NEVEROVATAN TALENAT LEPE GLUMICE PAO POD NOGE MANIČNE DEPRESIJE: Našli je paranoičnu na ulici sa beskućnicima i bez zuba

Životna priča glumice je toliko neverovatna da ledi krv u žilama, naježićete se kad otkrijete kako je skončala

Celebrities
NEVEROVATAN TALENAT LEPE GLUMICE PAO POD NOGE MANIČNE DEPRESIJE: Našli je paranoičnu na ulici sa beskućnicima i bez zuba
Foto: Profimedia

Uprkos sjajnoj filmskoj karijeri u kojoj je Margo Kider dobijala glavne uloge u mnogim filmovima, njen pad se dogodio toliko brzo, ostavljajući je na samom dnu. Prvo je prošla kroz seriju razvoda, a zatim imala nesreću zbog koje je bankrotirala i ostala je delimično paralizovana. Postalo je toliko loše da je u jednom trenutku čak bila i beskućnica.

Margo Kider je bila holivudska senzacija ranih 80-ih, osvojila je svet svojom glavnom ženskom ulogom u „Supermenu“. Ali gde je počela njena priča?

Kider je rođena u porodici rudarskog inženjera Kendala Kidera i njegove supruge Džil, domaćice. Bila je drugorođeno u porodici od petoro dece, ali se i ubrzo po rođenju videlo da se izdvojila kao pametnica.

Od malena je prikazivala osobine poput zvezda, a njena nastavnica u srednjoj školi rekla je da je Margo „bila kao mala zvezda“.

Margo Kider
foto: American International Pictures (AIP) - Cinema 77 - Professional Films / Christophel Collection / Profimedia

Međutim, ona je takođe patila od manične depresije. Doživljavala bi napade promena raspoloženja, a kao tinejdžerka je čak pokušala da sebi oduzme život. Međutim, sledećeg dana bi se vratila u svoje uobičajeno stanje.

U odrasloj dobi, glumica se udavala tri puta. Njen prvi brak je bio sa romanopiscem Tomasom MekGuanom 1976. godine, što je rezultiralo rođenjem ćerke Megi iste te godine. Prestala je da prihvata uloge i postala je domaćica, željna da brine o svojoj ćerki. Međutim, uvek je čeznula da se vrati glumi.

Zajednica je bila kratkog veka, a ona i MekGuan su se razveli 1977. Dve godine kasnije, Kider se udala za glumca Džona Herda, to je bio brak koji je trajao rekordnih šest dana.

Nekoliko godina kasnije, ponovo je okušala sreću u braku i 1983. prošetala je do oltra sa francuskim rediteljem Filipom de Brokom. I to je kratko trajalo, godinu dana, par se razveo 1984. godine.

Pre nego što se udala po drugi put, vratila se na film i bila na audiciji za kultni klasik superheroja iz 1978., „Supermen“, dobivši glavnu žensku ulogu Lois Lejn, devojke glavnog lika koga je tumačio Kristofer Riv.

Margo Kider
foto: Profimedia

Film je odmah postigao uspeh, što je dovelo do nastavka „Supermena II“, koji joj je takođe doneo ogromnu slavu i priznanje.

Kider je oduvek znala da želi da postane glumica, a još kao dete bila je neverovatno svesna velikih emocija koje su proizilazile iz slobodnog izražavanja. U to vreme napisala je u svom dnevniku da želi da postane velika filmska zvezda.

Imala je uverenje da će joj se jednog dana želja i ostvariti. Nije znala kako, ali san je bio veoma živ u njenom srcu. Kao što je sudbina htela i nametnula, njena šansa je došla zbog očevog užurbanog radnog vremena, zbog čega je povremeno menjala školu, što je navelo njene roditelje da je upišu u internat.

Nesvesno, oni su zapalili vatricu koja je kasnije izbila u punu glumačku karijeru. Kider je počela da učestvuje u školskim predstavama, vodeće uloge u „Romeu i Juliji“ i mnogim drugim.

Nakon diplomiranja, preselila se u Los Anđeles, gde je sklopila prijateljstva sa drugim filmskim stvaraocima kao što su Stiven Spilberg, Martin Skorseze i Suzan Šarandon. Sedeli bi oko vatre i satima pričali o tome kako će promeniti svet.

Margo Kider
foto: ©Dovemead Films / Film export A. / AFP / Profimedia

Margo se suočila sa mnogo predrasuda i usijanih glava, ali je imala sreće da upozna kanadskog agenta, koji joj je obezbedio prvu ulogu u filmu „Gaili, Gaili“ iz 1969. To je potom dovelo do glavne uloge u filmu „Kvakser ima rođaka u Bronksu“.

Jedne božićne sezone, mlada glumica se povezala sa Brajanom Raselom De Palmom, koji joj je dao scenario za „Sestre“ kao božićni poklon. Margo Kider i Dženifer Solt su dobili glavne uloge u filmu i njihovi životi su se zauvek promenili.

To ju je učinilo kritički hvaljenom glumicom, što joj je donelo niz drugih uloga u „Crnom Božiću“, „Velikom Valdo Pepperu“, „92 u senci“ i „Reinkarnaciji Pitera Ponosnog“.

Usledile su intenzivnije uloge, a zvezda se pojavila u „The Amitiville Horror” i „Villie & Phil”. Godine 1987. pojavila se u svom trećem filmu "Supermen", "Supermen IV: Potraga za mirom". Međutim, njene uloge su počele da opadaju 90-ih.

Njeni slavni dani su prošli, a njen život je polako izmicao kontroli. Verovali ili ne, to je bio samo početak opadajućeg trenda. Istina, njena nevolja je nastala 1990. godine, kada je doživela saobraćajnu nesreću dok je radila na filmu „Nensi Dru i ćerka“. Zbog nesreće je neko vreme ostala prikovana za invalidska kolica.

Margo Kider
foto: Stephen Barnes/NI News Archives / Alamy / Alamy / Profimedia

I dok je operacija leđa dve godine kasnije vratila njenu sposobnost da hoda, medicinski računi, koji su iznosili stotine hiljada dolara, doveli su je do bankrota. Dodajući uvredu povredi, postala je zavisna od tableta protiv bolova i alkohola.

Ona je tražila pomoć, čak se pridružila grupi od 12 koraka, ali, nažalost, najgore je tek dolazilo. Njena manična depresija se snažno manifestovala sredinom 90-ih, a 1996. godine njeno stanje je preuzelo kontrolu nad njenim životom.

Tokom jedne manične epizode, glumica je pronađena raščupana i dezorijentisana, skrivajući se u dvorištu u Los Anđelesu sa nedostatkom zuba. Policija ju je opisala kao prljavu, uplašenu i paranoičnu.

U vreme jedne od njenih maničnih epizode ​​u aprilu 1996, radila je na autobiografiji kada je njen laptop zaražen virusom, zbog čega je izgubila tri godine rada.

Otprilike u to vreme, takođe je trebalo da odleti u Arizonu da održi čas o upravljanju karijerom na koledžu Istočne Arizone. Umesto toga, odlučila je da leti iz svoje kuće u Montani u Kaliforniju kako bi kompanija za pronalaženje podataka mogla da joj pomogne da preuzme svoje fajlove, ali to se pokazalo uzaludno. Ona se prisetila:

„Tada sam od stanja uznemirenosti prešla u stanje apsolutne zablude."

Kiderova je postala dezorijentisana i užasnuta, vrativši se na aerodrom u Los Anđelesu 20. aprila. Istovremeno, postala je toliko paranoična da je mislila da njen bivši muž MekGuan i CIA pokušavaju da je ubiju.

Margot Kider
foto: Alberto E. Rodriguez / Getty images / Profimedia

Kasnije te noći, povezala se sa TV ekipom iz VBIR-a u Noksvilu u Tenesiju i ispričala im svoje strahove. Rekla im je da je njen bivši muž angažovao ljude da je ubiju, ali voditelj Ted Hol, koji ju je prepoznao, smatrao je da nema istine u njenim tvrdnjama. Nije pomoglo njenoj priči ni to što je izgledala prljavo i umorno. Takođe nije imala torbicu jer ju je ranije bacila, verujući da ima bombu.

Rano sledećeg dana uzela je taksi, ali nije mogla da plati put jer nije imala novca kod sebe. A kada je pokušala da uzme nešto sa bankomata na aerodromu, paranoja joj to nije mogla dozvoliti jer je mislila da će mašina eksplodirati: „Počela sam da trčim. Spavala sam u dvorištima i na tremovima u neviđenom strahu.”

Do popodneva se našla u centru Los Anđelesa gde je upoznala dva beskućnika, Čarlija i još jednog prijatelja. Pridružila im se u Čarlijevoj kući od kartona, i uprkos tome što je bio beskućnik, Čarli se odlično brinuo o njoj. Ona je ispričala:

"Bilo mi je hladno. Bila sam gladna. Bila sam nevjerovatno prestravljena. Ostao je sa mnom i uz mene svo vreme.”

Ulice su bile tragično neljubazne prema glumici, a sledećeg dana je izgubila zube nakon što ju je udario drugi beskućnik tokom neuspelog pokušaja silovanja. Ali čak i u ovom stanju, ona je i dalje pazila na druge. Sećala se da je videla beskućnika kako pali lulu i rekla mu da to ne radi svom telu. Čovek ju je zamolio da ne osuđuje, a Margo se priseća da je razmišljala tada:

"On je u pravu. Nemam pravo da budem superiorna. Evo me. Ja sam beskućnik.”

Margo Kider
foto: Profimedia

Nekoliko dana ranije, kada se Kiderova nije pojavila u Arizoni, njen agent Džon Blejk nazvao je njenu ćerku, Megi. Veza majke i ćerke bila je otuđena godinama, ali ona je učinila sve što je mogla da pronađe svoju nestalu mamu.

Radila je sa policijom Los Anđelesa i pozivala je sve Kiderove prijatelje. Ali potraga nije izgledala previše obećavajuće, u nekom trenutku policija joj je čak rekla kako nisu sigurni da će pronaći Margo živu.

Holivudska zvezda je 22. aprila krenula da vidi prijatelja koji je živeo oko 12 milja severno od centra Los Anđelesa. Dala je sve od sebe da se maskira, plašeći se da je bivši muž proganja. Te večeri Margo Kider je provela noć u motelu, a sledećeg dana je počela da se penje, kako je rekla, „beskrajnom planinom“, misleći koliko se život promenio.

Ali iako joj je život pružio kratak kraj štapa, imala je trenutak jasnoće i setila se ko je ona ustvari. U tom trenutku osećala se manje željnom da se preruši. Ušla je u dvorište u Glendejlu i upoznala vlasnicu kuće, Elejn Lamb.

Lamb je obavestila policiju, koja je zvezdu odvela u medicinski centar Olive Viev. Dva dana kasnije, njena sestra En ju je prebacila u UCLA Medical Center, gde su je lekari stavili na posmatranje.

Pet dana nakon toga, sudija je odobrio njeno puštanje sa UCLA nakon što je dokazala da nije štetna ni za sebe ni za svoje najmilije.

Preselila se u iznajmljenu kuću na ostrvu u blizini Vankuvera gde mediji nisu mogli da je uhvate. Konačno, Kider je prihvatila njenu dijagnozu i put ka izlečenju je počeo.

Margo Kider
foto: ABC Collection / Everett / Profimedia

Dve stvari su se promenile za nju nakon njenih nevolja. Počela je da dobija uloge i postepeno se vratila na posao, pojavljujući se u gostujućoj ulozi filma „Ubistvo, ona je napisala“, pa čak je i dobila glavnu ulogu u „Nikad nisam upoznala Pikasa“.

Njen odnos sa ćerkom se takođe popravio. Tog juna se vratila u svoj dom u Livingstonu i nastavila da obnavlja svoj život i narušene odnose.

Njen oporavak je doveo do toga da je obnovila svoju karijeru i stala na noge. Sledeće decenije, pojavljivala se u raznim ulogama, uključujući „Klovn u ponoć“, „Hokejaška mama“ i „Kul novac“, između mnogih drugih. Ali pored toga postala je i baka.

Godine 2003, tokom ćaskanja sa Seamusom O'Reganom, otkrila je da je u više navrata pokušavala da oduzme sebi život i da nije planirala svoju budućnost jer nije mislila da će živeti toliko dugo.

Smatrala je da je srećna što je bila živa dovoljno dugo da vidi svoje unuke. Nažalost, njen novi život je prekinut kada je zvezda umrla 13. maja 2018. u svojoj kući u Montani.

Margo Kider
foto: American International Pictures / AFP / Profimedia

Njen menadžer je obavestio javnost da je pronađena kako mirno leži u snu.

Međutim, u izveštaju mrtvozornika nekoliko meseci kasnije stajalo je da je sebi oduzela život. U 69. godini napustila je ovaj svet baš kao što je oduvek zamišljala da hoće - sopstvenom rukom.

Muž njene ćerke dao je javnu izjavu nekoliko dana nakon glumičine smrti, navodeći da je to iskustvo bilo izazovno za njegovu ženu, a ona je odlučila da ne daje nikakve javne komentare.

Nekoliko meseci kasnije, uprkos tome što je bila potresena smrću svoje majke, Megi se prvi put otvorila. Rekla je da joj je to oduzelo toliko vremena zato što nije znala šta da kaže.

Nije bila sigurna da li da govori o svojoj majci i istini o tome kako je vodila svoj život - i koliko je bilo teško s njom - ili da je prikaže u svetlu koje su je mnogi poznavali - kao uspešnu glumicu, mamu koja voli , zaljubljenu baku i posvećenu aktivistkinju. Pitala se:

„Koja je stvarna počast?“

Zbunjenost oko toga koji aspekt glumičinog života bi pokazala ljudima navela je Megi da ostane nema toliko dugo. Smrt njene majke bila je poražavajuća, ali je morala da nastavi sa svojim životom. Godinama nakon smrti žene koja joj je podarila život, ona živi svoj najbolji život, podiže svoju decu i uživa u braku sa svojim mužem Čedom Franskoviakom.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs