Oca 2 puta upoznao, brata poslao u sirotište, nije prežalio nerođenu decu: Na klupi je spavao dok je pohađao 2 fakulteta

Iako pod svetlima reflektora izleda kao uspešan i stabilan glumac, njegov životni put je bio isuviše težak

Celebrities
Autor:
Oca 2 puta upoznao, brata poslao u sirotište, nije prežalio nerođenu decu: Na klupi je spavao dok je pohađao 2 fakulteta
Foto: Dragana Udovičić

Petar Božović jedan je od naših najuspešnijih glumaca, a o njegovom privatnom životu se malo toga zna.

Osim pred kamerama, često nastupa i na daskama koje život znače, obilazeći celu Srbiju i osvajajući aplauze gde god da se pojavi. Bio je oženjen jednom od najlepših Jugoslovenki. Ipak, glumac u sebi krije veliku tugu, budući da je njegovo detinjstvo obeležio dom za nezbrinutu decu.

O svojoj potresnoj priči Petar je otvoreno govorio, a kako je jednom otkrio, veruje da mu brat nikada nije oprostio što ga nije poveo sa sobom iz sirotišta.

Petar Božović
foto: Printscreen Youtube / Goran GarChe

"Živeo sam u Zemunu dok mi majka nije umrla, a to se desilo brzo, tako da se majke skoro i ne sećam. Moj otac, nezadovoljan uslovima u nemačkom logoru, nastavio je da robija i na Golom otoku. Tako brat i ja ostadosmo u domu za ratnu siročad na Senjaku. U posete su mi dolazili baba, tetke i ujaci dok me nisu prihvatili, pa sam neko vreme bio u kolektivnom stanu", započeo je.

"Onda su i ujaci otišli na Goli otok, a ja ponovo u dom dok me moja baba, tetka Vida Vlahović, nije uzela i odvela u Kolašin. Moj brat je ostao u sirotištu i mislim da mi nikad nije oprostio, kao da sam ja bio kriv što sam izabran", ispričao je svojevremeno Božović za medije.

Petar Božović
foto: Fonet

- Neke biografije prevazilaze knjige koje se njima bave. Teško je smestiti život jednog umetnika među korice. Petar je dete koje je svog oca upoznavalo dva puta, dečko koji je studirao paralelno dva fakulteta, spavajući na železničkoj stanici i Kalemegdanu na klupi. Neko čiji je dan počinjao strogim rečima tetke, ali i neko ko se i dan-danas smeje, a imao bi zbog čega da plače i proklinje, barem deo svoje sudbine - rekao je Milan Ružić.

Petar zna da su svi gubici iskušenja, a da su svi uspesi blagoslovi. Neka još neko proba da se iz one klisure, bez roditelja i veza sa malo poezije na usnama i muzike u ušima uputi u beli svet, da tamo pere čaše i spava po hodnicima, a onda se vrati u svoju zemlju i živi još teže nego u dalekom Parizu i da punog srca sve te nedaće naziva životom.

- Da vidim još nekoga ko je odmah nakon stajanja u redu za narodnu kuhinju stao pred reflektore i postao neko i nešto. Utoliko je njegov uspeh epskiji i neverovatniji. Od prstiju koje nisu imali za rukavicu pa sve do Dobričinog prstena - ispričao je Milan Ružić.

Petar Božović
foto: ATA Images

O životu Petra Božovića govorila je i glumica Ljiljana Dragutinović, koja je sa prisutnima podelila uspomenu sa jednog putovanja u Crnu Goru, gde su obišli gorb njegove tetke Vide, koja ga je odgajila.

- Bili smo na snimanju u Crnoj Gori i imali nekoliko slobodnih dana pa me je Petar vozao po Kotoru, čini mi se 20 kilometara na sat. Lagano smo obilazili sve manastire, katoličke i pravoslavne crkve, duž cele Boke kotorske. Onda mi je upriličio čast i odveo me na grob njegove tetke Vide, koja ga je odgajila. Petar je mirno stajao, na licu je imao tugu i smešak. Ta divna tetka Vida, Petra je othranila, odnegovala, ohrabrivala, učeći ga dostojanstvu i pravim vrednostima. To dobro Petrovo srce je iz korena tetka Vide, koju nikad ne zaboravlja - ispričala je dramska umetnica.

Petar Božović
foto: Marina Lopičić

U jednom od mnogobrojnih iskrenih intervjua, Petar Božović je između ostalog otkrio zašto se razveo od supruge, glumice Marine Koljubajeve, koja je preminula 2004. godine.

- Razveo sam se, jer nisam mogao da podnesem pobačaje. Ja sam hteo porodicu i decu - rekao je glumac svojevremeno u intervjuu za Mondo, a par godina nakon njene smrti bio je nešto opširniji:

- Ona je, nažalost, umrla pre tri godine. Bila je glumica i karijeru je otpočela u seriji "Neven", koja se nedavno reprizirala, a pošto je bila trudna, u drugom delu zamenila ju je Neda Arnerić. Bila je mnogo lepa, putena, Ruskinja Marina Koljubajeva. Različito smo gledali na porodicu, ona je pobacila naše drugo dete uz moje protivljenje. Smatrao sam da brak i ne postoji ako nema dece jer u tom slučaju možemo ceo život i da se zabavljamo - rekao je svojevremeno glumac za magazin Story.

Marina Koljubajeva je rođena 1950. godine, a preminula je 2004. godine. Studirala je na beogradskoj Akademiji za pozorište, film i televiziju u klasi Milenka Maričića, piše "Yugopapir" , a publici je privukla pažnju u ostvarenjima "Vaga za tačno merenje", "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", "Višnja na Tašmajdanu" , dok je svoju karijeru počela deceniju ranije pre nego što se proslavila, u TV seriji za decu "Neven" . Mnogi su joj predviđaju sjajnu karijeru, budući da je sa 23 godine, dok je bila student, dobijala uloge u pozorištu, te je igrala i nekoliko komada u "Ateljeu 212" . Njena lepota je zaista bila neverovatna, a mnogi muškarci su je želeli samo za sebe.

Inače, Božović i Koljubajeva su tokom braka dobili sina Draška, koji je kasnije, 2005. godine podario glumcu unuku Anđeliju, koja ga je učinila neizmerno srećnim.

Božović je nakon Marinine smrti ponovo stao pred oltar 2012. godine, sa suprugom Snežanom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs