vlačić u emisiji Komšiluk otkriva kako se prave savršene hrskave lignje sa povrćem

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs