UMISLIO JE DA JE BOG, PA ODVEO KUMA U KREVET: Kažu da ga se stigla jeziva kazna, a skončao je TRAGIČNO

Legendrani muzičar Džon Lenon ubijen je kobne noći, a njegov život prekinuo je njegov fan.

Celebrities
19:16h
UMISLIO JE DA JE BOG, PA ODVEO KUMA U KREVET: Kažu da ga se stigla jeziva kazna, a skončao je TRAGIČNO
Foto: Profimedia

Pre 44 godine dogodila se tragedija koja je svet muzike ostavila bez legendarnog Džona Lenona. Naime, ubijen je 8. decembra 1980. godine, a usmrtio ga je poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen.

Međutim, uzrok Lenonove smrti i dalje je nejasan, s obzirom da je ubica dao nekoliko verzija zašto se odlučio na ovaj korak.

Život Džona Lenona bio je prepun turbulencija i skandala, a nije se ni trudio da beži od njih. Viđao se sa ženom kojoj je napravio dete i koju je samo zbog toga i oženio, uprkos tome što je nije voleo.

Džon Lenon
foto: Printscreen Youtube Yoko Ono

Muzičar je počeo da spoznaje u sebi ljubav prema osobama istog pola, i veoma brzo je shvatio kako je zaljubljen u svog kuma Brajana. Njih dvojica su otputovali u Španiju, a svetom su počele da kruže spekulacije o njihovoj romansi.

- To je bila gotovo prava homoseksualna ljubav. Nas dvojica jesmo gajili emocije jedan prema drugome, ali nikada nismo konzumirali našu ljubav, nismo imali seksualne odnose, što znači da nismo ni bili u vezi, objašnjavao je Lenon.

Ipak, njegova supruga je zbog ljubavi trpela sve, tvrdeći da je Džon loš samo kada popije ili konzumira narkotike, ali kada je 1966. godine saznala da se on polako zaljubljuje u devojku Joko Ono, rešila je da se razvede od njega, dok je poznatom muzičaru ostalo da plaća sto hiljada funti mesečno za alimentaciju.

Džon Lenon, Joko Ono
foto: Profimedia

I dok je on uplovljavao u vezu sa ekscentričnom Japankom koja je bila trinaest godina starija od njega, popularnost Bitlsa već je dostigla tolike razmera da bi, gde god bi se pojavili, članovi ovog benda izazivali toliku pažnju da nisu smeli da izlaze bez obezbeđenja.

- Popularniji smo od Isusa Hrista. Ne znam šta će duže izdržati - rokenrol ili hrišćanstvo - jedna je od najčuvenijih izjava slavnog muzičara iz tog perioda.

Navodi se i da je Lenon postao zavistan od heroina upravo zbog Joko, te da je zabavljanje sa jednim od Bitlsa bio jedini način da se proslavi s obzirom da je u to vreme bila slabo poznata avangardna umetnica.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Međutim, onda je 1972. godine u vezi počelo da nestaje "magije". Lenon se nije mirio sa tim da ga Joko ostavi, te je jedino rešenje bilo da mu pronađe ljubavnicu. Ta uloga pripala je 22-godišnjoj Mej Pang koja je radila za njih i s kojom je Džon proveo neko vreme. Zajedno su proveli 18 meseci u Los Anđelesu, a Džon je navodno tada bio srećniji nego ikad. Osim kad bi ga Joko pozvala, a to bi se događalo desetak puta dnevno.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Poslednja noć u životu

Lenon nije imao puno vremena da uživa u svom porodičnom životu jer je ubijen 8. decembra 1980. godine u Njujorku pred ulazom u zgradu u kojoj je živeo. Ubio ga je njegov obožavalac Mark Čepman kome se samo nekoliko časova ranije pevač potpisao na svoj novi album "Double Fantasy". Ovaj verni poštovalac njegovog dela ispalio je četiri metka u muzičareva leđa, a iako je hitna pomoć stigla za nekoliko minuta, doktori su u obližnjoj bolnici "Roosvelt" samo mogli da konstatuju smrt.

- Jednostavno sam bio primoran da ubijem Lenona. Ništa nije moglo da me odvuče od te zgrade - reći će kasnije Čapman, koji je i pre toga putovao u Njujork kako bi "nadgledao" zgradu.

Prolazili su sati, pala je noć, Lenon je u studiju radio na pesmi svoje drage Joko, a u 22.50 pred Dakotom se pojavila njihova limuzina. Par je bio na putu za večeru, imali su rezervaciju, ali Lenon je hteo da poželi sinu laku noć... Joko i Džon su Čapmana videli kod ulaza, Lenon ga je prepoznao od ranije. Kad su prošli pored njega, izvadio je pištolj i ispalio pet metaka u smeru Lenona s udaljenosti od tri metra. Lenon je posrnuo. Više metaka ga je pogodilo. Uspeo je da se popne pet stepenica do recepcije zgrade i izusti: "Upucao me, upucao me".

Džon Lenon
foto: Profimedia

"Upucao sam Džona Lenona"

Portir Džo Perdomo uspeo je u tom trenutku da izbaci pištolj iz Čapmanove ruke i šutne ga dalje po pločniku. Drugi zaposleni zgrade, Džej Hastings, pokušavao je da zaustavi krvarenje Lenonu.

- Znaš li šta si to upravo sad uradio - vikao je u šoku portir na Čapmana.

- Znam. Upucao sam Džona Lenona - odgovorio mu je ovaj kratko...

Shvativši u tom trenutku da Hitna pomoć neće doći u dovoljno brzom roku, policajci Džejms Moran i Bil Gembl stavljaju Lenona u svoje policijsko vozilo i jure prema bolnici. Kasnije će ispričati kako je Lenon tad još pokazivao znake života. Na pitanje zna li gde se nalazi, potvrdno je kimnuo glavom. Policajci su u bolnicu Ruzvelt stigli nekoliko minuta pre 23 sata. Policajac je nosio Lenona na leđima i s ulaza je viknuo kako ima "žrtvu s više prostrelnih rana". Lenon nakon dolaska u bolnicu više nije imao puls i nije disao. Doktori su pokušali da urade sve da ga spase, ali nije imao nikakve šanse.

- Da ga je upucao ispred cele operacione sale, dok je ceo tim hirurga čekao na to da može da počne sa spasonosnom operacijom, svejedno ne bi preživeo takve povrede - ispričaće kasnije šef hitne službe bolnice Ruzvelt.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs