Grejs Džouns

Žena koja je pobegla iz raja da bi živela kako želi: Razvratni život počeo je onog momenta kada se udala

Prvo je radila kao go-go igračica, a kasnije kao model. Muzika je došla nakon toga

Celebrities
Autor:
Žena koja je pobegla iz raja da bi živela kako želi: Razvratni život počeo je onog momenta kada se udala
Foto: Profimedia

Ikona pop kulture i kraljica ekstravagancije Grejs Džouns 19. maja proslavila je 76. rođendan. Uprkos godinama, i dalje je puna životne energije... Još nastupa i s lakoćom na bini satima izvodi vratolomije. A ovo je njena životna priča...

Grejs Džouns
foto: Profimedia

Detinjstvo uz batine i Bibliju

- Iz majke sam izašla na noge, ne na glavu, ljuta i vrišteći. Upravo takav je i kasnije bio moj karakter. Odrasla sam s tri brata. Stalno sam se takmičila s njima i gledala da budem bolja od njih. To je uticalo da kasnije postanem borbena. Kad sam bila model, koleginice su me optužile da im kvarim imidž i da zbog moje eksplozivne naravi ljudi imaju loše mišljenje o tamnoputim manekenkama.

Već sa 18 godina sam znala da zaurlam na agente da nam plate za reviju koju smo nosile. I platili bi. Morala sam da se borim za sebe - napisala je Gejs u autobiografiji.

Detinjstvo joj nije ostalo u lepom sećanju. Majka Mardžori i otac Robert V. Džouns s Jamajke su se preselili u SAD, gde je on radio kao farmer. Tokom pokušaja samoubistva on je doživeo duhovni preobražaj i postao sveštenik. U to vreme deca su bila s bakom i njenim suprugom Pirtom.

- Bio je strog prema nama, stalno nas je kažnjavao. Bilo je to pravo fizičko zlostavljanje. Mrzela sam ga - pričala je Grejs. Kad je imala 13 godina, roditelji su braću i nju odveli u Linkort, u državi Njujork. Tu je Grejs studirala španski. Deca su vaspitavana religiozno.

- Detinjstvo su mi obeležili batine i Biblija. Nisam smela da nosim ni sandale u kojima bi mi se videli prsti. Kosa je uvek morala da bude ravna i uredna - opisala je uslove u kojima je odrastala. Kasnije je dobila još četvoro braće...

Beg u neki drugačiji svet

Čim je navršila 18, Grejs se pobunila protiv takvog vaspitanja, otišla u Njujork i postala go-go igračica pod pseudonimom Grejs Mendoza. Plesala je da bi mogla da plati stan i hranu. Spasao ju je modeling. U Pariz se preselila početkom 70-ih, gde je nosila revije za najprestižnije dizajnere.

Krasila je naslovne strane magazina Vog, El i Stern. Stan je delila s budućom suprugom Mika Džegera Džeri Hol i glumicom Džesikom Lang.

Vreme je provodila u društvu dizajnera Karla Lagerfelda i Đorđa Armanija, s kojima se često zabavljala. Krajem 1977. okrenula se muzici.

Hitom "Love is the Drug" postigla je veliki uspeh, a nakon te numere nizali su se hitovi. Njeni performansi privukli su pažnju i Endija Vorhola pa je kultni klub "Studio 54" postao njen drugi dom.

Grejs Džouns
foto: Profimedia

Seks i droga

Njen život imao je i tamnu stranu punu narkotika.

- Uzimala sam jako dobar LSD, delovao je i po tri dana. Šmrkali smo kokain redovno. Zbog posedovanja droge sam jednom završila i u pritvoru - ispričala je.

aradnja s grafičkim dizajnerom i fotografom Žan-Polom Godeom, koji se brinuo za njene omote albuma i imidž, donela joj je 1979. sina Paula.

Grejs je samo jedanput bila u braku - 1996. udala se za Atilu Altaunbaja, telohranitelja i pevača, ali brak nije dugo potrajao jer joj je u svađi pod grlo gurnuo dva kuhinjska noža.

Nakon razvoda od njega bila je u turbulentnoj vezi s švedskim glumcem Dolfom Lundgrenom, koji se proslavio kao Ivan Drago u "Rokiju". Često su praktikovali grupni seks, a zbog ljutnje i ljubomore znala je da mu spali svu odeću. On joj je pomogao da izađe iz pakla droge, ali ni ta veza nije uspela.

Grejs Džouns
foto: Profimedia

Promenila bi samo jedno

Osamdesetih godina postala je atraktivna i filmskim rediteljima pa je dobila uloge u desetak filmova, a najpoznatiji su "Konan" uz Arnolda Švarcenegera i "Pogled na ubistvo" kao Bondova devojka. Na pitanje žali li zbog ičega u životu, bez razmišljanja je rekla - ne.

- Zapravo, samo zbog jedne stvari - što sam odbila ulogu u filmu "Blejd Raner" - rekla je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs