"NE LOŽI ME DA SPREMAM KOD KUĆE, ZA MENE JE KUVANJE KAO DA VODIM LJUBAV": Šok izjave Branka Kisića ostavljaju bez teksta

Šok izjave Branka Kisića, kuvaru o kojem priča cela Srbija, pokazuju njegovu ekscentričnu stranu u puno sjaju.

Celebrities
10:18h Autor:
"NE LOŽI ME DA SPREMAM KOD KUĆE, ZA MENE JE KUVANJE KAO DA VODIM LJUBAV": Šok izjave Branka Kisića ostavljaju bez teksta
Branko Kisić, Foto: Printscreen Youtube / MasterChef Srbija

Finale prve sezone sprskog "MasterChef-a" je završeno pre nekoliko dana, ali vatra na društvenim mrežama ne gasi! Mnogi gledaoci smatraju da je Tanja Simić nepravedno pobedila, te da je njenom trijumfu doprineo postupak jedan od sudija, kuvar Branko Kisić.

Naime, naš poznati kuvar ocenio je desert Anamarije Babičković sedmico, što je umnogome uticalo na sam ishod takmičenja.

- Tanja je trebalo da bude diskvalifikovana, jer je imala samo 1 spreman desert a ne 3 kao Ana. To se lepo videlo na TV - glasio je jedan u beskonačnom nizu istih komentara, a ima i onih koji smatraju da su se među njima rodile i simpatije.

- Tokom celog takmičenja videla se među njima posebna energija, a i komentari u finalnoj emisiji su samo još više ove glasnine podgrejali - napisao je drugi korisnik "Instagrama".

Branko Kisić, Tanja Simić
foto: Printscreen Youtube / MasterChef Srbija

Kako se bura već danima ne stšava, te su ljudi počeli da daju loše recenzije i za restoran u kojem radi, na celu situaciju je osvrnuo i Branko, čija jela su probale najveće svesteske zvezde poput Džulije Roberts i Džonija Depa.

- Pre svega, žao mi je što su reakcije na rezultat finala bacile u senku dosadsnje kuvanje i emisiju! S druge strane, važno mi je da gledaoci razumeju da mi kao sudijski trojac nismo imali isto iskustvo ovog takmičenja kao Vi- gledaoci. Nisam imao priliku da takmičare pratim i upoznajem van kuhinje i kuvanja, kao što ste to mogli Vi. Nisam imao pristup izjavama učesnika i učesnica iza scene, načinu na koji su izjave monitrane i podeljene kroz javna emitovanja. Ja se nisam vezivao za karaktere i lične priče takmičara i njihove međusobne odnose. Moja uloga i fokus su sve vreme bili na procesu kuvanja i jelima koja sam degustirao. Kroz sva ocenjivanja reagovao sam isključivo kao kulinarski stručnjak - procenjujući kvalitet i inovativnost pripremljenih jela. Vidim, sada kad je snimljeni materijal emitovan, da neke moje ocene i komentari nisu prihvatani pozitivno od strane gledalaca i mogu to da razumem, ali mi se čini da ove reakcije potiču od naklonosti koje Vi, kao gledaoci, imate prema ličnim pričama i karakterima učesnika i učesnica, a ne uspešnošću recepata i postignutog ukusa pripremljenih jela, koje televizija ne može da prenese, a koje sam bio tu da ocenim - napisao je na svom profilu i dodao:

- Davao sam najstrože ocene u celom takmicenju, pa tako i u ovom finalu- koje reflektuju to šta očekujem od kuvanja u finalu, i Tanje i Anamrie kao izvrsne finalistkinje. Odatle Tanji ocena 8 za predjelo, a Anamarii 7 za desert. Razlog za tu sedmicu, nije izvedba već inovativnost i lični pečat. Zadatak je bio da spreme desert koji je autentičan i koji ih na najbolji način oslikava. Zato nisam očekivao da se u finalu pojavi verzija deserta koja se sastoji od komponenti rađenih pre deset nedelja na Masterclass-u. Sva ostala jela u okviru finala su bila autentična i inovativna, sa pravom razlikom i pečatom koji je njihov lični. Ovaj desert nije. Ključne komponente, mešavina ukusa i namirnica, je bila već viđena. Nije bilo specifičnog zaokreta, novih komponenti koje bi odvukle priču na drugačiju stranu, i dale pravi lični pečat. Razlikovala se uglavnom prezentacija. U mom žiriranju, to je bilo presudno.

Čvrsto stoji iza svoje odluke.

- Ja stojim iza te ocene i odluke, imam jasne kote koliko šta vrednujem i žiriram. Da sam tada na snimanju, kada sam probao desert rekao ozbiljnim glasom tu kritiku - da je to desert koji smo spremali i da nije za finale, bilo bi svima jasno šta bi bio ishod takmičenja. Tako bih dodatno uticao na Filipa i Nenada, uprkos smernicama da ovde svako daje svoju ocenu bez dogovaranja. Bilo bi mi žao da ta ocena, koja je ostala da se emituje na samom kraju serijala, oboji ceo serijal, i sva fantastična kuvanja.

- Domaćica uzme da sprema jelo po receptu, recimo sa interneta, uglavnom iz prve ne uspe i onda obično uzima sledeći recept. Dobra domaćica, baka, mama, supruga, sestra vrte i ponavljaju za života 20 jela i to kidaju kako kuvaju. I to je poenta. Koliko smo sposobni da jednu stvar ponavljamo dok ne dostignemo savršenstvo. Tako se postaje dobar šef. Roditelji su mi fakultetski obrazovani, a ja nisam, tako da sam učio isključivo kroz iskustvo - rekao je Branko u intervjuu 2022. godine za portal cafebarrestoran.rs.

Već kao tinejdžer odlučio je u kom smeru će ići, te je sa 16 godina kročio u restoran na praksu.

- Prva praksa mi je bila u jednom restoranu gde je bila gomila polunormalnih ljudi i loša verzija domaće kuhinje. Bilo je to kao šamar detetu koje ništa nije skrivilo. Odlazim na praksu u Interkontinental gde je Stambol Geštamov i gde je sve impresivno. Sada, zamisli mene sa 16-17 godina, gde vidim 40 kuvara koji su, svi do jednog, vrlo dobro organizovani. Stambol mi je predavao u srednjoj školi i on je jedno od najuticajnijih imena naše gastronomije. Ipak, presudna je bila promena percepcija kuhinje i šefa kuhinje. Stambol nije kuvao, samo je išao od stanice do stanice i drndao ljude (smeh). Naravno, nije to bilo drndanje, već doživljaj jednog tinejdžera (smeh).

Iznenadio je priznanjem da kod kuće ne kuva.

- Ja ne kuvam kod kuće. Sam čin kuvanja za sebe i porodicu. Uopšte me ne vozi. Ne inspiriše me samo kuvanje radi kuvanja. Ali, da kuvam za restoran i sinhronizacija cele predstave mi je strava. To me loži. To je kao seks. Imate pripremu i to je dosadan deo. I neka gomila radnji koje su u svrhu toga da sam čin vođenja ljubavi bude dobar. Zatim, vođenje ljubavi, ali na kraju onih 2 sata intenzivnog servisa i onih 10 minuta kada se sve zagužva, kada nastane vakuum, to je orgazam za mene. Ukoliko nema tog orgazma, onda nismo ljubavnici, već samo fizikalci. To je bitna stavka u shvatanju kako vidim kuvanje i zbog čega ga volim. Svakog čoveka možeš naučiti kuvanju. A da li je čovek go*no, tu ne možete ništa. Mogu za mene zaposleni da kažu da sam loš čovek, ali sam dobar kuvar. Ne idemo dugo zajedno. To što sam loš čovek će biti fatalno! Isto važi i obratno, da sam dobar čovek, a loš kuvar. Ako stolica nema četiri noge, to nije stolica. To je neki objekat. Isto je i sa kuvarom - istakao je Branko.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs