GLUMICA PODELILA TRAUMATIČNO ISKUSTVO, ZAHVALNA JE ŠTO IDALJE IMA PRILIKU DA BUDE MAMA: Samo sam želela da podignem sina

Olivija Man je iskreno progovorila o fizičkim i emocionalnim promenama koje je doživela nakon 10-časovne dvostruke masektomije nakon dijagnoze raka dojke

Celebrities
GLUMICA PODELILA TRAUMATIČNO ISKUSTVO, ZAHVALNA JE ŠTO IDALJE IMA PRILIKU DA BUDE MAMA: Samo sam želela da podignem sina
Foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Kada su lekari glumici otkrili stadijum 1 invazivnog raka dojke u obe njene dojke u aprilu 2023. godine, to je bila dijagnoza koja joj je spasila život. Sve se tako odigralo zbog odluke njenog ginekologa da izračuna njenu doživotnu ocenu rizika od raka dojke tokom njenog godišnjeg rutinskog papa testa.

Kada su se rezultati vratili, 43-godišnja glumica je saznala da će morati da se podvrgne disekciji limfnih čvorova, proceduri odlaganja bradavica i dvostrukoj masektomiji i to sve sve u roku od mesec dana.

Masektomija je operacija kojom se iz dojke uklanja celokupno tkivo dojke. Uglavnom se izvodi radi lečenja ili prevencije raka dojke.

Olivija Mun
foto: Michael TRAN / AFP / Profimedia

„Zaista sam se trudila da budem spremna, ali istina je da me ništa nije moglo pripremiti za to kako ću se osećati, kako će to izgledati i kako ću to emotivno podneti“, objasnila je glumica.

„Bilo je mnogo teže nego što sam očekivala“, rekla je o proceduri kroz koju je prošla 24. maja 2023.

Tokom operacije, lekari su otkrili deo duktalnog karcinoma in situ (DCIS) „veličine mandarine“ u njenoj desnoj dojci.

Duktalni karcinom in situ (DCIS) je prisustvo abnormalnih ćelija unutar mlečnog kanala u dojci, prema klinici Maio. Smatra se najranijim oblikom raka dojke i neinvazivan je, što znači da se nije proširio iz mlečnog kanala i ima mali rizik da postane invazivan.

„Čuvši te vesti, to mi je dalo mir, jer sam donela ispravnu odluku“, rekla je holivudska zvezda.

Želeći da dozvoli svom telu da se izleči nakon operacije, Olivija se odlučila za ekspandere umesto za neposrednu rekonstruktivnu hirurgiju. Ekspander tkiva je prazan implantat dojke koji se vremenom puni tečnošću ili vazduhom. Kako raste, ekspander rasteže tkivo oko sebe, stvarajući prostor za trajni implantat dojke.

Nije joj bilo lako naviknuti se na njen novi izgled. Za Oliviju je skidanje zavoja bilo šokantno, ne samo zato što joj je predstavljeno drastično drugačije telo, već i zato što je njen novi izgled podsećao na traumatično iskustvo kroz koje je prošla.

Olivija Mun
foto: Reuters

„Prvi put sam se videla i bila sam u šoku. Bilo je neverovatno teško.”Rekla je glumica, pa dodala. „Sećam se da sam se samo gledala u ogledalo u doktorskoj ordinaciji i jednostavno nisam osećala ništa, samo sam pokušavala da shvatim ono što je govorio. Kada sam stigla kući, svukla sam se i ponovo pogledala u ogledalo, i tada sam se potpuno slomila“, prisetila se ova mlada majka.

Glumica se jesenas podvrgla rekonstruktivnoj operaciji, zbog čega joj se povratilo samopouzdanje. "Mnogo je bolje, ali nije isto, i to je u redu", rekla je ona.

Jedan od najizazovnijih aspekata njene operacije dvostruke masektomije bio je to što nije mogla da podigne svog sina Malkolma, koji je tada imao godinu dana.

„Kada sam konačno došla kući, nakon tri dana, Malkolm je pritrčao i rekao: „Mama, nosi me?“„A ja sam rekla, 'Oh, ne mogu da te nosim' I čučnula sam da ga zagrlim, a onda je on samo seo na moju nogu i rekao: 'Ali mama, podigni me!' verovatno mi je to bila jedna od najtežih stvari jer sve što želite u tom trenutku je da podignete svoju bebu."

Olivija je Malkolma dobila sa stendap komičarem Džonom Mulejnijem, sa kojim je počela da izlazi 2021. godine.

Kako je opisala, njen sin, sada star dve godine, postao je svestan njenog zdravstvenog problema kada je primetio da nije tako aktivna kao ranije.

„Mislim da je između ostalog nešto što mi je najteže palo i to što sam provela mnogo vremena u krevetu“, rekla je glumica rođena u Oklahomi.

„Jednom sam pitala Malkolma: ’Gde tata radi?‘ A on je otrčao u njegovu radnu sobu i pokazao na sto. A ja sam rekla: „Gde mama radi?“ I on je otrčao do mog kreveta, i to me je slomilo.“

„Kada sam sa Malkolmom, to je zaista jedini put kada tvoj mozak ne misli da si bolestan. Tako sam srećna sa njim. I zaista stavlja mnogo stvari u perspektivu. Jer ako se moje telo promeni, ja sam i dalje njegova mama. Ako imam valunge, ja sam i dalje njegova mama. Ako izgubim kosu, i dalje sam mu mama. To je ono što mi je zaista važno. Da ću biti ovde zbog njega.”

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs