O ovoj ženi nastala je naša najlepša pesma, iza stihova se krije neverovatna priča: Svako je bar jednom pevao u kafani

Da li ste se pitali nekada ko je Lela Vranjanka iz čuvene pesme? Da, zaista je postojala, i Draganu Tokoviću je bila velika inspiracija

Celebrities
15:53h
O ovoj ženi nastala je naša najlepša pesma, iza stihova se krije neverovatna priča: Svako je bar jednom pevao u kafani
Foto: Printscreen/Youtube

"Volela me jedna Vranjanka", stihovi su koje svi vrlo često čujemo u kafani, a iza evergrina pevača Staniše Stošća krije se vrlo zanimljiva priča. Naime, stihovi su izašli iz pera čuvenog kompozitora i interpretatora Dragana Tokovića i to tokom jedne noći na računu, kada je upoznao čuvenu lepoticu iz Vranja, Jelenu Đorđević, koja je na njega ostavila neverovatan utisak.

Naime, te 1976. godine, dama poznatija po nadimku Lela Numerka, bila je Draganu inspiracija, a nakon susreta u jednom restoranu u Vranjskoj banji nastao je legendarni hit koji i danas slušaju sve generacije.

- Svašta su ljudi pričali, ali prava istina je da sam ja tog čoveka videla svega dva puta u životu, nije bilo nikakve ljubavne veze i emocija. Bio je to sasvim slučajan susret. Jedino što je bilo neobično je to da je Dragan par puta napuštao društvo i odlazio ispred Kičera. Kasnije sam saznala da je upravo te večeri nastajala ta pesma - ispričala je Jelena svojevremeno.

Kada god bi čula taktove hita za sva vremena, postidela bi se, jer je baš ona bila ta čuvena Lela Vranjanka.

- Šetala sam sa drugaricom Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, kada smo iz kafane „Grčka kraljica" začule muziku i odlučile da uđemo. Za klavirom je bio niko drugi do Dragan, pa sam odlučila da mu preko konobara poručim:

Pozdravila te Lela Vranjanka", ispriča je u jednoj emsiji i dodala:

- Čuvši to, okrenuo se i potražio me pogledom po sali, raširio svoje lepo lice u osmeh i došao za naš sto. Dugo smo razgovarali o svemu osim o pesmi, valjda čekajući da je se onaj drugi dotakne, ali... Nisam ga ništa pitala, nisam ga posle toga nikad više ni videla, mada bih danas sasvim sigurno učinila drugačije - odlutala je pogledom, u kojem istina ima ponajviše od lepote koju je čovek tragične sudbine opevao u nekoliko vanvremesnkih strofa, na nekoliko kafanskih računa...

Pesma odavno nije samo njihova, koliko god da njihova nikada i nije bila, već „kafanska liturgija" naraštaja prošlih, sadašnjih i, sasvim sigurno, budućih. Svih koji su u ime nesrećnih ljubavi makar jednom razbili čašu o kafanski pod, bilo onih izjavljenih kao nekada pred kapijom Hercegovačke 20 u Vranju, bilo prećutanih, kao biografa naših duša - Dragana Tokovića.

Sa samo 17 godina stala je na ludi kamen 1952. godine sa prosvetnim radnikom iz Leskovca. Međutim, posle 5 godina došlo je do kraha ljubavi, a ona se vratila u rodni grad. Mislila je da više nikom neće pokloniti svoje srce, ali je u zrelim godinama ponovo izgovorila sudbonosno "da".

Lela je radni vek provela u duvanskoj industiji, a starost je provela u Hercegovačkoj ulici u Vranju, gde je uvek bila okružena prijateljima.

Jelena Đorđević „Vranjanka“preminula je 82. godini života 2016. u Vranju posle duge i teške bolesti bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs