Dok se bori s mukotrpnom bolešću, lepa glumica saznala da joj ćerka ima ovaj sindrom: "Nisam ništa primetila, žao mi je"

Za Kristinu Eplgejt život zaista nije lak, dok vodi mukotrpnu borbu sa multipl sklerozom, otkrila kako i njena kći ima tešku dijagnozu

Celebrities
Dok se bori s mukotrpnom bolešću, lepa glumica saznala da joj ćerka ima ovaj sindrom: "Nisam ništa primetila, žao mi je"
Foto: Stewart Cook / Shutterstock Editorial / Profimedia

Glumica Kristina Eplgejt, koja otvoreno govori o životu sa multiplom sklerozom, otkrila je da je njenoj 13-godišnjoj ćerki Sejdi dijagnostikovan POTS, odnosno sindrom posturalne ortostatske tahikardije.

- Nemam pojma šta je to zapravo, ali ima veze sa autonomnim nervnim sistemom i utiče na moje srce. Kad ustanem, dobijem jaku vrtoglavicu, noge mi jako oslabe i osećam se kao da ću se onesvestiti - objasnila je Sejdi u majčinom podkastu 'MeSsi'.

Takođe je naglasila da sada potpuno razume majčinu borbu sa teškom dijagnozom.

Kristina Eplgejt
foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

POTS ili sindrom posturalne ortostatske tahikardije je hronični poremećaj koji utiče na autonomni nervni sistem i cirkulaciju krvi. Ljudi sa POTS-om će doživeti brži porast otkucaja srca kada ustanu nakon sedenja ili ležanja, a takođe mogu da dožive vrtoglavicu, umor, glavobolju, zamagljen vid, drhtavicu, mučninu, pa čak i nesvesticu.

Eplgejt je očajna zbog novootkrivene dijagnoze svoje ćerke:

- Tužna sam. Ali volim te i znam da ćeš biti dobro. A ja sam tu za tebe i verujem ti. I hvala ti što si ovo iznela na videlo i obavestila druge.

Sejdi se prisetila da je preskakala časove u šestom razredu i da je viđala medicinsku sestru „više puta dnevno“ jer se „uvek osećala kao da će se onesvestiti“. Ona je dodala da su mnogi u odeljenju komentarisali da je to radila da bi „izašla sa časa“ i da je to verovatno bila samo anksioznost.

- To što nisu ništa uradili po tom pitanju definitivno me je fizički i emotivno povredilo. Zato sam im upravo rekla: 'Ovo je nepristojno i muka mi je, a ti mi govoriš da idem u teretanu i trčim krugove po fudbalskom terenu. Jednostavno ne mogu - objasnila je 13-godišnjakinja.

Kristina Eplgejt
foto: Profimedia / Elizabeth Goodenough / Everett Collection

Eplgejt, kojoj je 2021. dijagnostifikovana multipla skleroza, rekla je da je odbacila simptome svoje ćerke jer nije znala za tu bolest.

- Nosila je višeslojnu odeću i danima kada je bilo 32 stepena i mrzi fizičko. Izvinila sam se školi jer ona nije veliki ljubitelj fizičkog vaspitanja – objasnila je Kristina.

- To nisam primetila kod kuće, jer je bila dobro kod kuće. Jako mi je žao", rekla je glumica.

- Izlazimo u svet, a stresovi i anksioznost sveta čine naše simptome mnogo gorim nego što bi bili da smo u bezbednosti svojih domova - zaključila je Kristina.

Stil / 24sata.hr

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs