Kako je nastao planetarni hit "Luka"? Ko je zlostavljani dečak iz pesme koja je osvojila milione slušalaca širom sveta

Hit pesma Suzan Vege mnogima je slomila srce, a evo kako je "Luka" nastala

Celebrities
Kako je nastao planetarni hit "Luka"? Ko je zlostavljani dečak iz pesme koja je osvojila milione slušalaca širom sveta
Foto: Profimedia

Suzan Nadin Vega rođena je 11. jula 1959. godine u Santa Monici, Kalifornija. Njeni roditelji su se razveli ubrzo nakon njenog rođenja. Prezime Vega je uzela po očuhu, za kojeg se njena majka udala ubrzo nakon što se razvela od Suzanninog oca.

Kada je Vega imala dve i po godine, njena porodica se preselila u Njujork. Odrasla je u španskom Harlemu i Aper Vest Side-u. Nije bila svesna da Ed Vega nije njen biološki otac sve dok nije imala devet godina. Suzan i njen otac su se prvi put sreli u njenim kasnim dvadesetim godinama i ostali su u kontaktu.

Suzan Vega
foto: Profimedia

Dok je studirala englesku književnost na Univerzitetu Barnard, nastupala je u malim prostorima u Grinič Vilidžu. Godine 1984. dobila je ugovor o snimanju velike izdavačke kuće, što ju je učinilo jednom od prvih 'Fast Folk' umetnika koji su se probili u veliku izdavačku kuću.

Vegin istoimeni debi album objavljen je 1985. i bio je dobro prihvaćen od strane kritičara u SAD, dostigavši platinasti status u Velikoj Britaniji. Producirane od strane Lenija Keja i Stiva Adaboa, pesme sadrže Veginu akustičnu gitaru u jednostavnim aranžmanima.

Njen sledeći album, "Solitude Standing" (1987), dostigao je komercijalni uspeh, prodat je u više od milion primeraka u SAD. Album uključuje internacionalni hit singl "Luka", a napisan je iz perspektive zlostavljanog deteta.

- Videla sam tu grupu dece kako se igra ispred moje zgrade, a jedno od njih, koje se zvao Luka, delovalo je malo drugačije od ostale dece. Uvek sam pamtila njegovo ime i lice, i nisam znala mnogo o njemu, ali je samo delovao drugačije od druge dece. Njegov lik je ono po čemu sam zasnovala pesmu Luka. U pesmi je dečak Luka zlostavljano dete, u stvarnom životu mislim da nije, jednostavno je bio drugačiji – objasnila je Vega u jednom intervjuu.

Stil / večernji.hr

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs