Aplauz je hranio više od hleba, a za slavu je bila spremna na sve: Svaki film joj doneo novu ljubav, pa završila s njim

Pre samo 15 godina, španska glumica je imala lošu reputaciju - zavodila je glumačke zvezde na svakom koraku i slamala im srca, holivudske žene su znale - morale su da drže oči otvorene sa glumicom, međutim sve se promenilo nakon jednog snimanja filma

Celebrities
Aplauz je hranio više od hleba, a za slavu je bila spremna na sve: Svaki film joj doneo novu ljubav, pa završila s njim
Foto: Profimedia

Karakter menjaju teške okolnosti, koje su najpre ublažili temperament najslavnije Španjolke u Holivudu, a tek onda su je naveli da pomisli da je na putu ka uspehu i prepuštanju svojoj ženskoj sujeti u jednom trenutku skrenula.

Penelope Kruz je na posletku donela prave zaključke. Ove godine, muza Pedra Almodovara napunila je 50 godina i na žurci povodom tog događaja priznala je da je u životu napravila mnogo grešaka, ali joj je drago što je prijatelji, znajući za njih, i dalje iskreno vole.

Pepe, kako je njen otac od milja zvao Penelope, rođena je u predgrađu Madrida u jednostavnoj porodici: njen otac je automehaničar, majka je frizerka u lokalnom kozmetičkom salonu. Nisu imali novca, niti izuzetnih talenata.

Međutim, Penelope je bila umnogome drugačija od svojih roditelja - od detinjstva je tražila pažnju i o njoj se u porodici Kruz govorilo: „Pepeu ne treba hleb, samo aplauz".

Penelope Kruz

Upravo je dečja žeđ za slavom dovela buduću holivudsku zvezdu na Španski nacionalni konzervatorijum, gde je 10 godina redovno studirala balet. Kruz je provodila 5-6 sati dnevno vežbajući, ali je bila spremna da radi i više samo da bi joj se divili.

„Balet je bio moja strast, sanjala sam da igram Karmen. Tek dok sam odrastala shvatila sam zašto me toliko privlači scena, jer je balet oblik glume“, rekla je kasnije.

Sve se promenilo jednog dana nakon što je videla Almodovarov film „Veži me”. Karijera primabalerine je izbledela u poređenju sa njenim novim snom - da zablista na velikom platnu u filmovima španskog reditelja. Ali kako ga naterati da primeti plesačicu? A ko će garantovati da ona ima isti glumački talenat?

Kruz je odlučila da pokuca na sva vrata - išla je na sve moguće audicije za TV serije, a na audiciji za TV oglašavanje, upoznala se sa direktorima za kasting, pa čak i postala voditeljka emisije za tinejdžere na lokalnoj televiziji.

Sa 17 godina je bila na audiciji za TV seriju "Pink Series", gde je u jednoj od scena pokazala svoje gole grudi. Katolički roditelji su zamalo dobili srčani udar. U porodici je izbio skandal, a „ćerka bludnica“ je čak dobila i šamar.

Samo godinu dana kasnije izašao je film „Šunka, šunka“, gde je lepotica glumila u eksplicitnim scenama seksa. Mlada Španjolka bila je toliko ubedljiva u svojoj ulozi da je People nazvao „novim seks simbolom španske kinematografije”.

„Nisam bila spremna za golotinju. Ali nisam požalila, jer sam želela da počnem da radim i to mi je promenilo život“, priznala je glumica mnogo kasnije.

Penelope Kruz, Havijer Bardem
foto: Profimedia

Zatim je stigla ponuda da glumi u melodrami "La Belle Epokue". I Oskar 1993. u kategoriji „Najbolji film na stranom jeziku“.

Almodovar ju je sam nazvao. "Hteo sam da čujem kako komunicira ona koja se tako vešto transformiše na ekranu. I u svakoj sceni je tako demonstrativno zavodljiva."

„U početku nisam želela da podignem slušalicu. Mislila sam da je šala. Svi su tada znali da sam luda za njim. Rekao je: „Želim da vam čestitam na uspehu. A ja sam odgovorila: "Ne!" Ne može biti! Moji snovi se ostvaruju!“

Ali dugo vremena nije nudio uloge, kao da je pažljivo gledao, zar ne? Njihova prva saradnja bila je „Živo meso“, nakon čega majstor više nije sumnjao ko će igrati glavnu ulogu u filmu „Sve o mojoj majci“. Kao i Američka filmska akademija, koja je filmu dodelila Oskara.

Od tog vremena, Pedro je počeo da zove Kruz svojom muzom, a ona je odlučila da ode da osvoji Holivud. I to ne samo svojim talentom, za svog izabranika je želela najzgodnijeg i najuspešnijeg muškarca na svetu. Gde se ovi nalaze, ako ne na Beverli Hilsu? Sada, prisećajući se tih ambicija, Kruz se smeje, jer je čoveka svoje sudbine upoznala kada je imala 17 godina i to u svom prvom filmu. Ali morala je da prođe kroz desetine ljubavnih veza i isto toliko razočaranja da bi ovo shvatila.

Prvi čovek u Holivudu koji nije mogao da odoli čarima vrele španjolke bio je Met Dejmon. Tako su lepo prikazali strast u Neukroćenim srcima da nisu ni shvatali koliko su brzo završili u istom krevetu. I dopalo im se.

Met Dejmon
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Ceo Holivud je brujao o glumčevoj novoj strasti, Met je hitno raskinuo sa Vinonom Rajder, sa kojom je izlazio više od dve godine. Bio je zaslepljen romansom sa Kruzovom, ali ona je takvu ljubav smatrala slabošću i posle par meseci veze napustila je Dejmona.

Ali glumica se nije dugo osećala tužno sama - na setu melodrame „Izbor kapetana Korelija“ upoznala je Nikolasa Kejdža i trećeg dana snimanja ga je zavela.

„Neki skupljaju Oskare, a drugi oskare“, počela je da se smeje filmska industrija, nagoveštavajući da španska zvezda za svoje ljubavnike bira samo poznate zvezde. Ali ona nije marila za javno mnjenje, kao i za to što je Kejdž zbog nje napustio svoju suprugu Patriciju Arket. Kako se zvezda kasnije kajala.

Nakon toga Kruz je pristala na ulogu u filmu"Vanilla Ski", gde je Tom Kruz postao njen partner.

Treba li da kažemo šta se dalje dogodilo? Sa svojim novim ljubavnikom lepotica je došla na premijeru „Izbor kapetana Korelija“, gde ju je Kejdž, zadivljen i ostavljen bez objašnjenja, čekao.

Ali u svojoj romansi sa Tom Kruzom, Penelope je po prvi put pokazala postojanost, glumica je pala pod Tomov magnetni šarm, a nakon tri godine veze, par je čak počeo da priča o braku. Ali mladoženja je postavio uslov - Kruz mora da se odrekne svoje vere i pridruži mu se u sajentologiji, sekti koja uzima do 30% prihoda svojih parohijana i nameće mnoga ograničenja njihovom ličnom životu.

Tom Kruz, Penelope Kruz
foto: Profimedia

Za glumicu je sloboda kao vazduh, ali kako da ne dišeš? Nije bila spremna da se odrekne svojih principa čak ni zbog voljenog. Tom je bio uvređen i čak je odbio da glumi u filmu "Sahara" sa svojom bivšom. Ali Metju Mekonahi je pristao. Pogodite ko se pojavio zajedno na rođendanskoj zabavi Salme Hajek mesec dana kasnije?

Nešto ozbiljno je moglo da izađe iz ove romanse na kraju, glumac se čak kasnije i oženio Kamilom Alves, devojkom koja je baš poput Kruzove. Ali tada, 2004. godine, na vrhuncu karijere, niko nije želeo da žrtvuje posao zarad porodice. Rastali su se kao prijatelji.

„Bilo je vreme kada sam čak bila spremna da postanem samotnjak, nije mi trebao niko i ništa ako je moj voljeni muškarac bio u blizini“, rekla je Penelope kasnije. „Pošto je ovo sada prošlost, mogu sa sigurnošću da priznam da je Metju Mekonahi bio takav čovek za mene."

Penelope je veoma teško podnela raskid. Nakon raskida, Penelope je čak postala depresivna i prvi put se obratila psihoterapeutu, koji joj je savetovao da uzme duži odmor i promeni ambijent. Umesto toga, Kruz je započela novu romansu.

Svojom neverovatnom lepotom oduševio ju je seksi Džoš Hartnet, koga je upoznala, pogodite gde, na setu. Možda po prvi put, Kruz nije marila za ličnost svog ljubavnika, bilo je dovoljno njegovo luksuzno telo. Bio je stvarno zgodan i lep! Ali savršenstvo može postati dosadno.

Tri meseca kasnije, Orlando Blum je zauzeo njegovo mesto. Ova veza je bila svetla kao kometa, ali zvezda Pirata sa Kariba je počela da razmišlja o porodici i nije video seksi Španjolku kao ženu za sebe.

Sa 32 godine Pepu je zadesila kriza - bez porodice, bez dece, bez ljubavi, ali sa milionima obožavalaca. Šta je poenta? Kakav je život sa praznim srcem?

„Bilo je previše trenutaka u mom životu kada sam bila spremna da uradim sve za muškarca. Raskid mi je uvek bio težak“, priznala je ona kasnije. - "Ali mislim da je to normalno. Na kraju krajeva, kada raskinete sa osobom, počinje neverovatan psihološki napad na mozak. I dalje boli, sve to previše boli. Uostalom, sve oko vas je uobičajeno, sve što vas podseća na vašu ljubav: muzika, mirisi, gradovi, filmovi, beleške sa podsetnicima koje još uvek vise u stanu. Iako treba da primetim da sa godinama žene razvijaju imunitet. Nadam se da ću do svoje 60. godine naučiti da ih sve pošaljem u pakao!"

Penelope Kruz
foto: Profimedia

8 meseci kasnije, ponovo na setu filma „Viki Kristina Barselona“, „Španska čarobnica“ je započela aferu sa Havijerom Bardenom, romansa je za njih dvoje izbila neočekivano.

Posle ovoga, ko bi tvrdio da život nije najbolji scenarista? Zajedno su glumili u njenom prvom filmu „Šunka šunka“, istovremeno postali prvi Španci koji su dobili Oskara, sretali se više puta na istim žurkama i čak leteli istim letovima da bi jednog dana shvatili da su oni jedno druom sudbina!

Sve je kao u onoj priči: Obišao sam ceo svet da te nađem, a ti si živeo u mom dvorištu!

Havijer i Penelope su se venčali tri godine nakon što je njihova romansa počela na Bahamima. Takođe su tiho kupili veliku kuću u Madridu i dobili dvoje divne dece. Susret dva vulkana strasti trebalo je da izazove eksploziju, lavu, podrhtavanje temelja, ali stvorilo je umesto toga tihu luku, udobnost i porodičnu sreću.

U jednom intervjuu, glumica je rekla: „Često sam se ponašala kao histerična sa muškarcima. Volela sam da komandujem i da budem hirovita. Sada se sve promenilo. Zadovoljstvo slušati Havijera i reći: „Naravno da si u pravu, dragi.“

Havijer takođe nije ostao dužan: „Tako je slatka! Ovo je najneverovatnije stvorenje koje sam ikada sreo! Penelope je neverovatna žena!“

Prvi put posle venčanja tabloidi su ipak pokušavali da spekulišu na temu Kruzine moguće nevere, fotografišući je s vremena na vreme sa partnerima na snimanju, ali su ubrzo odustali od ovog nezahvalnog zadatka. Penelope već 14 godina novinarima nije dala nikakav povod.

„Ja sam verna žena i ovo se ispostavilo tako kul!“ - kaže ona danas.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs